bu soruya şu neden oldu: depremlerden bahsederken fay hatlarını gösteriyorlar ama "deprem şu noktada oldu" diyip küçücük bir nokta gösteriyorlar. dolayısıyla da belki de istanbul'da olması beklenen deprem, en az etkileyecek, uzak bir noktada olabilir sanırım?

ama asıl sorum şu: dinlediğim kadarıyla profesörler şöyle diyordu: levhalar birbirini sıkıştırıyor, onu biliyoruz zaten. ama kuzeydeki levha ile güneydeki levha sanırım birbirinin içine giriyor, çünkü "gerilim artıyor artıyor artıyor ve bir noktadan kırılıyor" diyorlardı. ben de bu olayı sıfır olan resim yeteneğimle (neyse ki sadece çizgi çizmem gerekti) resimleştirdim.

şimdi, kırmızı ile siyahlar, levhaların sınırları diyelim. sınır kısmında da iç içe geçmişler, tabii o kadar ince olmaz o kısım ama öyle çizdim, mesela dağların iç içe geçmesi gibi düşünelim ya da falezlerin. bu levhaların biri doğuya kayıyor, diğeri batıya kayıyor ya da kaymaya çalışıyor ve arada birkaç yerde, uçlarındaki uzantılar birbirlerine "takılıyorlar" ve geriliyorlar, geriliyor, sonunda bunlardan biri kırılıyor ve deprem mi oluyor? dolayısıyla, levhaların sınırları pürüzsüz olsa depremler olmayacak mı? ama yine de levhalar toslamıyor mu birbirlerine?

umarım ne sorduğumu anlatabildim. asıl merak ettiğim nokta bizlere koskoca fay hattını gösterirlerken deprem neden tek bir noktada oluyor?

edit: resimde çizmemişim ama depremden sonra hangi levha hareket ediyorsa o biraz kayacak tabii sanırım ya da nasıl oluyorsa işte. bilenler açıklar umarım.

 

levha tektoniği
yaklaşan levhalar
fay çeşitleri yazıp google görsellerden bir arat istersen

freebird5406_2
1

mobil görünümden çık