Android cihazlar arası kapalı alan mesafe tespiti? Bluetooth veya Wifi ile?
Cihazlar hali hazırda wifi'ye bağlı olacaklar. O yüzden bir yandan hotspot görevi gördürtüp de her cihazın verici gibi davranmasını sağlamak zor gibi. İki cihaz bir modeme bağlı iken bir cihaz diğer bir cihazı wifi üzerinden algılayabilir mi? Modem olsa algılar ama cihazı göreceğini zannetmiyorum.
İkinci seçenek bluetooth. Cihazlar bluetooth ile de başka bir cihaza bağlılar.
Ben yine de başka bir cihaza bağlamadan civardaki bluetooth sinyali yayan cihazların tespitini yapan bir uygulama yazdım. Mac adresi, kısa adı, uzun adı ve tx power level gibi değerlere ulaşabiliyorum.
Bu tx power cihazın vericisinin gücü imiş.
Bkz: support.kontakt.io
Misal civarda 8 cihaz buldum. Sadece birinden -12 gibi bir değer geldi. Bu metre cinsinden 20 civarına denk geliyormuş. Aslında bu veriyi kullanarak aşağı yukarı civardaki cihazlar birbirine ne kadar yakınlaşıyor, birbirine algılatabilirim. Ki amacımız 2 metreden yakına geldiklerinde uyarı sesi çıkartmak. Yani -30 değerden aşağısını yakalamam lazım.
Fakat şöyle bir sorun var. Her bluetooth yayan cihaz bu bilgiyi sunmuyor. Bu bilgiyi elle yaymak lazım.
Bluetooth üzerinden bir takım data ve konum bilgisini beacon adı verilen cihazlar yapıyormuş ve avm'lerde bir mağaza yanından geçerken size sms falan gelmesini sağlamak amacıyla falan da kullanılıyormuş. Ben bir android cihazı beacon cihazı gibi çalıştırabilirsem, içerisine transmission power bilgisini de koyabilirim gibi. Fakat iphone'da ibeacon gibi bir teknoloji olmasına rağmen androidte bunu destekleyen bir özellik bulamadım.
Bu konuda bir bilgisi/fikri olan var mıdır? Normalde uygulamaları React Native ile yazıp derliyorum, oradan kütüphaneler buluyorum fakat gerekirse native olarak da uğraşacağım.
çok derin bilgi sahibi değilim ama, bu işi yapanlar, harici bir cihaz ile bluetooth ile yapıyorlar. misal bana verdikleri örnekte sosyal mesafe koruması için personele kart benzeri bluetooth ile çalışan cihazlar veriyorlar, iki kişi 1.5 yaklaşırsa titriyor cihazlar. tabi bunun için binaya bir router, binanın büyüklüğüne göre de repater benzeri cihazlar koyuyorlar.
bu iş üzerine (indoor location) milyon dolarlık argeler yapan firmalar var. yani kısaca sadece rssi ile olmuyor. yansımalar vs işi bozuyor. çok daha kompleks algoritmalara ihtiyaç var.
şu an için kullanılan en temel yöntem tof (time of flight) sinyalin ulaşma zamanına bakıyor. bluetooth 5.0 içinde bu özellik var.
decawave isimli bir firma bu işi yapan profesyonel modüller ve sistemler satıyor. hazır bir çözüm olarak çok başarılı.