değişiyor. beyli hanımlı hitaplar bizim kültürde gergin, samimiyetsiz algısı oluşturuyor. O yüzden pek tercih edilmiyor seanslar ilerledikçe.
ben genç olmama rağmen psikoloğum bana hanım diyordu. bu beni utandırıyordu ama bir yandan da iyi hissettiriyordu. özgüven sorunlarım vardı, sanırım hala var, bilmiyorum. bu resmiyet bence güzel. yetişkin ve olgun bir birey gibi hissettiriyor.
Analist hocamiz ergenlere bile siz diyeceksiniz derdi. Sınır ve cerceve terapide her seydir, hitap da bunun en onemli parcalarindan biridir. Dolayisiyla evet hanim/bey ve siz diye hitap edilir/edilmelidir genellikle.
Bey/Hanım, ama o kadar katı değil aslında her ekolde, başında konuşuyoruz nasıl hitap etmemi istersiniz diye. Özellikle ergenler siz kısmını istemiyor doğal olarak. Bey hanım için de önce bunu konuşmak şart kişinin adı mehmet olsun, ya trans bireyse? Yani varsaymamak gerekiyor mutlaka terapist bunu ilk görüşmede netlştirmeli, bana bıdıbıdı hanım diyebilirsiniz, size nasıl hitap etmemi tercih edersiniz? Basit bir cümle ile danışana da alan açmış olunur böylece.
Kişiye göre değişiyor,
Emre nasılsınız şeklinde de ilerleyebiliyor,
Emre Bey'de de kalabiliyor.
Karşıdakinin nasıl rahat hissettiği ile ilgili.
bazen kısa yazışmalar ya da görüşmeler olduğunda isim+hanım.
ama terapi seanslarında isim+siz şeklinde gidiyordu benimki.
uzman psikodinamik yaklaşımlıydı.
daha önce (maalesef) gittiğim emdr yapan psikolog ise senli benli konuşurdu. ilki daha doğru bence yukarıda da bahsedilen sınır/çerçeve meselesi sebebiyle.