Kanada, almanya, ingiltere,norveç için geçerli bu. Örneğin buralardaki ortalama bir mühendis, tasarımcı, hukukçu falan genel olarak ne için birikim yapar? Araba deseniz çok ucuz, alım güçleri uçuyor. Ev fiyatları ekstrem şehirleri çıkartırsanız gayet makul ve erişilebilir.

Çocuklarının geleceği için okul harcama birikimi
Sağlık sigortası
Bireysel emeklilik

Aklıma bunlar geliyor. Doğru mudur? Eksiklerim nelerdir?

Özellikle buralarda yaşayanlar yazarsa gözlemlerini çok memnun olurum

 

Mortgage'e bagliyorlar hayatlarini. Onun disinda da yiyip icip dunyayi geziyorlar. Biraz akillilari ekonomik bagimsizliklarini kazanip 45-50 yasinda erken emekli oluyor.


Yeter zaten.

baldur2

@dumbest men alive. Yuzde 70 vergi absurd degil mi her ne kadar top seviye bir kazanc da olsa.

baldur2

Mesela avustralya'da 300 bin dolar kazanan biri 110 bin dolar gelir vergisi oder.

baldur2

Genelde birikim yapma konseptinin odagi emeklilik oluyor. Bazi isverenler emeklilik plani sunmayabilir ulkesine gore. Bu durumda emekli olunca (devletin bir sistemi olup olmamasina gore) gelir cok ciddi bir miktarda dusebilir veya sifira inebilir birikim yapilmazsa. Birikim genelde borsada degerlenir emekli olana kadar.

onun haricinde cok seyahat edilir ve seyahatler sirasinda ciddi para harcanir.

"Mortgage'e bagliyorlar hayatlarini" - bunu hep okuyorum, biraz arabesk bir tabi. ev almak istiyorsan bir sekilde odeyeceksin evin fiyatini. bu bazi ulkelerde mortgage olur, bazilarinda konut kredisi olur, bazisi hepsini biriktirip nakit alir falan. her turlu o para odenecek zaten miras ya da anne babanin ev alip hediye etmesi gibi bir beklenti yoksa.

son olarak bunlar asiri tuketim toplumu zaten, ortalam vatandasin cok disiplinli birikim yapma davranisi nadir.



kanada'da 350 bin gelirden 207 bin vergi kesiliyor ve maastan kesilmiyor gibi beyanlari garip buldum. maas varsa kesilir. serbest meslek (ve bir iki belli meslek grubu) yil sonunda devlete hesaplanan vergiyi oder ama serbest meslek de "maas" almaz zaten, geliri vardir. %70 vergi konusunda da gene ne diyecegimi bilemedim.

hot potato

Fransa; yaşadığın yere göre ev ucuz olmayabiliyor.

Çocuğuna bazı bölümlerde (her bölüm icin gerek yok daha cok isletme, supply chain vs) en süper eğitimi vermek istersen (ecole denilen ozel üniversite) kenarda bir 50bin euro olmali universite zamani icin.

Emeklilik; öyle aşırı bir para alamıyorsun emekli olunca haliyle ciddi gelir kaybi oluyor. Bu sebepten bir sürü yatirim araci var onceden yapman icin. Sirf bu bile önemli bir sebep para biriktirmek için.

Onun dışında çocuğuna para birakmak icin, ona ev almak icin biriktiren tanıdığim var. Direkt ev alip kiraya vermek icin var.

Onun disinda issizlik maasi vs bir suru olay olsa da her zaman issiz kalabilirsin. Bu sebepten kenara para koymalari da normal.
Bu arada saglik icin kim para biriktirir bilemedim, zaten çoğunda devlet bakiyor gidip ameliyat parasi, katki payi, o payi bu payi diye bir suru olay cikmiyor.

logisticsmanager

gelişmiş ülkelerde faiz genelde yoktur veya eksidir.
Banka paranı tutsun diye bankaya para verirsin.

Eksi faiz olduğu için de, paramı faize koyayım kazanayım gelişmiş ülkelerde mümkün değil
Ya türkiye gibi keko ülkelere getirip koyacaksın
ya da yatırım yapacaksın.

amerikada silikon vadisi bu sebeple patladı zaten.
adam 40 tane startup'a 1 er milyon dolar yatırıyor
39 u batıyor, 1 tanesinden 100 kazanıyor

Corc

İrlanda için konuşursam (kişi başına düşen milli gelirde Avrupa'da 2., insani gelişmişlik indeksinde Avrupa'da 3. olan ülke İrlanda) genelde önce ev sonra emeklilik odaklı oluyorlar.

İlginizi çekerse Money Diaries adında bir gazete köşesi var, insanlar ne gelirleri var, nereye ne kadar harcayıp ne kadar birikim yapıyorlar anlatıyorlar: www.thejournal.ie

crown

iyi bir ev,
iyi bir araç,
yaşam boyunca iyi bir hayat (yeme, içme)
yaşam boyunca iyi tatiller (yaz, kış)
çocuklar için iyi bir eğitim
çocuklar için iyi bir miras
ve genellikle herkesin bir hobisi olduğu için hobiye harcanan paralar.

adamın köpeğinin aylık bakım masrafı zaten bizim standart maaşlı bir insanın gelirinden fazla.

10milyoneuro üstü serveti olan norveçliler için gördüğüm bu. yaşadığın yeri güzelleştirebilirsin ama hava atmak için gereksiz lükse yer yok. kullanamayacağın arabayı almak yok. güzel yemeğe para verilir ama 50 kişilik masa hazırlatıp 2 kişi yemek yok.

duyurukullanıcısı

Almanya ozelinde: 60 70 yas grubu elinden cikartmaya calisiyor birikimini, zaten 40 50 yaslarinda iyi durumdaki banka hesaplari, evleri ancak oluyor. Sonra 10 15 yil sonra da birikimini elden cikartmaya calisiyorsun, cunku yasli bakim evleri senin elindeki birikimden finanse ediyor yaslilar evine gittiginde. Yaslilar evine gitmeden on sene once birilerine vermen, mirasini birakman lazim, yoksa el koyuluyor. Cok mantiksiz degil mi, ne anladik para biriktirmekten!

Saglik sigortasi ve okul harcama birikimi diye bir sey yok. Saglik sigortasi herkesin var. Üniversiteler ucretsiz, sadece cok dusuk donem harclari oluyor. Onu da ogrenci, bir ay part time calissa cikarir.

Ev alma oranlari artti ilginc bir sekilde. Cunku buyuk sehirlerde kiralar cok artti. Biraz birikmis varsa, kiradan daha az oder sekilde daire alabiliyorsunuz.

Iyi arabaya yatirim yapmaz standart Alman. Onu standart gocmen yapiyor. Hepsinin bir hobisi var. Iyi yeme ve icmeye de maalesef para harcamiyorlar. Maalesef diyorum, cunku gida kalitesi talep hic olmadigi icin yerlerde. Birkac aya kadar genelde orta yasli, iyi kazanan, iyi meslek sahibi Almanlarin yasadigi bir mahallede yasiyordum. Hepsi Aldi´den, BIM gibi dusunebilirsiniz, alisveris yaparlardi, iyi icki icmezlerdi. Yeni nesil ise, her seyi kiraliyor, iyi yiyip iciyor, parayi sosyal hayatta harcamaya yoneliyor.

buf-e kür

kanada icin:

+ maaslar bence buradaki barinma ve yiyecek gibi masraflara bakinca bence dusuk (hukuk ve saglik sektoru maaslari haric). Alim gucunun uctugu falan yok, sadece arac fiyatlarina bakip bunu soylemek yanlis;

+Ev fiyatlari belli basli sehirlerde hic makul degil, zaten is bulmak icin bu sehirlere yakin olmak zorundasiniz. Cogunluk hayati boyunca bir eve calisiyor. Ev giderleri yuksek. Birkac tane son mortgage odemesi partisine katildim burda, insanlar son odemeyi yapinca ki bu genelde 50li yaslarin ortasini buluyor, parti veriyorlar.

+ Herkesin amaci biran once yeterli para biriktirip (ki buna yaklasik 1 milyon dolar olmasi gerek derler genelde) emekli olabilmek. Zira emeklilik maaslari dusuk, su anda max. $1800 civarinda olmasi lazim. Kari koca bu parayi alsan ayda $3600 yapar ki bu para ustunden de gelir vergisi veriliyor, yetmez. Insanlar mumkun oldugu kadar para biriktirip 65 sonrasi kimseye el acmadan yasamaya calisiyorlar. 65'i gecip hala calisan birsuru yasli var.

cooperr
1

mobil görünümden çık