haberi gördükten sonra "dünyanın en yaşlı insanı kaç yaşında ki? dünyanın en yaşlı insanı olmalı o zaman bu kadın ama öyle bir haber görmedik" diyerek internette arama yapınca şöyle haberler çıkıyor mesela ("dünyanın en yaşlı insanı 117 yaşında"): www.milliyet.com.tr
haberde "nüfus kayıtlarına göre" deniyor. bu teyze 125 yaşında görünmüyor. en yaşlı değildir. eskiden nüfus kayıtlarında hata çok yapılıyordu.
Şimdiye kadar belgelenmiş olarak en çok yaşsmış kişi bile 122 yaşında vefat etmiş görünüyor. Bir hata var gibi, tıklanma uğruna yapılmış bir haber gibi, yaşı değil sonuçta yazgı hatası bu.
Haberlere de çıktı teyze, nüfus kağıdını gösteriyordu. Kadının hiçbir rahatsızlığı yokmuş.
@lesmirables: nüfus kayıtlarında hata yapılma olayı benim bildiğim şöyle oluyor: kişi doğuyor ama köyde vs. oldukları için hemen nüfusa kaydettiremiyorlar ve 1-2 sene sonra kaydettiriyorlar, dolayısıyla olduğundan birkaç yaş küçük gözüküyor o kişi ama bu durumda tabii ki kişinin olduğundan büyük gözükmesi (kağıt üstünde) mümkün değil.
bu olayda başka türlü nasıl bir hata yapılabilir bilemedim. nüfus memurları isimlerde çok hata yapıyordu ya acaba doğum tarihini yazarken mesela 1915 yerine 1905 falan mı yazdı ama hiç böyle tür bir hikaye duymadık.
Belki annesinin veya teyzesinin vs kimliğini kullanıyordur herhangi bir sebepten dolayı
Olduğu yaştan büyük olması şöyle oluyordu eskiden
Özellikle köy yerlerinde bebek e çocuk ölümleri çok fazlaydı ve nüfusa kaydettirmek, ölüm olursa bu işlemlerle uğraşmak zordu. Çocuklara okul zamanına dek nüfus kağıdı çıkarmak ender rastlanirdi.
Dolayısıyla bir abi veya abla öldüğünde ailedeki yeni bebek onun nüfus kağıdını alırdı.
Böyle bir kaç hikaye duymuştum. Böyle bir durum olabilir.
@ahm1
olduğundan büyük görünmesi neden mümkün olmasın? bizzat annem nüfusta 3 yaş büyük görünüyor. kadının 125 yaşında olmasının başka ne türlü bir açıklaması olabilir