Macron da uluslararası hukuku uygulamaya çağırıyor.
Kim haklı?
karasuları konusunda kurallar çok net. bu konuda biz haklıyız diye düşünüyorum.
münhasır ekonomik bölge konusunu açmamışsınız. o konuyu anlamadım. tartışma daha çok o yönde galiba.
Bu tür konularda kimin haklı olduğunun, hukuk kurallarının ne dediğinin zerre önemi yok, bunlar kılıf olur sadece. Ekonomik, politik, askeri gücü yeten istediğini alır. O yüzden hukuk kısmına kafa yormaya gerek yok.
münhasır ekonomik bölge konusunda iki tarafın farklı tezleri var. yunanistan diyor ki benim ege'de ve akdeniz'de üzerinde nüfus bulunan her adam için münhasır ekonomik bölge ilan etme hakkım var. türkiye ise adaların münhasır ekonomik bölgesi olamayacağını olsa bile çok küçük olması gerektiğini çünkü bu durumda hakkaniyetli bir sonuç olmayacağını ileri sürüyor. her iki tarafın da kendi lehine kullanabileceği dünyadan örnekler ve yargı kararları var.
yunanistan'ın ileri sürdüğü münhasır ekonomik bölge haritası şu: (mısır tarafında geçen yapılan mısır-yunanistan antlaşması ile değişiklik oldu).
greekcitytimes.com
sanırım bu haritaya bakan çoğu türk vatandaşı kendisine haksızlık yapılacağını hissedecektir. çünkü münhasır ekonomik bölge= milli gelir. sonuçları sadece şimdiki nesli değil gelecek nesilleri de etkileyecek bir şey.
kıbrıs'taki harita ise şu:
geopoliticalfutures.com
ben geçenlerde kıbrıs'ın güneyinde kktc'nin neden münhasır ekonomik bölge iddia ettiğini anlamamıştım ama şimdi şöyle değerlendiriyorum: ada çevresinde türk nüfusunun da hakkı var. dolayısıyla adanın güneyinde ve kuzeyinde olması fark etmeksizin kıbrıs türkleri'nin bölgede "hak iddia etme hakkı var."
dediğim gibi bunların hepsi bir nevi toprak mücadelesi. güçlü olan, arkasına desteği alacak olan kazanacak.
Türkiye'nin tezleri sonuna kadar doğru.
Türkiye'ye 2 km, yunanistan'a 580 km uzaklıktaki 10 km2 yüzeyi olan, bir ada için (Meis) 40.000 km2 alan istiyor Yunanistan. Normalde ada devleti değilseniz, adaların kıta sahanlığı çok düşük oluyor. Meis zaten, Türkiye ana karasına çok yakın olduğu için, kıta sahanlığı yok.
İtalya ile anlaşma yaptılar. Yunanistan böyle abuk isteklerde bulunmadı. Esas dayanakları Seville haritası. Bunu da tek başlarına istediklerini düşünmek biraz abes, AB arkadan bastırıyor. Almanya ve Fransa var karşımızda. Ancak iş savaşa dönerse, hiç biri kalmaz. Olan Yunanistan'a olur...
Hak, hukuk vs. bunlar çok gerilerde kaldı. Güçlü olan alacak istediğini...
.