bonus soru: 1600-1700-1800'lü yılların veya daha eskilerin deprem şiddetini nasıl belirliyorlar?
baf'ta daha çok fay var ama yıkıcı deprem üretme olasılığı yok. yani izmir'de sürekli deprem oluyor ama en fazla 5 küsür şiddetinde oluyor. yıkıcılık yok. daf ve kaf'ta ise nadiren oluyor ama 6-7 küsür olup yıkıcı etki yaratıyor.
kırıklı dağlar. kısa fay hatları o yüzden ölümcül olma ihtimali düşük.
yok denmez ama büyük deprem beklenmiyor ancak eski binalar izmirde riskli.
baf'ta büyük depremler olmuyor denilmiş ama tarihte 7-7,5 arası birçok deprem olmuş: tr.wikipedia.org
1653 Doğu İzmir depremi 7.5
1688 İzmir depremi 7.0
ayrıca şu haritaya bakalım: www.newstic.net
haritada mesela ankara sarı. niye, çünkü fay var orada ama küçük küçük: i.sozcu.com.tr
dolayısıyla "ankara'da fay var, deprem oluyor ama fayların büyük deprem üretme potansiyeli yok" deniyor. ankara'da durum böyleyse ve sarıysa, izmir'i de sarı gösterirlerdi.
İzmir'de gayet de büyük deprem olma riski var. Üstte kısa faylar var, büyük deprem olmaz denilmiş;fakat atlanılan bir nokta var.
İzmir ve etrafında bulunan fayların hepsi yanal atımlı fay değil. Yanal atımlı faylar için dediğiniz doğru olur. Fakat, normal faylar için fayın boyutunun pek bir önemi yok. 40-50 km. uzunluğundaki bir normal fay bile 6.8-7 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. Fay haritasına bakılırsa, ege denizi'ne dik olan faylar normal faydır ve bunlar ya şehrin içinden geçen ya da şehrin çok yakınından geçen faylardır. İzmir'deki kötü binaları ve bazı kesimlerdeki kötü zemini düşünürsek, bu fayların üreteceği 6.2-6.4 büyüklüğündeki depremler bile büyük zarara sebep olabilir.