kedimiz iki yaşında. annemler sürekli aşılatıyor. 45 günde bir gibi. bu kadar sıklıkla aşılatmak zaruri mi? hayvancağız telef oluyor aşıya gideceğini anlayınca. en son arabanın içinde çişini tutamamış uzun miyavlamalar sonrası oradan oraya işemiş götürülürken. veterinerde yaşadığı stres de cabası. sonrasında da küsüyormuş biraz hatta. bana da biraz sanki normalden çok götürülüyormuş gibi geldi. bu tabii ailemin evhamı değil de daha çok veterinerin telkini. nedir bu işin normali?




 

söz konusu iç dış parazit ise bunları hap ve enseye uygulama şeklinde yapılabilir ve evde siz de yapabilirsiniz. ilaca göre değişiyor uygulama sıklığı 2 ayda bir yapılıyor bizimkine.

surprise

Aşı mı, parazit uygulaması mı? Parazit uygulamasıdır diye düşünüyorum.

Zaruri değil, ya aileniz çok bilgisiz yada veterinerleri hayvan düşmanı, paragöz, para kazanmak için hayvanın sağlığını ve ömrünü hiçe sayan biri.

Parazit uygulamaları için en erken 3 ayda bir iç dış yapılabilir. Dışarı çıkmıyorsa bu süre 6 aya kadar çıkabilir. Esasen iç parazit uygulaması bile normalde kaka numunesi incelenip parazit varsa yapılmalıdır. Ama veterinerler aman ne olacak vuralım düzenli diyip vururlar. Dış parazitte aynı şekilde hayvanın derisinde birşeyler varsa yapılmalıdır. Hayvan dışarı çıkmıyordur, veterinerler olsun ayakkabıdan gelir vs der korkutur yine sürekli yaptırmak isterler. Lütfen uyarın 45 gün abartı erken, hayvana yazık. Enaz 3-6 ayda bir yaptırın.

Aşı konusunda da yurtdışında yasal zorunluluk nedeniyle 3 yılda bir kuduz aşısının tekrarı yapılıyor. Birçok ülkede 1980'lerden bu yana ilk bağışıklık aşıları dışında yıllık aşı yapılmasının gereksiz olduğu düşünüldüğü için aşı yapılmıyor. Amerikan Veterinerler Birliğinin yanılmıyorsan 1980-90'larda bir yayını vardı buna yönelik. Özetle kedinizin de ilk aşıları düzenli yapıldıysa her yıl hayvana karma-kuduz-lösemi aşısı yaptırmak ticari kaygıdan başka bir işe yaramaz. Hayvanınızın da ömrüne, böbreklerine malolur.

İnsanlar olarak verem aşısını bebeklikten sonra her yıl olanımız var mı?

FAtE

dış parazit kışın üç ayda, yazın iki ayda bir yapılmalı.
o da eğer kedi dışarı çıkıyorsa.
evde oturan kediyse ona pek gerek bile yok ama insan paçasıyla falan eve kene-pire taşıyabilir diye yine de arada bir de olsa yaptırmak lazım.
iç parazit de 2-3 ayda bir yapılıyor aynı şekilde.
bunları veterinerden alıp siz evde de yapabilirsiniz +1
ama hap yutturmak falan gibi şeyler bazen evde daha zor olabiliyor.
eğer iyi huylu, sakin bir kedi değilse veterinere götürmek de gerekebilir yine.
ama 45 gün çok sık.

blatta hiberna

Fate’e katılıyorum. Birçok şeyde olduğu gibi aşı da piyasa diye düşünüyorum ki ev kedisinden bahsediyoruz burada, eve ayakkabıyla getirdiğin parazitle baş edemiyorsa başka problemleri vardır zaten.

humblebirth

Hiç evden çıkmayan kedime, 6 ayda bir iç-dış parazit uygulaması (hap yerine aşı tercih ediyoruz, çünkü hapı kusuyorlar) , yılda bir de karma aşı yaptırıyorum. Kaliteli mama ile besliyorum, şu an kendisi 5 yaşında ve hepimizden sağlıklı.

makarnavodka

45 günde bir ne aşısı o ya :(
Bizimkine 3 ayda bir iç parazit hapını evde kendimiz veriyoruz. Rutin aşıları için de 6 ayda bir, yılda bir gibi veteriner gelip evde yapıyor çünkü bizimkini taşıma kutusuna almak ve veterinere gitmek eziyet oluyor hepimize.

kobuzchu kiz

Evcil hayvanlarımız en çok bu bilgisiz veterinerlerden çekiyor. En çok parayı aşıdan kazandıkları için utanmasalar her gün yapalım aşıyı diyecekler. O dış parazit aşısı o kadar zararlı ki hayvanlar için. Ayrıca minimum 2 ayda bir yaptırılır zaten aşılar. Kedi için de buna gerek yok. Ben kedimi raw(çiğ) besliyorum ve 3-4 ayda bir iç parazit veriyoruz(vet tavsiyesiyle) ki o da önlem olsun diye dış paraziti yılda bir kere belki o da gerekirse. Yazık hayvana acil veteriner değiştirmenizi tavsiye ederim ve türkiye'deki veterinerlerin %95'inin bilgisiz ve paragöz olduğunu bilmenizi isterim.

waztp
1

mobil görünümden çık