ev alım satım öncesinde emlakçıda bir anlaşmaya vardık ve sözleşme imzaladık.


sözleşmede aynen şu yazıyor:


alıcı bilmem kim ile satıcı bilmem kim şu daire için 250 bin tl'ye anlaşmıştır. bunun için de alıcı bilmem kim satıcı bilmem kime 1000 TL kapora elden teslim etmiştir. her iki taraf da alım satımı onaylamıştır.


alıcı satıcı kendilerine sözleşmeyi sağlayan emlakçıya %2 ödemeyi kabul eder.

bu sözleşmenin uygulanmasında çıkacak uyuşmazlıklarda İstanbul mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.



cuma günü bu şekilde imzaladık ama biz haftasonu evi almaktan vazgeçtik(önemli mi bilmiyorum ama vazgeçmemizin nedeni emlakçının bize bir konuda yanlış bilgi vermesi). bu sözleşmeden dolayı başımıza bir şey gelir mi? kaporamı yaktım sözleşmeden vazgeçtim olayı yeterli midir? yani sonuç olarak ben adamın tapusunu almadım bir şey yapmadım. herhangi bir maddi zarara uğratmadım diye düşünüyorum. sanmıyorum öyle bir şey olacağını da oldu ki adam taktı buna mahkemeye falan gitti. bir şey olur mu aceb?

 

emlakçıyla yaptığın sözleşme satış sözleşmesi değil tellalık/simsarlık sözleşmesidir. emlakçının görevi tarafları bir araya getirip anlaştırmasıdır. emlakçının tarafları anlaştırıp tellalık sözleşmesini imzalattığı anda görevi biter. tellallık sözleşmesinde alıcı ve satıcının imzaları varsa, cayan taraf tellalık sözleşmesinde aksi belirtilmedikçe tüm komisyonları öder.

tellalık sözleşmelerinde 14 gün içerisinde cayma hakkı geçerli değildir. cayma hakkı kapıdan satış ve mesafeli sözleşmelerde geçerlidir.

krtkartal

İmzaladığınız sözleşme sizi tapu alımına ya da bu alımdan vazgeçmeden dolayı zararların tazmin edilmesine zorlayamaz. Ancak tellallık sözleşmesi gereğince emlakçı komisyonunu ödemek durumunda kalırsınız. Yakın zamanda emlakçı aleyhinize icra takibi başlatacaktır.

limon rengi

Emlakcının yetkili ve vergi ödeyen bir emlakcı olma ihtimali çok düşük, merak etmeyin dava filan etmez.

John Bloor
1

mobil görünümden çık