Yüksek bir yerden aşağıya inmeye çalışan bir kişi bir yere ip bağlıyor ve o iple aşağı iniyor. O kişi aşağıya inince o ipi nasıl geri alıyor ya da alıyor mu? O ipi aşağıya inince geri almayı sağlayan bir bağlama yöntemi mi var?




 

ip degerli:) cok ciddi bir faaliyette degilsen ucunu sabit olarak baglamak yerine ipi emniyetnoktandan gecirirsin. yani 50 mt. lik ipi 25mt yapar, 25 lik inisin bitince tek taraftan cekersin.

unabomber

Ohh cevabını yıllardır merak ettiğim soru.

Peki tırmanırken adam kendini ipe bağlıyor. Ya ipe tutunarak çıkıyor, ya ip, düşmeye karşı emniyet olsun diye duruyor.

Peki o ipi tepeye kim bağladı?

Sallayıp sallayıp fırlatıp attın yukarı, ucundaki kanca bir yere takıldı mesela aklıma başka yol gelmiyor. E sağlam bir yere takıldığında nasıl emin olacaksın ki? Belki iki asılıp 10 metre tırmanınca kurtulacak ve düşeceksin?

kibritsuyu

yok kanca atilmiyor:) eger antrenman yapilacaksa genelde sinsi gibi:) arka taraftan yurur, duvarin ustune yuruyerek gelir, emniyetini kurarsin. istasyonu kurarsin, asagidan tirmanici tirmanmaya baslar, ipin diger ucu gene asagidaki emniyetcidedir. tirmanici yukseldikce ipinboslugunu alir.

veya nornal bir tirmanista lider tirmanmaya baslar, 3-4 metro ilk emniyet noktasini kurar. tirmanilan bolgenin ozelligine-zorluguna gore belli araliklarda yeni emniyet noktalari kurar. ipin ucu gene asagida emniyetcide bu arada, duserse en son emniyet noktasinda kalir.
bir de solo tirmanis var. asagiya sabitlersin ipi,devam eder emniyet noktalari kurar sonra yukarida son istasyonunu kurup asagi iner ilk emniyeti cozer tirmanirsin

unabomber

@kibritsuyu, aslında bilinen ve düzenli kullanılan bir tırmanış rotası değilse ipi yanında götürüyorsun, örneğin 5 metre ipsiz tırmanıp oraya bir emniyet noktası kuruyorsun. sonra 4 metre daha tırmanıp oraya kuruyorsun, sonra bir daha, sonra bir daha. yani en en kötü olasılıkla düşsen bile en fazla 3-4 metre aşağıda duruyorsun, yere çakılmıyorsun.

patronaj

ilk emniyeti kurana kadar allaha emanet çıkıyorsun yani. hadi sonrakilerde düşsen 5 metredekine asılı kalıyorsun da o ilk 5 metrede düşersen 5 metreden çakılıyorsun öyle mi?

vay be riskli işmiş gerçekten.

kibritsuyu

O ipi aşağıya inince geri almayı sağlayan bir bağlama yöntemi var evet, kelebek düğümü atılır..
Sallayıp yukarı kanca fırlatmakdiye birşey yok. İpe tutunarak tırmanmak diye de birşey yok. İp tepe noktasına başka bir yerden ulaşılarak istasyon kurulabilir. Ama genellikle lider tırmanıcı tepe noktasına istasyon kurar. İpin bir ucu tırmanıcının kemerine bağlıdır, diğer ucu back up dediğimiz yerde yardımcı olacak kişinin kemerine bağlıdır. Eğer daha önceden oluşturulmuş bir rota tırmanılıyorsa rotada zaten emineyet noktaları vardır. Tırmanan kişi emniyet noktası hizasına geldiğinde belindeki kemerinden karabinasını çıkarır emniyet noktasına takar. İki karabina birbirine arada bir iple bağlıdır. Bir karabina eöniyet noktasına takılır diğer karabinanın içinden tırmanma ipini geçiririz. Düşme gerçekleşirse aşağıdaki back up alan kişi seni taşır. İpinin geçili oldugu karabina senin ağırlığını keser. Bu şekilde anlatmak biraz zor oldu açıkcası. En iyisi üniversitesilerin dağcılık klüplerinden bilgi almak ya da baska bir dagcılık klubunden. Eğer yakınınızda akut ofisleri varsa oradan da bilgi alabilirsiniz. Düşündüğünüz kadar tehlikeli değil, teknikleri öğrenip mantığı kavramanız gerekir. 5mt olayı da biraz abartılmış.

hepbiarayisicinde

O yuzden 5 metreden once uygun yerler varsa oraya kurarlar emniyeti. 5 metre de kafi cunku ciddi bir yaralanma icin. Kuracagin emniyet noktasinin da guvenli oldugunu varsayiyoruz bu arada. Yine de evet riski var tabi geleneksel lider tirmanisin.

Soyle bir video daha net aciklar sanirim.

youtu.be

jnlbnnn

bahsettiğim 5 metre rotaya ya da eldeki malzemeye göre değişir tabii ki.
Gidip 5 metre mesafede bir nokta kurmayın sorumluluk kabul etmiyorum :)

patronaj

inişi atc dediğimiz aletlerle yapıyoruz örnek model petzl reverso:

www.petzl.com

gördüğün gibi ip geçirilecek iki yer var. ip iniş istasyonundan (spor rota ise halka vardır değilse sikke çakılır veya kum saati şeklinde arkası boş kaya yapısı varsa o kullanılır, kalın buz varsa da abalakov yapılıp buzun içinden başka bir ip dolaştırılır seçenek bol yani) ip geçirilir ortasına denk getirilir ve katlanmış ip atcye sokulup karabina ile dağcıya sabitlenir. sonra da bunun yarattığı sürtünme kuvveti ile hız ayarlanarak aşağı inilir. ayak yere değene kadar istasyondan istasyona iniyoruz böyle =). dağın arkasından yürüme ihtimalin varsa o da iş görüyor. 2 kişi ardarda inerken üstüne taş düşürme ihtimalin var çünkü.

çıkarken de eğer spor rota ise rotada bolt dediğimiz sabit ara emniyet noktaları oluyor. bunlara quickdrawlarını takarak ve ondan ipini geçirerek çıkıyorsun. spor rotalarda bolt araları yükseldikçe artar. ilk iki bolt arası 1.5m iken son bolt arası 5m olabilir. mantık bir sonraki bolta ulaşana kadar yere çarpma ihtimalinin ortadan kalkması. bolt yoksa da yine bu aralıklarla çeşitli emniyet malzemelerini sen yerleştriyorsun. oyuk çatlak ne bulursan artık.

fotoğraf video vs bulmaya üşendim ama başka merak ettğiniz bir konu varsa uygun vakitte videolarla açıklarım.

argent dawn
1

mobil görünümden çık