bir miktar paramı borsadan, forex'den vs den anlamadığım için vadeli hesap açarak değerlendirmek istiyorum.
yalnız şöyle bir durum var: bankam, 30 gün için de %7 küsür faiz veriyor, 250 gün için de %7 küsür faiz veriyor. yani faiz oranları hep aynı.
bu durumda, daha uzun süreli seçim yapmanın pek bir getirisi yok gibi duruyor. 30 günde de 250 günde de aynı faiz oranı mevcutsa, 30 günlük faiz daha karlı değil midir bu durumda?
gözden kaçırdığım bir şey mi var diye buraya bir sorayım dedim.
Uzun vadeli mevduat hesaplarında faiz oranının yükselmemesinin nedeni Türkiye'de sürekli faiz oranlarının müdahale ile düşürülmesinden kaynaklanıyor. Eskiden vade uzadıkça faiz yükselirdi ancak şimdi tersi yapılıyor çünkü vadenin uzaması demek bankanın sana sabit bir faiz geliri garantisi vermesi anlamına geliyor.
Bir örnekle anlatalım bundan 5-6 ay önce bazı bankalar %20'nin üstünde faiz veriyordu vadeli mevduata, şimdi faiz oranları %7 civarında o dönemde 1 yıllık paranı faize yatırmış olsaydın banka sabit faizi düşüremeyeceği için mis gibi yüksek faiz kazanmış olacaktın 1 yılın sonunda ve bu bankanın yüklenmesi gereken bir gider olacaktı. Bankalar bundan kaçınmak için artık uzun vade sürelerinde faiz oranlarını cazip hale getirmemeye çalışıyor insanların aylık yatırmasına teşvik ediyor.
E adamlar cozmus, RTE faiz istemiyor. Ekonomi gerceklerinden bagimsiz, olaya dini olarak bakisi bu. Bankaci abiler bakiyor: Faiz zaten cok dusuk su an dovizi baskilamak icin faizi yukseltir mi basimizdakiler? Cevap hayir. Dusurme ihtimalleri daha fazla hatta. O zaman milleti kisa vadeliye tesvik edelim. yarin obur faiz gene dusecek, bosuna yuksek faiz vermeyelim.
Yalniz bu ortamda faiz daha ne kadar bu seviyede tutabilecekler. Turizmden de doviz gelmeyince, kur nereye cikacak? Nasil baskilayacaklar, orasi ayri konu.
O %7 yıllık faiz. 30 gün için 365’e bölüp 30’la çarpıyorsun, diğer için 365’e bölüp 250’yle çarpıyorsun.