Merhaba. Şirketlerin sayısal ve sözel yetenek için yolladıkları testler çok rahat ve hızlı çözülebiliyor mu ben mi malım? 40 dk 50 soru vermişler ama hiçbir şekilde yetiştiremediğim gibi doğru mu diye de emin olamadım. Bu testlerin geçerliliği oluyor mu iş başarısında? İstanbulda teknik bi üniversitenin ortalama üstü bölümünden mezunum ama bu testteki performansım beni hayattan soğuttu şu anda




 

Zekâ sorusu gibi olanlardan bahsediyorsanız saçmalıktan başka bir şey değil. O testlerde başarısız olan birinin iş yaşamında da başarısız olacağını kimse iddia edemez.

dissendium

Daha iki gün önce yine kurumsal bir firmanın benzer sürecinden geçtim de hakikaten hiçbir ayırt ediciliği olduğunu sanmıyorum.

Ben de mühendisim ve 4.5 yıldır çalışıyorum, işin altını üstünü bilir yaparım bu testte ara ara bunlar ne salak salak sorular moduna girdim.

Nasıl ki şirketin kullandığı teknolojiler, altyapılar zamanla güncelleniyor İK süreçlerinin de güncellenmesi lazım. Ben 2014'te yeni mezunken de bu şirketle görüşmüştüm sorular, süreçler hepsi aynı 2020'de.

chicha_v2

ik'cılar mesleki bilgi soramayacağından milletin hayatını bu testlerle karartıyolar. yeni mezun olduğumda her gittiğim firmada bu testlere girdim nerdeyse çoğu işe almadı, aynı sektörde başka bir firmada teste girmeden işe başladım. şimdi linkedinden mesaj atıyorlar bizle çalışmak ister misiniz diye.

nahtoderfahrung

çok fazla başvurunun olduğu, ilk bakışta pozisyona uygun adayların bol olduğu senaryolarda bu testler birilerinin elenmesi ve "creme de la creme" tabakanın ortaya çıkması açısından pratik ve faydalıdır. evet sen bu iş için uygun olabilirsin ama senin kadar uygun olup bir de bu testleri senden daha iyi çözen biri varsa şirketin onu tercih etmek ister.

bu işi ciddiye alan şirketler pozisyona göre test hazırlatırlar. hızlı ve riskli karar almanın fayda sağlayacağı bir iş tanımı varsa cevabının bulunması imkansıza yakın olan sorular sorulabiliyor örneğin. ya da cevabı bulmak çok uzundur, bilerek süreyi kısa tutarlar. akıl yürütme ile kısa yoldan gidebilecek adaylar seçilmeye çalışılıyor bu durumda. hani google soruları geyiği vardır ya, cidden de bazı durumlarda verilen cevaptan ziyade çözüme nasıl yaklaşıldığı önemli olabiliyor.

ama bunu hakkıyla yapan şirket sayısı çok az, kalanları bunlardan görüp kafasına göre uygulamaya çalışıyor. bazılarının bunun farkında, o yüzden bu testlere çok önem vermiyorlar. senin mülakatın genelde başarılı geçtiyse, bir ışık yaktıysan karşı tarafta, test çok sorun olmayabilir. öte yandan, başta dediğim gibi, bazı pozisyonlara o kadar çok isabetli başvuru geliyor ki elenenlerin gözünün yaşına bakılmıyor. seninkinin hangi durum olduğunu bilme imkanımız yok.

edit: ik'cılar mesleki bilgiye sahip olmak zorunda değil, testi mesleki bilgisi olana hazırlatır önüne koyar, değerlendirmeyi de hazırlayana yaptırır. business partner'la mülakata girecek seviyeye gelince mesleki bilgisi olan ik'cıyla da tanışırsın zaten.

Bruce
1

mobil görünümden çık