Evet ondandır. Yaş fazlaysa spor esnasında/sebebiyle ölmeniz muhtemel. 180 nabız nabız değildir.
Egzersizin ağırlığından bağımsız her zaman ısınma yapılmalı ki vücut, "aha düşman geldi hemen kaç, adrenalin bas bas bas" moduna girmesin.
Ha yinede normal tabi, ama bana sorarsan, biraz tıbbi terminoloji ile;
periferik vasküler rezistans, sedanter bir yaşamda en üst seviyede oluyor, kalbin bu uzaktaki kaslara yeterli oksijeni sağlayabilmesi için normalden fazla çalışması gerekmiştir. O yüzden önce bu direnci azaltmak lazım, psikolojik ve fiziksel ısınma şart.
Edt: 20'li yaşlar ise i, nabzın 200'e kadar yolu var sıkıntı yok.
yaş 26. maksimum nabza(194) ulaşmıyorum bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum da. neden bu kadar hızlı bir şekilde yükseliyor onu anlamaya çalışıyorum. yani hani 10 dk egzersiz yapsam 8-9. dakikada yükselse ok. 30 saniye yapınca anında yükseliyor.
bir süre sadece kardiyo yap bence. onu da minimum süreden başlayarak yap. işte ilk günler 15 dk sonra yavaş yavaş arttır gibi. akciğer kapasiten artsın ki daha dayanıklı ol.
normali nedir peki bunun? ısınmasız falan direkt kalktım yaptım. bunu aynen denettiğim arkadaşlarım var, 120 ölçüyorlar. aradaki fark inanılmaz.
1) 220-yaş formülüyle hesaplanan maksimum nabız değerinde ciddi bir hata payı vardır. örneğin 26 yaşında biri için 194 demi? değil işte. 26 yaşında birinin maksimum nabzı 180 de olabilir, 210-220 de olabilir. ikisi de tek başına bakıldığında anormal değildir, bir problem teşkil etmemektedir.
2) muhtemelen bilekten optik bir şekilde ölçen bir akıllı saat kullanıyorsun. bilekten ölçüm yapan optik sensörlerin doğruluğu çok iyi sayılmaz. ciddi spike yani atlamalar yapabilirler, anlık olarak nabzı kaybedip coşabilirler. ölçebildikleri zaman bile geriden gelirler, hatta elektrotlu sensörlerle arasında sabit bir offset mevcut olabilir.
özetle, vücudunda yanlış bir şey hissetmiyorsan buna takılma bu kadar. saatindeki sayıya değil hissiyatına güven.
sağlık uzmanı değilim ama uzun yıllardır spor yapan ve nabız saati kullanan birisiyim. 180 nabız ancak allah ne verdiyse yüklendiğim zamanlarda ulaştığım bir nabız. şimdiye kadar hareketsiz bir hayat sürdürmüş olmanız büyük bir etken muhtemelen ama ufak bir egzersizde bu nabızlara ulaşıyorsanız sıkıntı yok devam et denilip geçilecek bir durum değil bence.
yerinizde olsam spor adına bir on gün sadece 40-45 dakika hafif tempolu yürüyüşler yapar, kalp alışana kadar herhangi yoğun bir egzersizden kaçınırdım. zamanla kondüsyon kazandıkça aynı eforu gösterirken nabzınız daha düşük atması yani kalbiniz daha az çalışarak daha fazla kan pompalamayı başarması beklenir.
@mate soul: uzun yıllardır spor yapan biri nabzın, maksimum ve minimum nabzın ve benzer parametlerin kişiden kişiye oldukça değişken olduğunu bilir. lütfen yanıltıcı bilgi vermeyin.
doktora gittim bu arada, kardiyolojiye. ekg, efor, eko hepsine bakıldı. doktor bir sorun olmadığını söyledi. sadece çok garip geliyor birden bu kadar yükselmesi.
eforu da tamamlayamadım bu arada :) son etabın son 10 saniyesinde falan nabız 197 olunca korkup durdurdum.
@nabrukk: tabi ki de kişiden kişiye değişecek. ronaldo'nun dinlenik-minimum-maksimum nabzıyla benimkisi bir olmayacak tabi ki.
ama kişiden kişiye değişmesi basit bir egzersiz ile nabzın 180'e ulaşmasını normalleştirmez. bir müddet kondüsyon kazanılana kadar izlenmesi gerekir.
esas yanlış yönlendirme bişey yok deyip devam et demek olur.
yaş 33. dinlenik nabzım 52. maksimum 201 gördüm. 175 185 arası spor yapabiliyorum sıkıntısız şekilde. yaklaşık 20 senedir aktif spor yapıyorum. koşuda 180 sabit bisiklette ise 170 181 arası sabit nabızla devam ediyorum. nabız kişiye göre değişir. 220 - annenizin kızlık soyadının 2. harfi formülü tamamen atmasyon.