ihaleye tek kişinin girip yaklaşık maliyeti teklif atması normal bir şey mi
x kurumu, bir iş yaptırmak için ihaleye çıkıyor. ve ihale öncesi bir yaklaşık maliyet belirliyor. bu maliyet de A lira olsun. ihale günü gelip çatıyor, ihaleye tek Y firması giriyor ve bu Y firması ihaleye A lira teklif atıyor.
ihale bedeli bundan 3-4 yıl önce 6 haneli bir değer.
Yapılan ihale usulüyle ilgili bir durum. Yaklaşık maliyet şudur: idare alacağı hizmete kdv ve kar payı ekler bunu açıklamaz. Teklifkerle, teklif zarflarıyla beraber açılır.
edit: ötv yazacaktım yukarıya kdv yazmışım. şimdi 3 ihale usulü var 1) açık ihale usulünde mesea asgari teklif sayısı öngörülmez. 2) belli istekliler arasında ihale usulü burada ihaleye davet edilebilecek aday sayısı 5 veya teklif veren sayısı 3'ten az olursa ihale iptal edilir. 3 pazarlık usulü: buna kik md 21'de belli hallerde başvurulabiliryor. idare md 21/b'ye göre doğal afet var ben pazarlık usulüyle ihaleye çıkıcam diyor, seni yekten çağıırp ihale yapıyor.
yaklaşık maliyete ötv dahil kdv hariçtir. kdv haiç turara 0.25 yüklenici karı ve genel giderler karşılığı eklenir.
ben kanunun lafzını size açıkladım. lafız bu, uygulamada farklılıklar olabilir.
idare, yaklaşık maliyete eklemek isterse ( teklif alırken nasıl yaptıysa artık) ekler yoksa eklemez. ayrıca yaklaşık maliyete kdv eklenmez.
iş A olsun.
teklif alırken X firmasına müteahhit karlı diye sorarsa ihaleye bir daha kar bedeli eklemez. müteahhit karsız derse burada da üzerine koyacağı kar payını idare kendi belirler. genel olarak %25 gibi bir rakam yazılsa da değişkenlik gösterebilen bir şey.
sorun kapalı zarf olup olmaması değil ki. ihale komisyonu, oğlum tek başına ihaleye giriyorsun yaklaşık maliyet ile aynı teklifi atıyorsun bu ne saçma sapan bir durum demiyor mu?
Birebir yaklaşık maaliyet fiyatı vermek için kurum içinden bilgi almış olmak lazım. Bu da imkansız değil maalesef.
Ama tek firmanın girdiği ihale nasıl iptal olmamış anlamadım.
İhale numarası nedir?
ben kamu projeleri yapan bir firmada uzun süre çalıştım ve bir bölümü de ihale hazırlıkta geçti. öncelikle 2000'lerin başında olduğu gibi yaklaşık maliyetler öyle kamu birim fiyatlarla yani %25 müteahhit karı ve genel gider eklenmiş fiyatlarla yapılmıyor. bir çok idare özel birim fiyat hazırlıyor, piyasadan fiyat alıp aynısını ekliyor. bunu da şöyle düşünün 2009 ortasında hazırlıyorlar, 2010 ilk çeyreğinde ihale yapılıyor. o zamana kadar zaten enflasyondan, hazırladıkları yaklaşık maliyet işin yapılacağı dönemdeki neredeyse karsız fiyata dönüyor. yaklaşık maliyetten elbette düşüğe gidiyor işler ama onunla birlite kalite de düşüyor. fiyat farkı alıyor müteahhit ama tefe/tüfe ile yani tuvalet terliğine gelen zamdan, inşaatta yaptığı imalatlara "güya" fark alıyor.
ben olsam bu ihaleyi şu şekilde incelerim: açık ihale yapılmış ve olması gerektiği gibi duyurulmuş mu? eğer sınırlı-davet usülü yapıldıysa neden öyle yapılmış veya kimler davet edilmiş? yaklaşık maliyet düzgün çıkartılmış mı (teknik personeli olmayan idareler bazen metrajları ve yaklaşık maliyetleri müteahhitlere hazırlatıyorlar)? işin şartnamesi nasıl, yani o fiyata yapılması gereken işler belirtiliyor mu, yok loophole'lar mı var? işi alan firmanın belgeleri yetkinlikleri vb. tam mı?
eğer bir sıkıntı yoksa yaklaşık maliyet fiyatına almış olsun, yeter ki işi düzgün yapıp kamuyu ayrıca zarar sokmasın. ne işler var ki, güya çok ucuza yapılıyor ama iş teslim edildikten sonra, işletmeci bir o kadar daha arkasından masraf yapmak zorunda kalıyor ve imlatların ömürleri kısa oluyor.
abi adam ne sormuş siz ne anlatmışsınız :)
yaklaşık maliyette kdv yoktur genelde. en azından yapım işi ise. hizmet ihalelerine çok hakim değilim. mantıken onlarda da eklenmemesi gerekir diye düşünüyorum çünkü kdv şirkete bağlı bir olaydır. kimisi kdv ödemez, kimisinin tabi olduğu tevkifat oranında farklılıklar vardır. vs. vs.
neyse soru bu değil. yer türkiye olduğu için tabi ki ilk fikrim ısmarlama ihale olduğu yönünde ancak teknik olarak da pratikte de yaklaşık maliyeti tam tutturmak mümkündür?
nasıl?
kurumlar açık ihale yaparken kanunen yaklaşık maliyeti saklı tutmak durumundadır ama aynı zorunluluk pursantaj oranlarında yoktur. teknik yönden zayıf bir çok kurum hala ihale dökümanlarına pursantaj koymaya devam ediyor çünkü bu dökümandan yaklaşık maliyetin nokta atışı çıkarabileceğinden habersiz . kimisi de özellikle yüklenicilerin yaklaşık maliyeti bilip ona göre konum almasını istedikleri için bilerek yapıyor bunu.
detaylı pursantajı içerisinde bulunan yüzlerce ihale gördüm ekapta. her birinin teker teker yaklaşık maliyetini hesaplayabilirim :) hem de kuruşuna kadar doğru şekilde.
söz konusu firma da ihaleye başka kimsenin girmediğini görüp alacağı garanti olunca para kaybetmemek adına hesapladığı yaklaşık maliyetten herhangi bir iskonto uygulamamış olabilir.
Yukarıda yazar bahsetmiş belli istekliler arasında yapılmış bir ihale olabilir. Ama aklımda tek firmanın katıldığı ihalelerin yapılmadığı şeklinde bir şey hatırlıyor gibiyim yanılıyor da olabilirim.