Ya sunun cevabini bir turlu bulamadim. Hasta oldum diyelim, sonra iyilestim (buna virus kaynakli hastalik diyelim ama bakteri olarak da cevaplayip ekleme yapabilirsiniz), peki virus vucudumdan tamamen temizlenmis mi oluyor, yoksa biraz kalip surekli yaymaya devam mi ediyorum?

Ayrica bunu avrupa'nin amerika kitasinda cicek hastaligini yaymasini dusunerek de soruyorum. Onu da cozemedim kafamda. Okudugum bir seyde "avrupalilar yuzyillar boyunca bir suru salgin atlatip, bir suru hastaliga (veba vs. ama oyleyse neden sadece cicek yayildi?) bagisiklik kazanmis sekilde bu hastaliklari beraberinde amerika'ya goturduler" vs diyor.

Vebaya bagisik miyiz, ben bagisiklik kazaninca ileride olacak cocugumda mi kazanmis doguyor? Makul geliyor ama peki o cocuk vebayi (veya cicek hastaligini) yayar mi ki?

Off cok soru var kafamda belki de toparlayamadim ama nerede takildigimi anlamissinizdir.

 

Cok alakasiz bir cevap oldu.

ahm1

İngiltere'nin yaptığına bakarak, iyileştikten sonra yaymadığımız sonucunu çıkardım. Çünkü halkın büyün oranı bağışık olursa yayılmaz diyorlar.

Fakat her hastalık böyle değil. Hepatit türlerinde falan kendi hasta olmasa bile taşıyıcı olan kişiler var mesela. Hastalıktan hastalığa göre değişiyor sanırım. Sağlıkçılar açıklasa iyi olur.

nhk ni youkosu

Şu an covid-19 için hastalığı atlattıktan sonra tekrar bulaşmayacak gibi bir bulgu yok. Sanırım Japonya'da hastalık geçiren birine tekrar bulaşmıştı.

Örneğin grip de viral bir hastalık. Ama bir kez geçirdiğimizde bir daha geçirmeme gibi bir şey yok. Çünkü bağışıklığı kısa süreli. O nedenle ncov virüsü için de her durumda tedbirli olmak şart.

himmet dayi

İyileştikten sonra virüs yaymıyorsunuz.

Ancak bu virüs, bulaşıcılık olarak grip virüsüne benziyor. Bulaştı, iyileştiniz. Tekrar bir yerden kapıp, yeniden hasta olabiliyorsunuz. + Virüs ufak mutasyonlar geçiriyor. Yani iyileştiniz diye her şey bitmiyor. Tekrar tekrar bulaşabiliyor.


NOT: Uzman değilim, okuduklarımdan anladıklarım. + Covid 19'un bir çok şeyi şu an net değil.


.

kartallar yuksek ucar

bu cok genel bir soru. cesitli katmanlari var.

oncelikle bakteri ve virus farkli. yasamlari, enfeksiyonlari, tedavisi, tedavi sonrasi surecleri farkli.

siz bagisiklik kazaninca cocugunuz bagisiklik kazanmaz. bazi virusler vucudunuzdan tamamen temizlenebilirken bazilari temizlenmez.

ornegin ucuk virusu vucudunuza girdikten sonra artik cikmaz. ama bulasi icin temas sarttir. ucuk cikarttiginizda ucuklara temastan bulasir. bu durumda da vucudunuzda virus var diye surekli birine bulastirma durumunda olmuyorsunuz.

yani virus konusu tamamen virusle alakali.

bakteride de ayni durum bir nebze var. bazi bakteriler zaten vucudumuzda halihazirda yasamaya devam eden bakteriler. bazi etkiler neticesinde bu bakterilerin sayilari artabiliyor. bu da bakteriyel bir enfeksiyon. bazi bakteriler ise temas yoluyla bize bulasiyor ve tedavi edildikten sonra vucuttan atiliyor. bulastirmiyorsunuz vb.

avrupalilarin amerikada yaymalari ise farkli. cicek hastaligini erken donemde geciren avrupalilar bu viruse karsi bagisiklik kazaniyor diyelim. daha sonra tekrar bu virus vucutlarina girdiginde cicek hastaligini hafif atlatabiliyorlar. bu durumda bazilari hasta olduklarinin farkina bile varamayabiliyor. bu durumda bu virusu daha once bu virusle hic karsilasmamis bir halka bulastirirsaniz da etkileri farkli oluyor.


hastaligi beraberinde goturenler enfekte fakat semptom gostermeyen, olmeyen, elden ayaktan dusmeyen bagisikligi bulunan insanlar.

vebada ise durum farkli. sanirim veba bagisikligi bagisiklik sisteminden ziyade belli bir genle alakali.

gel gel sarisinim sag yap gel

iyileşmek demek zaten vücutta virüsü yenip yok etmek demek

avatar is back
1

mobil görünümden çık