Son şanslarimdan biri olarak goruyorum bu projeyi. Cok surunmeyeyim, asgari ucretin bir tık ustu kazanayim, yeter.
Ne diyorsunuz, yapilir mi bu iş?
yazılımcı olmak için bu projeye ihtiyacın yok...
udacity, mitopen, coursera, edx vs hepsinde çok kaliteli eğitimler bulabilirsin. üzerine türkçe kaynak olarak gene çok iyi anlatımları olan youtube kanalları, forumlar mevcut.
not: merak ederek bazı eğitimlerine baktım. yazılımı bilmiyorum ama elektronikle ilgili olan anlatımlarından bir şey öğrenilmezdi.
Tabi ki yok
Olursun
Ayrıca bu iş yazılımcı mesleğinin ücret skalasını düşürecek bi iş bekleyin ve görün.
faydası olur. ciddi bir yazılımcı ihtiyacı var ülkenin. en önemli tavsiyem yazılımın bir konusunda uzmanlaşman. örnek en basitinden sadece css html bil ama iyi bil iş bulursun.
Cok reklamını yaptılar. Ortaya çıkan iş ise yapılan reklama değmez. Paralı bir hizmet olsa i güne batardi bu proje.
Yabancı diliniz yoksa başlangıç için kullanılanilabilir. Ama ne bir yol çizmişler ne de sektor hakkında bilgi vermişler. O yüzden buraya bel baglamayın. Cok popülist ve ziyan bir proje.
Çok kaliteli mooc'lar var.
Orpheus a ek olarak Pluralsight, linkedin learning...
Bir milyon yazılımcı projesinin Pluralsight kalite ve vizyonuna olması gerekirdi fayda sağlamasi için.
öncelikle yazılımcı değilim. yazılımların güvenlik zafiyetlerinden beslenen biriyim.
bu 1 milyon yazılımcı projesi bende hiçbir şekilde güven uyandırmadı. çünkü tüm kaynaklar artık bedava olarak internette mevcutken sen çıkıp 2020 yılında böyle bir proje tanıtıyorsun. amaç, yapıyor gibi görünmek. yahu youtube'u, wikipedia'yı, imgur'u, hatta suçsuz günahsız pastebin'i engelleyen zihniyetten adam gibi bir hizmet beklemek mümkün mü?
bunu hindistan tam zamanında uyguladı ve gerek yazılımcı, gerek siber güvenlik tarafında çok kaliteli adamlar yetiştirdi. bu insanlar senin benim sokağa sıçıyorlar diye dalga geçtiğimiz adamlar. vizyonun kimde olacağı belli olmuyor işte.
sana en öncelikli tavsiyem ingilizcen yoksa ingilizce öğrenmen. sonrasında kendine bir dil seç. ama uzman olana kadar o dil hakkındaki her şeye (kütüphanelere, kod güvenliğine vs.) hakim olmaya çalış. salt yazılımcı olacağım diye düşünme. it veya siber güvenlik sektöründe de iş var. sen yeter ki öğrenmeye çabala. teknoloji geleceğin mesleği ve hep öyle kalacak.
çok basit bir örnek vereyim, halk eğitim merkezleri, kosgep, belediyeler falan sertifikalı fotoğrafçılık kursları açtı ya, yıllardır var.
adam ömründe ilk defa eline makina almış, ilk kursa gidiyor 2 3 hafta, sonra sonra ikincisine, ondan sonra düğün fotoğrafçılığı kursu çıkarmışlar, ona da gidiyor, ben düğün fotoğrafçısı oldum diyor oraya buraya ilan veriyor dükkan açıyor.
normalde düğün fotoğrafçıları örnek olarak tamamen sallıyorum fiyat bilgim olmadığından dolayı 1000 lira istiyorsa bu 200 e yaparım deyip atlıyor piyasanın içine, millet de ucuz diye gidip, maymundan hallice düğün fotoğraflarını görüp kavga ediyor.
yani milletimiz böyle kursla, ıvırla zıvırla, çalışmadan, araştırman, dirsek çürütmeden bi yerlere gelebileceklerini düşünüyor.
1 milyonun içinden sağlam 1000 kişi çıkarsa(daha önce bu mesleği icra edenler hariç) öp başına koy, gerisi direkt olarak laylaylom olup boşuna oraya buraya cv gönderecek veya torpille milletin hakkını gasp edecek.
uhasuhduahsda.
wikipedia'nin yeni yeni acildigi,
uber'in, paypal'in, booking.com'un yasak oldugu,
milletin fislenirim diye sosyal medyada like atmaya korktugu, ickili fotograflarini facebobok'tan sildigi,
her sokaga imam hatip lisesinin acildigi bir ulkede uahuhauhauhauhauhauah diye gulunur buna sadece ancak.
bildigin dunyanin en kisa fikrasi.
akp sayilarla oynamayi 1'i 1000 yapmayi cok sever. yok katar 300 milyar dolar atesledi, yok 900 milyar fidan diktik.
Bu bilge adam ve benzeri kursların ülkeye ve sektöre ettiği en büyük kötülük bu
doktorluk kursu var mı mesela
insanların 4 sene üniversite okuduğu bir konuyu, kursla? nasıl öğrenip yapabileceğine inanıyor bu insanlar aklım almıyor.
2000lerin başında, internet cafe döneminde bir sürü flash template indirip site diye satan, çakan adamlar türemişti, şimdi hepsi yok oldular
onun gibi, bir dönem "vasıfsız" yazılımcı sayısı artar, sonra düşer.
yazılım herhangi bir dil, herhangi bir teknoloji öğrenip yapabileceğin bir iş değil.
çünkü bu kursları alanların, bitirenlerin %35'i anca kursunu aldığı dili öğrenecek
yazılımcılığı öğrenmeyecek.
merhaba,
yazılımcılık, bundan 10-20 öncesine göre çok geniş bir kavram haline geldi.
şöyle düşün, mimar olmaya karar verdin. neyi tasarlayacaksın? cami tasarlamak ile gökdelen tasarlamak çok farklı. ya da okul. veya hastane. veya normal konut. ofis tasarlamak? hepsinin birbirinden farklı tarzları var ve hepsinin birbirinden farklı çözdüğü problemler var.
burada sen hangisini tasarlamayı seversin ve hangisi sana istediğin kadar para verir onu bulman lazım.
yazılım da öyle. web programlamayı ele alalım. temel olarak back-end ve front-end olarak ayrılıyor. detaylarına girmiyorum. farklı diller kullanılıyor. orası da çok önemli değil. o kadar çok farklı dijital ürün var ki... seyahat sektörü, e-ticaret, oyun, web uygulamaları, pazaryerleri...
sen bi alana yönelirsen, örneğin "ben seyahat sektöründeki firmalar için front-end geliştirmesi yapıyorum". bu tanımlama, sana çok az kişiye ulaşabilirim gibi gelse de bu sektörde binlerce firma var. ve bunlara kendini tanıtman ve onlarla iş yapman daha kolay olacak. üstelik, bu alanda uzman birisi olduğun için, fiyatını yüksek bile tutabileceksin.
tabii ki sektör bazlı seçim yapmayabilirsin, bir "alan"a da yönelebilirsin. örneğin siber-güvenlik. ya da bir platform'a yönelebilirsin. örneğin shopify'da dükkanı olanlar için geliştirme hizmeti verebilirsin.