beğendiğiniz bi soruyu bile cevaplasanız bana çok makbule geçer.
* mhp'nin kitlesi neden mhp'yi seçiyor? yani sırf milliyetçilik mi, yoksa başka nedenler de görüyor musunuz?
* ülkü ocakları'nı nereye koymak lazım? militanvari bir oluşum olarak mı alırsınız? ve temel işlevi ne buraların? milliyetçi gençler yetiştirme okulu mu?
* seçmeninin düşüncesini mi yansıtıyor, yoksa kendi düşüncesiyle seçmeni mi etkiliyor?
* mafya babalarıyla ilişkisi ne mhp'nin? mhp'nin anayasaya saygı duyan legal işler peşinde bir parti olduğuna inanıyor musunuz?
iyip'e gelirsek..
* bu adamlar siyasi çizgi olarak nereye koymak lazım? toplumun her kesimini temsil etmeye niyetli bir parti mi, yoksa milliyetçi iplerinden kopamamış ama yine de ılımlı bir parti mi?
* iyip ile ilgili başka ne demek isterseniz.. genel yorumlar.
herkese şimdiden çok teşekkürler. :)
MHP için cevap vereyim:
- milliyetçilik (ırkçılık daha doğrusu) ayırt edicidir. Onlara sorsan "vatan, bayrak, devlet" derler ama bunu demeyen de yok hani. Onları bağlayan şey turan ülküsü, yani ırka dayalı birlik arzusudur. Siyaset öncesidir, ilkeldir. Yoksa adalet, esitlik, demokrasi falan duymazsin agizlarindan.
- paramiliter yapilanmadir. Sokak örgütüdür. Ayni zamanda gençlik kolu gibi de dusunebilirsin ama kuruluş amacı solcularla mücadele ve sokakları çetevari yöntemlerle kontrol altina almaktir. Tabi bunun ayrılmaz unsuru da yeni gencleri orgutlemektir.
- secmenin dusuncesini yansitiyorlar. Seçmenin milliyetci reflekslerine hitap eder. Yani milliyetcilik zaten vardir, parti onu temsil eder. Liderlik, kitlenin içgüdülerine seslendiği ölçüde önemlidir.
- mafya-devlet iliskisi hep vardi. Soz konusu partinin liderinin mafya ile pozları, hapishane ziyaretleri ve şu infaz yasasi meselesi bunu bence yeterince acik gosteriyor. Anayasa temel olarak vatanin bütünlüğünü savunuyor ve mafyalar da (her ne kadar kendi ekmekleri peşinde olsalar da) vatani kurtardıklarini iddia ediyor. Parti legaldir. Legal olmayan iliskide bulundugu bazi gruplarin eylemleridir. Ancak konjonkturel adalet paradigmasinda illegal denmiyor.
Umarım başım yanmaz:D
*MHP'nin eskiden beri gelen muhafazakar kemik kitlesi var. Bu eski kitle sağ-sol ayrışmasından gelen kuşak ve onun çocukları yakınları vs. bence. Orta Anadolu gibi kısmen diğer yörelerden daha izole olan yerlerde daha hâkimler. Bir de Doğu'da görev yaptığım zamanlar gözlemlediğim kadarıyla Kars-Iğdır gibi yörelerde HDP'nin karşıtı bir blok olarak varlar. Son birkaç seçimdir AKP'liler kendi partilerini cezalandırmak amacıyla MHP'ye oy attılar ittifak muhabbetinden dolayı.
*İyi Parti ise daha çok yeni nesile hitap eden milliyetçi bir parti. MHP & AKP birlikteliğinden sonra AKP'den hazzetmeyen; nispeten genç, şehirli, eğitimli seçmen daha çok buraya yöneldi. Ayrıca CHP'nin politikalarını beğenmeyen kesim de buraya yöneldi. Tam manasıyla seçmen bazında örgütlenebildiğini düşünmüyorum. Kendi içinde eski MHP'li-yeni İP'li koalisyonu gibi bir durum var bence.
iyip biraz daha şehirli ve seküler milliyetçilere hitap ederken mhp daha çok kırsal ve islamcı refleksleri olan kitleye hitap ediyor. iyip kuruluşunda daha merkez sağı hedefleyen bir partiyken daha milliyetçi bir yapıya evriliyor kadrolar nedeniyle.