Biraz avukatlık bir soru ama bilen/yaşayan mutlaka vardır. Dayımın kötü niyetiyle alakalı bir durum yaşıyoruz.

Dedem 4 yıl önce vefat etti. Sahip olduğu daire satılarak Annem - Dayım - Teyzem üçlüsüne paylaştırılacak, 3 kardeş oldukları için. Buraya kadar sorun yok.

Noterde satış işlemi yapılacakken, evin üzeride -zemin şerh- şeklinde bir haciz olduğu gözüküyor. E-devletten bunun ne olduğu araştırıldığında ise Dayım'ın lehine bir haciz olduğu anlaşılıyor. Çünkü dedemin vefatından itibaren 2016-2020 arasında annem o dairede oturuyor diğer kardeşlere herhangi bir para ödemeden (bu ana kadar teyzemle de dayımla da arası iyi annemin). Fakat annemin dedemin vefatından sonra dayımla arası açıldığından, 2016 yılında dayım böyle bir şeye başvurmuş ve bizim haberimiz hiç olmadı taa ki evin satılacağı bugünler geldiğinde tapu dairesinde böyle bir şeyi farkettiğimiz ana kadar.

E-devlet'ten baktık, evet gerçekten de böyle bir haciz kararı var. (Yani dayımın isteği şu, annem 4 sene boyunca bedava yaşadı, mutlaka o 4 yılın parasını bize ödemeli)

Sorularım şunlar bilen kişilere:

1- Bu haciz kararının-dayımın açtığı -ablam şu kadar oturdu bu evde, bunun karşılığında şu parayı talep ediyorum- şeklinde olan haciz bize neden tebliğ edilmedi? Annemim 4 seneden beri böyle bir şeyden haberi yok. Belki kanun öyledir bilemedik. Normal ceza davalari gibi tebliğli olmuyor mu bu işler? Yoksa annemin orada yaşadığını kanıtlamış olması yeterli mi?

2- Bu şerh haczi için belirlenen paranın faize binme ihtimali var mi? Gerçi borç hala 2016daki miktar olarak gözüküyor.

3- Dedem ölmeden önce, uzun bir süre de dayım aslında aynı dairede kaldı. Ama o sırada ev dedemin üstündeydi. Annem teyzemle birlik olup, dayımın da o yıllar bu binada kaldığına şahit olabilir ve bu haciz davasının aynısı dayıma açılabilir mi?


Tüm bunlar ışığında ne önerirsiniz?

a- Annen bu parayı ödesin veya payına düşen paradan versin.

b- Aynı haciz davasını kötü niyetli dayıya da açın teyze şahitliğinde. (Tabi burada sorun dayımın oturduğu yıllarda evle alakalı hiçbişeyin dayımın üstüne olmaması. oysa dedemin vefatından sonraki 4 senede her elektrik su vb. şeyler anneme geçmişti)

c- O davayı geri çekmezsen biz de evi satmayacağız diye dayıya ultimatom vermek. (haciz kararı geri çekilebiliyor mu bilmiyorum tabii)


Annemin yüreğinin kaldıramadığı durum şu ki, dayım da en az annem kadar o evde tek başına yaşadı. Üstüne üstlük yıllarca da annemin yazlığında misafir olarak kaldı. Bunların karşılığı bu olmamalıydı diye üzülüyor.

Teşekkür ederim cevaplar için.

 

Avukat değilim ancak bu tip alacak davaları bildiğim kadarıyla 5 yıl geriye dönük açılabiliyor.dayının oayı 3 te birse evin kirası hesaplanıp ona ödenir satıştan gelen bedelle.evi satmayacağız gibi bir şans yok ne yazık ki bir hissedarın başvurması yeterli ama izalei şüyuda sizde alabilirsiniz daireyi.dayı kaça satıldıysa hakkını alır çekilir.

Üzücü durumlar ama bu durumlarda en temizi satıp bütün ilişkiyi sıfırlamak insanlar maneviyat falan düşünmüyorlar para sözkonusu olunca,

Tabi en güzeli bir avukat bulup tüm dosyayı ele almak,anneye selamlar

duptıs
1

mobil görünümden çık