Basit bir havalimanı için milyar dolardan bahsediliyor. Yani sadece düz bir pist, bir kule ve yolcu binası değil mi bu meret? neden bu kadar pahalıya maloluyor?




 

kazisi dolgusu betonu iletisim agi mekanigi elektrigi incesi. tavanlari 25 metre olan yerin mesela her hamle.icin manlift atarsin ya iskele kurarsin bunlar hep maliyet isi.
daha ucuza yapmak mumkun ama mimarisi cok uyduruk olur. ahira benzer. havalimaninda en en en kotu 120/60 seramik kullanirsin mesela. bu hep normalden pahali hem isciligi pahali hem de altindaki yapistiricinin fazla gitmesine neden olur vs vs vs.

turbo sadık

havaalani, hastane, okul vs gibi yapilar onem arzeder, dayanikli olmalari, deprem, tufan falan gibi doga olaylarindan etkilenmeden ayakta kalmalari gerekir. bu da maliyeti oldukca arttirir. Mesela ayni buyuklukteki bir hastane yerine 2-3 tane ofis binasi yapabilirsin, penceresinden elektrik dugmesine kadar cok daha dayanikli, kalite malzemeler kullanilmasi gerekir. Tabii eli yuzu duzgun ulkelerde bu boyle..

cooperr

pist için dökülen beton özel. üzerinden tonlarca ağırlığı olan araçlar geçiyor, üstelik her türlü koşula yıllarca dayanması lazım. zemin biraz yumuşak olsa pistte çatlaklar oluşur ya da göçebilir. ayrıca devasa arazilerin kapatılması gerekiyor.

biseysorcaktim

Hiç 2,4 metre tavan yüksekliğine sahip terminal binası gördünüz mü? Libya’nın yakılan havaalanları bile bundan yüksekti. Hacim inşa ediyoruz. Kullanılan her malzeme özel, boyutlar devasa. O yüzden konut gibi olmuyor tabi. Elektrik elektronik sistemleri de özel elbette.

Daha önce 2-3 havaalanı inşaatında bulundum üzerlerinde nedense hep de bir zaman baskısı vardır. Bu yüzden maliyetler şişer. Pist inşaatı bile başlı başına strestir. O sistemler ne yazık ki 1-2 baskın firma tarafından üretilir ve alternatifi bile pahalıdır. Bazen alternatif şartnamede bile olmaz. Bir dünya devinin kucağına düşersiniz.

Ama baggage handling Sistemini ya da passenger bridgeleri bağladığınız günden itibaren olaylar güzelleşmeye başlar.

Havaalanı yapan ekipler bile özeldir. Normal şartlarda aralarına giremezsiniz.

ozdek

pist özel bir malzemeden yapılıyor. o yüzden atatürk havalimanının pistlerinin sökülmesi bu kadar olay oldu ya.

halanne

öncelikle bir havalimanının uçuş iniş-kalkış için düzenlenen pistinin altyapısının doğru yapılması gerekir. herhangi bir sorun havalimanının işleyişini etkileyebilir. ayrıca uçakların iniş ve kalkışında katetmesi gereken belirli standartları vardır. bu uzunluğun sahaya tatbik edilmesi normal inşaat çalışmasından çok daha özel ve detaylıdır. uzunluklar kilometrekare cinsinden hesap edilir. sonrasında peronların, apronların standartlarını harfiyen uygulamak, yolcuların bekleme salonları, dükkanların ve gişelerin konumlandırması ve buna özel altyapı ve üstyapıların dizayn edilmesi hem mimari hem elektrik hem mekanik hem de statik açıdan özenle ve detaylıca hazırlanması çok önemlidir. aynı zamanda sadece havalimanı değil bu mevkiye yapılacak olan ulaşım ağının da dizayn edilmesi gerekir. karayolu ve raylı sistemler vs. baraj, köprü, havalimanı gibi mega projeler bu kıstasta belli standartların üzerinde hata payının sıfıra yakınsak değerlerle oluşturulması bakımından dikkat edilmesi gereken projelerdir.

ayrıca bu masraflara ek olarak şantiyede çalışan yaklaşık 2500-3000 işçinin maaşları, sigortaları, yemek, barınma ve ulaşım masrafları, yine bu projede çalışan 350-500 arası tekniker, mühendis, şef ve müdürlerin giderleri, müşavir firma, yaptırıcı firma ve taşeron firmaların gider kalemleri de dahildir.

not: sadece pistin maliyetli olmasıyla açıklanamaz.

hep mutlu olmak istedim

Çünkü bizim kafamızın alamayacağı kadar hassas teknik konular var, bu yüzden. Havacılık düz pist, bi kule ile olan bir şey değil ki.

awareim
1

mobil görünümden çık