Selam karantinacilar,

Ellerinizden oper 1 yasinda bi oglumuz var. Evde tv yok ve bu yasina kadar hic gormedi. (Bazen misafirlikte denk gelince, uzayli gormus gibi buyulenerek bakiyor ama 15 20 sn sonra ilgisini kaybediyor)

Evde sadece bosta yakalarsa telefonlarimizi alip elinde gezdiriyor, ekranin isigini yakip mutlu oluyor. Bi de skype'tan mutevellit telefon ekraniyla karsilasiyor haftada 3-5

Bunun bi siniri var mi? Tv'siz tabletsiz kac yasina kadar gitmeli? Tecrubeleriniz nedir bu konuda?

 

Şirkette bir önceki müdürümün en büyüğü 10-12 yaşlarında 3 kızı vardı. Hiç birinin şahsi akıllı cep telefonu yoktu, ek olarak günde sadece 2 saat ekran hakları vardı. O 2 saatte de ne izlediklerinin sebebini açıklamak şartıyla istediklerini izleyebiliyorlardı ya da ekrandan okuyabiliyorlardı. Kitap okuma ya da spor yapmada ise bir sınır yok.

İstediklerini izlemek derken tabi YouTube'dan bahsediyorum çünkü evlerinde televizyon yoktu (hatta misafirliğe gittiklerinde çocuklardan birisi televizyonu ilk kez görüp ne işe yaradığına anlam verememiş).

Sonuç: Kızlardan birisi ülke genelinde tekvando şampiyonu, bir diğeri gözümün önünde 1 dakikadan kısa sürede rübik küpü (zeka küpü) çözdü, hepsi okullarında kendi yaşıtları arasında okul birincisi vb.

crown

3 yaşından önce ekran olmamalı. Daha sonra da 10 dk ile başlamalı ve günde 2 saati geçmemeli(4 yaş için konuşuyorum)
Telefon tableti kendisinin olmamalı 12 yaşına gelene kadar. Sizinkilerde de ne kadar geç oynamaya başlarsa o kadar iyi. 4 yaşından önce oynamamalı.
Bizimki 2 ay sonra 4 oluyor daha yeni bu karantinada ilk tabletten oyununu oynadı mesela. Ne kadar geç tanışırsa o kadar iyi.

sta

@crown eyv. güzel motivasyon oldu bu örnekler :)
@sta evde erişim imkanı yok zaten. okula başlayınca da dediğiniz gibi limitli gitmeye çalışırız. mantıklı.

brkylmz

@the cat
Sakin ol hocam, saydigim seyler bizim de hayatimizda yok zaten :) tecrubeli arkadaslardan fikir/motivasyon aliyorum sadece.

Uzulme yani :)

brkylmz

@the cat

Haklisiniz, cogu ebeveyn caresiz kaldigindan yaptigini soyluyor, biraz da o yuzden sordum. Hic tanismamasi en iyi yontem sanirim. Tadini almasin

brkylmz

Büyük kızım 3 yaşına kadar ekran diye bir şey görmedi. Küçük olanla arası 4,5 yaş. Büyük kızım 4-5 yaşlarındayken günde yarım saat tv seyrediyordu; ben işten geldiğimde yemeği hazırlayana kadar geçen sürede. Küçük kızım abla seyrettiği için 2 yaşında bu yarım saatlerin bir kısmını seyretti maalesef. Ama ikisi de uzun süre ya da yakın ekrana maruz kalmadı. Büyük kıza cep telefonunu 6 sınıfta yazın bizden uzak yazlıkta olduğu için istediği zaman konuşabilelim diye aldık, küçüğün yine ablasından biraz daha erken (3. sınıfta) cep telefonu oldu. Geçen seneye kadar (büyük orta sona gelene kadar) ekran süreleri kısıtlıydı - oyun oynama süreleri evde iş yapmaları (çamaşır katlamak, bulaşık makinesi boşaltmak gibi) karşılığı dakika kazanmak üzerine kuruluydu. Şimdi günde yaklaşık 1 saatlerini telefonla geçiriyorlar (keşke daha azaltabilsek, ama şu günlerde arkadaşlarıyla iletişimlerini kaybetmelerini istemiyorum).

SiyamkedisiZorro

merhaba, konuyla ilgim yok aslinda cocugum da yok ama cevaplari okurken cok merak ettim. cocuklari nasil uzak tutuyorsunuz telefonlardan bilgisayarlardan? cevremde gordugum cocuklu kisilerin cocuklari hep ellerde telefonla tabletle buyudu. bir de anne baba ornek olacak mutlaka ama cocuk o yas itibariyla zaten her yeni seye ekstra merakli olmuyor mu? eskaza ebeveynin elinde gorse illa bulana kadar arayip ugrasmiyor mu? cocugun hic olmadigi ortamda telefon kullanmakta sorun yok ama gunluk hayatin pek cok isi telefondan yapiliyorken cocuk bu isin uzaginda nasil tutulabiliyor? mesela dusunuyorum benim isim %100
bilgisayar ve telefonla, evden calisiyor oldugum takdirde cocuk surekli gorecek merak edecek bu aleti.

bir de okul sonrasi kismi olacak. sen almasan da arkadaslarinin hepsinde olacak, buna nasil karsi koyuluyor?

lutfen kusura bakmayin kaynak yaptim araya resmen ama aklimdaydi bu sorular ne zamandir, bu kadar tecrubeyi bir arada gorunce yazmak istedim :)

in vino veritas

@in vino veritas daha en küçüklüğünden beri bu çocuklar için değil dedim, asla eline vermedim zaten şifreli kullanıyorum. eline alırsa direkt elinden alıp hayır bu sana göre değil diye tekrar ettim. şimdi birisi ona telefon uzatsa hayır bu çocuklar için değil der ve almaz. küçüklükten itibaren öyle yetiştirirsen o da uyum sağlar.

sta

Nasil çaresiz kalmışlar o ebeveynler bir açıklasalar?

WHO 2 yaşından önce kesinlikle ekran önermiyor. Bu tabii çok genel geçer kitleye göre birşey.Ehveni ser.

Şahsi fikrime göre bir çocuğun lise dönemine dek tanışmasına gerek yok ekranlarla. O dönemde kontrollü olarak odevler arastirma falan için.

Oğlum 4 yaşında. Bekar kucuk çocukla tek başına olan bir anne olarak eline ekran vermeye kendimi mecbur hissetmedim hiç. Çok ilgi isteyen bir çocuk, ben Aspergerliyim buna rağmen
ekran yok. Oysa inanın eline tableti verip keyfime bakmak çok kolay olurdu.

Turkiye'ye 2 kez gittim çocukla ve iki seferde çıldırdım. Kimsenin çocuklara tahammülü yok. En ufak bir zorlanmada herkes televizyonu açıyor.Cocugunu bilerek reklam izleyicisi yapanlar, bütün gün baby tv açık bırakanlar..


Tahta, sesli ışıklı olmayan, açık uçlu oyuncaklar, bol bol kitap, yaşı biraz daha büyüyünce elinin altında bol bol boya kalemi ve kağıt.. Ve can sıkıntısı... Bunlardan başka şeye ihtiyacı yok bir çocuğun...

Sahikaa

In vino veritas: evden çalıştığım dönemde kucucuktu bilgisayarın ve tabletin anneye ait olduğunu biliyordu. Şimdi de ofiste çalışıyorum ama isim gereği online oluyorum dolayisiyla birileri yaziyor bir konuşma giriyor.. sürekli görüyor ama anneye ait, çocuklar dokunamaz. Bu bir kural.

Elinde sürekli telefon tablet olan çocuklarda böyle bir kural yok zaten.ebeveynler kendileri veriyor.

Sahikaa
1

mobil görünümden çık