merhaba. bir firmanız olduğunu düşünelim. diyelim ki hastane sahibisiniz (en çok bu olay olduğu için bu örneği veriyorum). biri size geldi ve ben doktorum dedi. işe aldınız ve çalışmaya başladı. daha sonra bir şekilde bu kişinin doktor olmadığı anlaşıldı. iş mahkemeye taşındı.

burada suçlu hastane sahibi midir yoksa çalışan mı? daha önceki olaylardan hatırlayan var mı? teknik olarak, yasal boyutunu soruyorum.


 

İşveren işe alım yapmadan önce ,özellikle diplomanın mesleği yapma konusunda gereklilik olduğu durumlar için, özenli davranıp diploma örneği istemelidir. Doktorluk, avukatlık vb. gibi mesleklerde odaya, baroya kayıt zorunluluğu olduğu için oradan da teyit sağlanabilir. Ancak sahte diploma olması durumunda işverenin 3.kişilere karşı sorumluluğu somut olaya göre tartışmalı hale gelebilir. Özetle diplomanın ön planda olduğu işlerde sorunla karşılaşmamak için muhakkak hem diplomanın hem de kişinin kayıtlı olduğu odalardan bilgi alınması çıkabilecek olan hukuki sorunları önleyecektir.

limon rengi

Adam çalıştıranin sorumluluğu diye birşey var. Aratin, belki budur bahsettiğiniz şey.

elorelia

İş hukuku açısından; görevi konusunda esaslı bir noktada yanlış bilgi verdiğinden işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilirsiniz (İş Kanunu madde 24)

kojonotsuki

Çalıştığım şirketten bildiriyorum, işe alınan personelden barkodlu ya da noter onaylı diploma isteniyor. Bu da riski minimuna indirir. İşci yalan beyan ile işe başlarsa sözleşme feshi için haklı sebeptir.

eylul
1

mobil görünümden çık