amatör denizci ehliyeti ve botların belgeleri oluyor, ruhsat gibi. limana kayıt vs. işlemleri var.
onlar varsa sıkıntı yok.
10 beygirin altındaki motorlar için hiçbir şeye ihtiyacınız yok. ne ehliyet, ne ruhsat, ne vergi. boğazda şartlar farklı olabilir ama ege'de sahil şeridinde bu dediğim şekilde gezersiniz.
10 beygir üzerindeki motorlu tekneler için amatör denizci belgesi gerekli.
İstanbul için nasıl acaba şartlar 10 beygir altında da olsa yasaktır gibime geliyor
4,99 metre ve 9,9 beygir gücündeki tertibata evrak vs. gerekmiyor. Boğazlar için özel bir kanun göremedim. Bulunduğunuz mevkiye en yakın Sahil Güvenlik karakolunu arayıp boğazlar ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Başta bahsettiğim ölçüler bütün karasularımızda geçerli.
Zodyak boatta belli ölçüler evrak kürek yok,takılırsınız ama bunu boğazda denemeyin bile,boğazın akıntısında zodyakla başedemezsin,gelen dalgayı hesap edemezsen swinge girip tersdüz olursun.karadeniz tarafıda çok riskli gemiler başedemiyor orada.geriye seçenek marmaranın kıyıları,koyları olur.ambarlı,avcılar,tren hattı boyu bakırkoye kadar,karşıda fenerbahçeden gebzeye doğru olur.
7.16 Balıkçı Tekneleri
Boyu ve tipi ne olursa olsun balıkçılıkla uğraşan hiçbir tekne TAD içinde avlanmayacak, TAD dışında iken de gemilerin geçişlerine engel oluşturmayacaktır.
7.17 Yelken ve Kürekle Seyreden Gemiler
Türk Boğazlarında TAD içinde yelkenle, kürekle seyretmek, yüzmek ve avlanmak yasaktır. Ancak, sportif amaçlı yelken, kürek ve yüzme yarışları ile gösteri ve merasim geçişleri İdare’nin iznine ve yapılacak düzenlemeye tabidir.
TAD: Trafik ayrım düzeni