Dün bir arkadaşımla sohbet ederken otomobil fiyatlarının artmasından konu açıldı. Yakın zamanda bir araç alma fikrim vardı ben olsam otomobil almam kiralarım şu anda araba almaktan daha ekonomik dedi.

Neredeyse bütün kiralama şirketlerinin ücretlerine şartlarına vs baktım kendi aracını almaya nazaran bir avantajını göremediğim gibi ödeyeceğin para ile bir iki seneye zaten kendi arabanı alabileceğini hesapladım ben mi bir ayrıntıyı kaçırıyorum acaba?


 

bu ülkede değil diğer ülkeleri bilmiyorum. bu ülkede araba alıp daha fazlasına satabiliyorsun seneler sonra. o yüzden kiralamak hiç de mantıklı değil. kiralama ücreti aylık minimum 3000 tlden başlıyor o da en kötü araba. 5 sene bineyim desen 200.000i bulur zamlarla vs. ama Şu an 150ye araba alsan, 5 sene sonra onu aynı paraya belki daha fazlasına bile satabilirsin piyasada. Reel olarak cebinden para çıkmamış gibi bi şey olur.

jelly bear

yıllık 6 bin desen onlara da, 5 yılda 30 bin eder. yine karlı araba almak.

jelly bear

Ya bu araba alacagina kirala diyenler buyuk bir ozguvenle cok boş laf ediyorlar. Eskiden sirketler icin avantaj sagliyordu simdi o da azaldi, banka seviyesinde kurumsal firmalar bile kiradan satin almaya dondu makam araclari icin.

pofudukayi

Eğer çok vergi ödemesi çıkan bir işin varsa, kiralık aracın tüm faturasını gider olarak vergiden düşebiliyorsan araç kiralamak elbette mantıklı.

Devlete vergi vereceğine araç kiralarsın ve bedavaya araç ihtiyacını görmüş olursun, çünkü araç alınca tamamını vergiden düşemiyorsun gider olarak.

Bunu diyen arkadaşın şirket sahibiyse onun için mantıklı olabilir, ama her şirket sahibi için mantıklı demek değil bu. Gerçekten ciro yapan ve tüm işi kayıtlı faturalı olup da bi ton vergi çıkan bir sektörde olursa mantıklı.

Ha yok arkadaşının ne ticaretle ne şirketle bir alakası yoksa sakın ondan bir daha akıl alma.

John Bloor

kiralayacagin araca gore degisir. ozellikle sirketler acisindan populer olan focus, passat, a4 tarzi arabalari kiralamak mantikli olabilir. cunku hem cok miktarda aldiklari icin maliyetleri dusuk oluyor, hem de kiralama suresi bittikten sonra sirketler bunlari tekrar baska sirketlere tekrar kiraliyorlar yada satiyorlar. eger bir sirket sahibi isen, yani arac kirasini gider olarak gosterip vergiden dusebiliyorsan, cok km yaptigin icin bakim masraflari fazla oluyorsa satin almak yerine kiralamak daha uyguna gelebilir. bir de kiralama yaptitgin icin tek seferde yuklu miktar para odememis olacaksin. eger nakitin yoksa kredi kullanmamis olacaksin, nakitin varsa da onu arabaya baglamak yerine baska turlu degerlendirerek kira parasini cikarabilirsin yada dusurebilirsin.

crucio

Avrupa: eger 2-3 senede bir araba alip satan biriysen kesinlikle mantikli. Çünkü normal ülkelerde arabalar ilk iki senede %30 falan değer kaybeder. Kısacası sürekli sifir araba alirsan 3 senede bir yuzde 30 kaybin var. Türkiye'de böyle degil tabiki.
Ikinci olarak lüks arac sahibi olmak istiyorsan kesinlikle kiralamak mantıklı çünkü 50bin euroluk araba 3-4 sene sonra 30-35 anca eder. Çünkü lüks araca binmek isteyen adam gider sifirini alir sana neden 45 bin euro versin. Bir de bu paralari verecek adamlarin parayla derdi yoktur sürekli yenisini ister.

Bunlara ek olarak kiralama bitiminde aladabilirsin arabayi ama sonunda 2-3 bin euro fazla ödemiş olursun.

Kisacasi; Türkiye'de pek bir mantigi yok çünkü araba deger kaybetmiyor.

logisticsmanager
1

mobil görünümden çık