O dönem Avrupa kulüpleri neredeyse bugünkü imkanlarla aynı imkanlara sahipti, buna mukabil ben Rıdvan'ın yırtık kramponla maça çıktığını bizzat gördüm, adamlar A takımla maça çıktıklarında sahalarında çim yoktu yarısı çim yarısı topraktı. Biz Avrupa için o dönem amatör lig takımıydık normal yani bi başarı olmaması.
Eskiden cok fazla taktik disiplin, oyun bilgisi, sistem, organizasyon yoktu. Yetenekli olan oyuncular bu sayede cok fazla sivrildi. Simdi o ortam yok, yetenekli futbolcuya siki markaj yapiliyor, top aldirmiyorlar zaten. Klasik 10 numara da kalmadi artik. Hiz, fizik, devamlilik on planda. Teknolojiden de yararlaniliyor kim kac km kostu, kim ofsayti bozdu, kim adam kacirdi falan hesabini soruyorlar. Eskiden dogaclama oynaniyordu oyun ve yetenekli olmak yetiyordu. Bu yuzden bu oyuncular bunun meyvesini yediler. Sans meselesi.Ama bugunun kosullariyla gecmisi degerlendirmek de dogru degil. Aykut kendi soyluyor zaten ben bu zamanda Aykut Kocaman'i oynatmazdim diyor:)
eskinin koşullarıyla günümüz futbolunu karıştırmasak/değerlendirmesek iyi olur diye düşünüyorum.
Sadece Türk futbolcular değil bence. Pele’ye tüm zamanların efsanesi denilir mesela ama aynı Pele 2020’nin endüstriyel futbol anlayışında varlık gösteremezdi. Yukarıda da belirtildiği gibi çok fazla teknik taktik uygulanıyor, yetenekten daha çok güç ön plana çıkıyor futbolda. Hal böyleyken bu durum futbolun seyir zevkini ve kalitesi düşüyor gibi iddia edilse de bence futbolun profesyonelleşmesi ve daha da sistemli hale gelmesi açısından da önemli. Futbol robotikleşiyor. Buna en iyi örnek yine futbolun kapitalizmle olan karşılıklı ilişkisini belki de bilmeyerek gösteren ama yine robotikleşmeye en çok neden olan Nike’ın Son Maç temalı reklamı.
youtu.be
Örneğin bir süre fırtına gibi esen “tiki taka” genel olarak paslaşma üzerinden giden ve seyir zevkini öldüren bir taktik olarak görünüyordu. Guerdiola’nın Barcelona’sı ya da işte 2008-2012 döneminde kupaları toplayan İspanya milli takımı buna örnek. Daha sonra neyi gördük? 2014 Dünya Kupasında İspanya ve Brezilya tiki taka ile madara oldu. Özellikle Almanlar Brezilya’yı dümdüz etti. Yeniden atak futboluna dayalı hızlı oyunlar revaçta. Bunu anlatmamın sebebi şu, bir taktik bir süre dünya futbol kültürünü domine etse de bu taktiğin çözülmesi zor değil.
Ben de sergen'in abartılmasına hastayım.
bir video var youtube'da
tek tek tüm futbolcular, matheus falan bile sergen övüyor
neymiş arkadaş
izledik senelerce bu adamı biz, ahım şahım değildi bana sorarsan.
(yaş 39)
Günümüz futbolu ile geçmiş futbol bir değil evet o zamanki futbolu o günün şartları ile bu zmanın futbolunu günümüz şartları ile değerlendirmek lazım yani peleyi bugün koy bi takıma efsane olamaz yada maradona vb.
Ama çok yetenekli futbolcularda harcanmıştır eski zamanda buna katılıyorum.
Eskiden bu endüstri yetenek avcıları vs bu kadar revaçta değildi anca milli maçta kendini gösterecek de araştırılacak gibi.
Eskilerin abartıldığını düşünmüyorum o dönemin yaratıcı futbolu yeni bakış açısı getiren adamları idi onlar. Şimdi işe yaramasada yeni taktikler getirdiler. O dönem izleyenlere efsane gelebilir. Ama günümüze koy madara olabilir.
bence abartılıyor.
eskilerden sadece top tekniği iyi olan oyuncular varsa onlar fark yaratıyor aksi durumda diğerleri bana sıradan geliyor. maç doldur boşalt ile geçiyor. izlemesi zevkli değil. rıdvan, oğuz bunları hiç sevmedim. taktik ve sistem yoktu eskiden. ve gelmiş geçmiş en iyi topçu MARADONA. şimdi getir koy oynasın yine sahayı falan sker atar. adam dünyada nereye gittiyse o kulüpte fark yaratmıştır. kısaca bana göre yeni futbol daha zevkli.