Evde yaşayacak alerjik/astım vs gibi hastalıkları olan küçük çocuklar varsa yerden ısıtma bu grup için riskli.
Çünkü ısı yerden yukarı yükseldiği için yerde bulunan ve bu çocuklara zararlı olan varlıklar ısının etkisiyle yerden yaklaşık 1 metre yüksekte asılı kalıyormuş.
Halı kilim kullanmayıp yerleri sürekli temiz tutarak bu handikap aşılabilir gerçi.
Bunun haricinde yerden ısıtma mükemmel bir yöntem.
Eğer ev küçükse, planı düzgün değilse, pencereler döşemeye kadar iniyorsa (büyük pencereler varsa) petekleri ortadan kaldırmak, daha sonra evin içinin tefrişatını yaparken büyük avantaj sağlar. Fakat büyük ve geniş odaları olan daireler için petekli sistem yaptırırdım. Benim görüşüm.
ben artık petek görmek istemiyorum. ama bunu peteğe bakarken yazıyorum.
yerden ısıtma pahalı ama konforludur. bakımı zordur. şapın altında bir yerde sızıntı olursa kırmak zorunda kalırsın. bu sistemler iyi kontrol edildiğinde düzgün çalışır ama yerden ısıtma ülkemiz için hala yeni..
petek ucuzdur. bir sıkıntı olursa kolay çözülür. en büyük derdi hava yapması falandır. yine şapın altındaki kısımda bir sıkıntı olursa ayvayı yersin ama geçen boru metrajı diğerine göre %10 bile olmadığından sıkıntı olma ihtimali de o kadar azalır.
parasını sen ödemeyeceksen yerden ısıtma derim. parasını sen ödeyeceksen petek iyidir.
bir de 20 sene sonra bakımını falan da düşünmek lazım ama o konfora değer bence.
bu hastalık vs konuları da hikaye pek inanmayın. petek lobisinin işleri onlar. yerde ısıtma varisi azdırır, astıma kötüdür, çocuklara zararlıdır, köpekleri öldürür falan gibi tonla hurafe var. hepsi hikaye. sobadan daha fazla zarar görmüşüzdür muhtemelen.
Biraz ek yapalım, @özdek'in yazdığı kadar handikapları yok. Şapın içinde dış kılıf var, bunun içinde suyun dolaştığı iç boru var.
Uygulama ve inşaat esnasında bir hasar verilmezse mümkün değil sızdırmaz, diyelim ki hatlardan biri sıkıntı yaptı, iç boru çekilir yerine yenisi yollanır.
Aynı borular içinde dolaşan elektrik kabloları gibi, elektrik kablosunda bir hata olduğunda duvar ya da yer kırmayız, eski kabloyu çeker alır yerine yenisini yollarız.
Tabi ki çok ekstrem durumlarda kırmak gerekebilir, orası piyango ama zor ihtimal.
Diğer sağlık konusu ise hurafe değil fizik kuralı. Ev akarları, bakteri, mite vs gibi gözle görülmeyen küçük zararlılar yerden yuarı doğru yükselen ısıyla birlikte havada asılı kalırlar.
@ozdek
Kentsel dönüşüm sebebiyle binamızı verip anlaştığımız müteahhit bunun seçimini bize bırakmış. Bildirin ona göre mekanik projesini hazırlatacağım diyor yani maliyeti bizden çıkmıyor. Gerçi her dairenin ayrı sistemi olabilir mi orayı tam anlamadım, çoğunluk ne derse ona göre mi seçilecek bilemiyorum. Yani bir dairede petek diğerinde yerden ısıtma olur mu onu öğrenmem lazım. Beni de tamirat kısmı endişelendiriyor biraz. Bir de zor ısıtır diye düşünüyorum. Teşekkürler
@John Bloor
İyi bir firma yapacağı için uygulamada sorun olacağını sanmıyorum. Hangisi daha kullanışlı ve konforlu orası önemli şu an bizim için.
Merkezi sistem olmayacaksa, her dairenin kendine ait kombisi olacaksa isteyen yerden ısıtma isteyen petek döşetebilir.
Ama bu kafa karışıklığına bulaşmamak için müteahhit "uğraşamam, hepiniz tek bir karar verin" diyebilir. Ama teknik olarak bir sıkıntı yok.
Bina toplam kullanım alanı 2000 m2 geçiyorsa zaten merkezi sistem olmak zorunda.
@ malheiros
150 m2 3+1 ev. Ne çok büyük ne de küçük diyebilirim. Planları falan düzgündür.
@John Bloor
Benim de kafamı o karıştırmıştı zaten. Merkezi sistem olacak ama ayrı ayrı dairelerin sistemi farklı olabiliyormuş, Biraz önce mühendis ile görüştüm. Olabilir dedi. Şahsi tavsiyem de petek sistemi dedi, yerden ısıtma toz, tamirat konularında sıkıntı olur. Biraz özentilik gibi bişey dedi. Bakalım biraz daha araştırıp karar veririm. Klasik petek sistemi biraz daha işlevsel gibi geldi bana şu an.
Yerden ısıtmalı bir evde yaşıyorum, tekniğini bakımını bilmiyorum ama imkânım olsa bir daha petekli evde yaşamak istemem. Peteklerin arkası pislenir, aralıkları tozlanır, pis geliyor bana. Bir de duvarların önü peteklerle kapanmadan eşyayı istediğin gibi yerleştirmek çok güzel bir şey.
Edit: Bir de sanırım pencere önündeki peteklere göre artısı şu, evin içini daha homojen ısıtıyor. Üç yıldır İstanbul'un en soğuk olduğu günlerde bile kombiyi minimumdan 2-3 derece daha açtık biz en fazla. Binanın yalıtımı da iyiyse çok rahat ısınırsınız.
@John Bloor'un ilk yazdığı şeyi merak ettim, şöyle bir şey buldum:
www.hemstedt.de
"Eski sistemlerde yer çok ısınıyordu ve maytlar havaya yükseliyordu, yeni teknolojide zemin o kadar ısınmıyor ve öyle bir hava sirkülasyonuna yol açmıyor" diyor. Şu an bizim evde zeminin hiçbir yeri hissedilir biçimde sıcak olmuyor gerçekten, bir yakınımızın 20-25 yıllık ve yerden ısıtmalı evinde çorapla yürüyünce hatların nereden geçtiği çok rahat anlaşılıyordu gerçekten.
biraz ek yapalım @John Bloor'un yazdığı kadar pozitif olamadım.
yakın zamanda yere ahşap döşeyen bir arkadaşın çaktığı çivi yüzünden katı su bastı. alt kata da zarar verdi.