arkadaşlar iyi akşamlar. ilk sorum: diyelim ki 1 senelik kira kontratı imzaladım. 2-3 ay sonra caymak istersem en ucuz yolla nasıl kurtulabilirim.

bir diğer sorum da, ne kadar süre kalacağınız belli olmayan yerlere gittiğinizde evi nasıl tutuyorsunuz minimum kiraya. özellikle büyükşehirde. tamam aylık kiralayan yerler var da piyasa ortalamasının 1,5 2 katına kiralıyorlar. benim durumum 2-3 ay da olabilir 1-2 sene de.

not: izmir için. buca bornova karabağların deniz tarafları.

 

ev sahibi ile anlaşırsan anca en ucuz yollu öyle olur. aksi halde ev sahibi kontratın sonuna kadar kirasını ister. mahkemelik olursanız mahkeme makul bir sürede karar kılar. o makul süre genelde 2-3 ay oluyor. yani 6 aylık kira ödersiniz toplam iyi ihtimalle.

himmet dayi

uzman değilim de hiç öyle davalık olan duymadım. bence depozitoyu yakıp çıkarsınız...

gonzo opera

Kontrata "olası çıkma durumunda 1 ay önceden haber verilerek çıkılabilir" maddesi ekleyebilirsiniz. Ev sahibi baştan kabul etmiş olur.
Tabi bunu uygun bir dille kabul ettirmek gerek, bizimki kabul etmişti.

anatomik

Kanuna göre 1 senelik sözleşme yapıp önceden cayarsanız, ev sahibiniz sözleşme bitene kadar olan sürenin kirasını sizden tahsil edebilir. Tabii sizin yerinize eve yeni bir kiracı bulmanız durumunda sizin yükümlülüğünüz biter. Eğer ev sahibi en iyi ihtimalle mahkeme filan uğraşamam derse depozitonuzu vermeden konuyu kapatır ki çoğu kişi bu şekilde hallediyor malum mahkeme aylar, yıllar sürebilir.

Ama yine de ev sahibiyle anlaşın derim, yapabilirseniz sözleşmeyi yıllık değil de belirsiz süre olarak yapın ki şu anda emlak piyasası inanılmaz derecede kötü. Evi boş olanların birkaç aylık bile olsa geri çevireceğini sanmıyorum.

Tavsiyem öğrenci evlerini yıllık sözleşme yapmadan kiralıyorlar, bunlara bakabilirsiniz. 2 sene önce arkadaşım Bornova'da 5 ay veya okul uzarsa 1 sene oturacağını belirterek ev kiraladı, sözleşmeyi belirsiz süreli yaptılar ve çıkarken hiçbir sorun yaşamadı.

captainimsi

Daha önce de benzer bir akıl vermiştim, tekrar vereyim, akıl bedava.

Ev sahibine diyin ki "işten çıkarıldım, (veya işyeri uzun süre maaş ödeyemeyecek vs) yıl sonuna kadar kira ödeyemeyeceğim. Beni idare eder misiniz yıl sonuna kadar? Yılbaşından sonra Allah kerim"

Büyük ihtimal kabul etmeyecek ve "evimi hemen boşalt kardeşim" diyecektir.

John Bloor
1

mobil görünümden çık