gib üzerinden e-devlet girişi ile yaptım rahmetli babamın. evet evraklar ekledim. 7 adet dedesinden intikal hisseli tarla tapusu ve beraberinde bu tapuların olduğu ilçe belediyesinin emlak servisinden alınan rayiç bedel beyanı. cep telefonu ile çekip bilgisayara atıp internet sitesi üzerinden işlemleri ekledim.
hatırladığım kadarıyla hangi evrakları istediğini yazayım. murisin (miras bırakanın) tüm terekesini (parası, hissesi, kredisi, kitabı, icadı, patenti, bireysel borcu -senet, sepet, çek-) aklınıza gelen gelmeyen neyi varsa beyan etmek zorundasınız.
adına şirket, işletme varsa muhasebeci devir işlemlerini başlatacak. bunu muhasebeci sizi bulur masraflarını söyler. işletmesi basit usül şahıs işletmesi ise (taksi, minibüs, servis vs.) kapanış yapılacak. mirasçılar paylaşım yaparken ilgili oda ve belediyeden ruhsat alacak hepsi ya da herkes bir kişiye feragat verip o maldan vazgeçecek (hakkını maddi olarak alıyorsa devreye vergi dairesi girer ve para alarak ayrılan hissedarlardan intikal vergisini alır. izmir için ticari nitelikli araçlara 200bin değer üzerinden işlem yapılıyor. örn; 2 kardeşten biri hakkını alır çıkarsa 100bin üzerinden yaklaşık 5-10bin arası intikal öder)
edit ek: bu kısım eksik olmuş. aracı devralan da belediyenin belirttiği rayiç bedel üzerinden intikal öder. bu işlere belediyenin ukome'si bakar. ekrem başkan bitir taksicileri.
bankadaki varlıklar için (altın, para, kredi vs.) banka yetkilisi gerekli evrakları verir. bunları da beyan edeceksiniz. artı bakiyesi kalırsa yine intikal verirsiniz. oranı bilmiyorum.
kitap yazdıysa, şarkısı varsa ilgili birimlerden (kültür bakanlığıdır muhtemelen) ilgili evraklar alınacak. bunlarda sisteme yüklenecek. (ölümünden itibaren 70 ilâ 75 sene -tam bilmiyorum- buradan gelecek gelirler mirasçılarındır. vergi dairesi bu tip durumlar da ne yapar bilmiyorum. yine intikali alıyordur. sonraki yıllarda vergisi sizin adınıza alınıyor olabilir. )
icat, patent durumları da aynıdır. buna da sanayi ticaret ya da patent enstitüsü falan bakıyor olabilir. yine murisin evrakı ilgili yerden alınmalı ve siteye fotoğrafı atılmalı.
tapuda önce veraset ve belediye beyanı verilmeli. işlem bittikten sonra vergi dairesi bilgilendirilerek bu evraklarda gönderilmeli. sonrasında vergi dairesinin vereceği ilişiği yoktur ile (elbette intikal ödendikten sonra) tapuya gidilip ilişik kesilmeli. yoksa tapu devir ya da satışı onaylamıyor.
tüm bu işlemler murisin ölüm tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde ilk başvurusu yapılıp süreç başlatılmalı yoksa tüm mirasçılara usülsüzlük cezası kesiliyor ek olarak (miktar konusunda bilgim yok. kalan mirasa göre mi yoksa sabit ücret mi bilmiyorum.)
buradan beyanname başvurusu yapanınız var mı? belge eklenmesi talep ediliyor mu, evetse bu belgeler neler?
phonex
1