bu dünya 30 sene içinde 2 dünya savaşı atlattı, her şey normale döndüğü zaman insanlar ne zamanlardı be diyerek düşünmüştür. ocak ayında elazığ depremini şubatta 39 şehiti hatırlayan şu an için fazla olsa bile 6 ay sonra ne zamandı lan diyecek herkes.
her şey normale dönecek şaşıracağız vs. her şey bittikten sonra ne günlerdi be diyeceğiz. insanoğlu unutmayı sever, unutmazsa hasta olur.
bence aşının bulunmasına daha var. temmuzda tüm dünya ölen ölsün kalan sağlar bizimdir diyecek. para ekonomi para.
2.salgın su an kapıda, 3,4 olabilir
çünkü rehaver ve mutasyon devam edecek. Kökten silinmeyeceği için maalesef eski normal olmayacak. Düşünsenize nasıl konsere gideceksiniz, ya da nasıl ucakta yanyana maskel,? uzunca bir süre,maalesef bu sürec devam edecek... Sürekli tedirginlik ama bir yandanda abartıyorsunuz yeea tayfasının virüsü kücümseme durumu tüm dünyada eski zamanlarıözletecek. Evet ne günlerdi bee, diyeceğiz belki ama kim bilir ne zaman:/
Birazda sana bağlı, böyle böyle olabilecek mi diye sormuşsun ya onu kimse bilemez. Tedirgin oluyorsan, arkadaşınla tokalaşmazsın, ofiste de maske ile oturursun, metrobüse eldivenle binersin.
İspanyol Gribi'ne ait grafikler var. 2. dalga daha çok vurmuş.
si.wsj.net
tabi şimdi insanlar biraz daha bilinçli ama belli olmaz. sonuçta 1 kişiden yayıldı.
Herşey normale döner mi bilemem de el sıkışmak istemediğimde garip karşılanmam artık. En azından mantıklı bir bahanem var.
her salgın 1 kişiyle başlıyor. dünya üzerinde 0 corona virüs vakası olması ise imkansıza yakın. aşı bulunmadan ki bence 2 seneden önce bulunmayacak ve SARS'a karşı da bir aşı bulunmuş değil, corona çok çok yeni. yani demem o ki net olarak eskiye dönmek çok uzun sürecek ama biraz normalleşme önümüzdeki sene başlar. şimdi haziran gibi çoğu şeyin normale dönmesi bekleniyor ama imkansız. çok erken seviniyoruz. 1 günde 1900 küsür vaka olması hiç az bir sayı değil. kontrollü gidiyor ama en ufacık bir kaçak her şeyi mahvedecek.
Yeni araştırmalar ışığında ölüm oranının ilk başta sanıldığı gibi % 3 değil; %0.5 - %0.8 oranında olduğu tahmin ediliyor. Etkili bir ilacın bulunmasıyla ölüm oranı belki griple aynı seviyeye çekilebilir. Bu da aşı bulunmasına gerek kalmadan normalleşme adımlarının atılmasını sağlayabilir.
otoriteler artık yavaş yavaş şu fikirde birleşiyorlar; bu virüs dünyanın %70'i civarına bulaşıp toplum bağışıklığı gelişmeden öldürmeye devam edecek. bu sürenin de 2-2,5 sene süreceğini tahmin ediyorlar. bu süreyi sürekli insanlardan uzak geçirmenin imkanı yok. yüksek risk grubunda değilsen çok panik yapmayıp, alınabilecek önemli önlemleri alıp devam etmek lazım. mesela maskenin uzak doğudaki gibi günlük hayatımızın bir parçası haline gelme durumu var. el sıkışmayı bırakmak, elleri sık dezenfekte etmek, yabancılarla az temasta bulunmak gibi şeyler yapılabilir ama bunların iç rahatlatmaktan başka bir şeye yaramayacağını düşünüyorum; hele ki salgının çok yayıldığı büyük şehirlerden birinde yaşayanlar için.
tabii bir de aşı durumu var. onun için de 1-1,5 sene gerek diyorlar. etkili bir aşı bulunana kadar katı önlemlere devam edilebilir. şu bir kere hasta olanın ne kadar bağışıklık kazanıyor, tekrar bulaşma ihtimali düşüyor mu konusu netleşsin; ona göre bir an önce hastalığı kapıp iyileşme moduna girebilirim ben. antiviraller artsın, iyileşmesi kolaylaşsın; daha detaylı düşünücem üstüne.