arkadaşlar hassas elektronik eşyalarımın takılı olduğu bir surge protector çoklu prizim var. bugün hava bir ara çok kötü oldu ve ne olur ne olmaz diye üzerindeki switchi off konuma getireyim dedim.bu sırada butonun arkaplanında belli belirsiz kıvılcım gördüm. hani kıvılcım da denemez belki ama küçük bi atlama gibi bişey oldu. bu eski prizlerde çokça başa gelen bir olay ama modern ürünlerde pek karşılaştığım bir şey değil.

sormak istediğim şey şu, mesela düşük omaj değerine sahip bir bluetooth kulaklığım bağlıydı prize o sırada. priz kapanırken bu tarz kıvılcımlarla kendini belli edecek, küçük bile olsa bazı hassas cihazları bozabilecek düzeyde aşırı yükleme vb. şeyler gerçekleşebilir mi?

ikincisi de elektrikli aletlerin elektrik kaynaklı sorunları varsa bu yavaş yavaş ortaya çıkabilir mi, yoksa elektrik kaynaklı bir arızası olan cihaz zaten açılmaz mı? bu örnekte mesela kulaklık zarar gördüyse zaten açılmazdı diyebilir miyiz?

 

kulaklığının durumu tamamen bağlı olduğu şarj aletine bağlı. tüketici elektroniğinde kullanılan şarj aletlerinin hepsi manyetik izolasyona sahip. yani, içlerindenki trafo sayesinde elektriksel olarak şebekeden ayrılmış oluyorlar (galvanic isolation). bu sayede, takılı olan cihaz kısa devrelerden vs. etkilenmiyor.

elektrik kaynaklı sorunlar yavaş yavaş ortaya çıkabilir. örneğin, uygun gerilimde kullanılmayan bir cihaz ilk başta çalışıyor gibi görünebilir. ama aslında içerisindeki sıcaklık yükseliyordur. sıcaklık da komponentlerin yavaşça bozulmasına yol açabilir.
titreşim ve nem de aynı şekilde cihazınıza yavaşça zarar verebilir.

blackmamba

@blackmamba teşekkürler cevabınız için , gayet açıklayıcı ama bir kaç ek sorum daha olacak. Mevcut durumda düzenli bir yanlış gerilim gibi bir şey yok, yani aslında spesifik olarak başıma gelen olayda ya o an bozulurdu ya da bişey olamamıştır gibi düşünebiliriz sanırım. Anlık bir olaydı çünkü. Yani umarım öyledir.

Cahilim bu konuda, o yüzden saçma gelebilir ama galvanic isolation olarak açıkladığınız durumda elektriksel şebekeden ayrılan bir alet nasıl elektrik alıyor peki ? Hiç bir zaman kıvılcımlardan korkmamıza gerek yok mudur o sırada bağlı olan cihazların kondisyonu açısından? Bazen prize söküp takarken böyle kıvılcımlar görebiliyoruz.
Bir de uygun adaptörle kullandığımız cihazlar için prize takma anından sökene kadarki süreçte pek de korkmamız gereken bir şey diye anlıyorum.

eksisozlukokuryazari

cihaz şöyle elektrik alıyor: faraday yasası sayesinde.
primerdeki (şebeke tarafı) değişken manyetik alan, sekonderde (kulaklık tarafı) tekrar gerilim oluşturuyor.

3.bp.blogspot.com

kıvılcımlar tamamen güvenli diyemem. sürekli görüyorsanız evinizde topraklama ile ilgili bir problem olabilir. tavsiyem cihazları kapalı halde iken prize takın. adaptörleri kapatmanın bir yolu yok gerçi ama, prizin üzerinde anahtar varsa önce fişi takıp sonra prizi açabilirsiniz. bu arada adaptörü çıkartırken kıvılcım yapmaz mesela ama elektrik süpürgesi vs. yapabilir. o da apayrı bir konu :)

blackmamba
1

mobil görünümden çık