şu an anayasada Tekâlif-i Milliye Kanunu yoksa ama gerekirse bu kanun tekrar çıkartılır mı ve konuyla ilgili yazdıklarından dolayı yılmaz özdile helal olsun
www.sozcu.com.tr

Tekâlif-i Milliye aslında kânun değil. Meclis bir kânunla belirli bir süre için başkumandanlık diye bir makam kuruyor, Mustafa Kemâl Paşa'yı bu makama getiriyor ve kendi yetkilerini bu kânunla başkumandana devrediyor.
Başkumandan da bu kânundan aldığı yetkiyle Tekâlif-i Milliye Emirleri'ni yayınlıyor. Birkaç kere uzatılan bu süre bittiği zaman bu yetki de ortadan kalkıyor. Dolayısıyla Tekâlif-i Milliye bugün geçerli değil.
Covid-19 ilerlerse Tekâlif-i Milliye'ye benzer bir düzenleme yapmak için Cumhurbaşkanlığı Kararnâmesi çıkarılabilir. Anayasa'ya aykırı olması hâlinde (ki olmaması mümkün değil) Anayasa Mahkemesi iptal edebilir. Ama burası Türkiye belli olmaz. Gerçi Anayasa'da istisnaî hallere yer verilmiş ama onun da sınırı var, hukukçu arkadaşlar daha iyi bilir.
(Bu arada Anayasa'da kânun olmaz.)


Cumhuriyet öncesi bir uygulama. Zaten bu ve benzeri uygulamaları yapmak üzre, yoğun tartışmaların ardından yasam ve yürütme yetkilerini 3 ay boyunca üstüne almıştır Gazi Paşa. Her uzatılmasında da tartışmalar yaşanmıştır.
