Şöyle bir video dönüyor ortada:

twitter.com

işin uzmanı değilim ama doğruluk payı var mıdır ? Yani normal maskenin önüne kağıt havlu koyduğumuz taktirde koruyuculuğu arttırma veya bizdeki olası virüsü dışarı yayma ihtimalini daha da azaltabilir miyiz ?

 

Ozellikle evde yapilan veya medikal ozelliklerinden suphe duyulan (siyah maskeler varmis) maskelerde Conley olarak evet yararli.

Cunku bu meretin partikul boyutu cok kucuk. Kagit havlu koyarak hem maskenin nemlenerek kisalan kullanim suresini uzatiyorsunuz hem dekumasin dokuma araliklaridan gecebilecek virusu de eliyorsunuz.

AMA ben su linkteki bilgilere dayanarak non wowen suya dayanikli (su gecirmez degil) yeniden kullanilabilen market posetlerinden filtre yapmayi tercih ederim. Cunku normalde medikal maskelerin cogunun malzemesi de o. Burada naylon poset yasak oldugu icin sadece non woven var. Kolay bulunuyor. Turkiyede bulunabilirligi nasil bilmiyorum tabii.

Sahikaa

eksisozluk.com

Burda bir yazar, bu konuda karşılaştırmalı bir çalışmanın özetini paylaşmış sağolsun. Bakın lütfen.

Kağıt havlu olup olmamasından ziyade, materyaline göre artı bir katman muhtemelen artırır bu araştırmaya göre koruyuculuğu.

Çakmak üfleme testinin saçmalığı bir tarafa, bu kadar ciddi bir konuda spekülasyondan kaçınmak zorundayız hepimiz. Bu ilgi meraklısı eczacıyı görenler korumuyormuş yaa diyerek maske takmayı bırakmazlar umuyorum.

gayda

ben bu çakmak üfleme testini anlamıyorum. daha önce de görmüştüm, o zaman da aklım ermemişti.

bu videolarda diyorlar ki, "çakmak sönmüyorsa iyidir". e o zaman naylon poşet takalım, streç film koyalım, zerre kadar hava geçerse şerrefsizim.

yani çakmağın sönmemesi demek, alıp verdiğimiz havanın maskenin içinden değil, yanlarından girip çıkması anlamına gelmiyor mu? çakmağa üflüyorum, alev hiç oynamıyor. ama yanlardan, üstten çıkıyor bütün hava. gözlüğüm buğulanıyor. aynı şekilde nefes alırken de oralardan giriyor. yani hapşırırken, öksürürken elinle ağzını burununu kapatmanın alternatifi olabilir ancak.

oysa maskenin filtre etmesi lazım filtre. filtre denen şeyin mantığı bu değil mi? arabanın hava filtresi içine havayı alacak ama tozu toprağı süzecek. musluk filtresi suyu geçirecek ama pisliği tutacak. maske dediğin de havayı geçirecek ama virüsü tutacak.

o yüzden havanın geçmesi lazım değil mi? hava geçecek, hava geçerken içindeki virüs geçemeyip maskede kalacak. amacın bu olması lazım.

biz filtreyi tıkayıp havayı da geçirmezsek o hava başka yol bulup girer, bu mu yani daha sağlıklı olan?

kibritsuyu

@kibritsuyu
naylon tabii ki daha iyi ama boğulmak gibi bir handikapı var :)

deneyselliğe açıksanız en iyisi tam yüz maskesidir.

Unde bach canim
1

mobil görünümden çık