Bu virüsün bulaşma hızı fazla ama öldürme oranı diğer griplere göre düşük değil mi? Neden dünya genelinde böyle bir panik havası var? Er ya da geç çoğumuza bulaşacak ve öldürmeyen diğer gripler gibi geçip gidecek sanki?




 

yüz defa soruldu bu soru. normal gribin aşısı var. bunun herhangi bir tedavisi/aşısı yok şu an. bu kadar panik havası ve önlem olmasaydı sayılar çok daha ciddi olabilirdi.

ölüm oranı %3,6. dünyada mesela 1 milyar insana bulaştığını düşünsene. 36 milyon insan ölebilirdi belki de. Kaldı ki durum hala ciddi. Çünkü bulaşmasını engelleyemiyorsun. Neredeyse dünyadaki bütün ülkelere yayılmış durumda.

himmet dayi

Tek sorun ölüm değil. Ölüm istatistikleri çarşaf çarşaf ortada ama hastalığı hasarlı atlatan insan sayısını bilmiyoruz.

Tedavisi, önlemi de yok. Yani bu hastalığa özel bir tedavi yok.

Ayrıca yayılma hızı inanılmaz. Organ nakli sonrası görülen tedaviler ya da kemoterapi yüzünden bağışıklık sistemi zayıflamış bir sürü insan var. Hastalığın yayılmasını önlenemediğin sürece bunlar büyük risk altında.

levpontryagin

ben de anlamıyorum bunu. özellikle gen. yaş gruplarının hastalığı hafif atlattığı bildiriliyor. hijyen kurallarına dikkat edip kalabalık yerlerde bulunmadıkça durumun vahim olmadığı açıkken, maske, el dezenfektanı ve gıda stoğu yapan insanları gördükçe garipsiyorum.

giovanne

milletin canı tatlı ya

beyaz power ranger

Derdi dünya olanın dünya kadar derdi oluyor. O nedenle fazla yapışmamak lazım

Erva

Ben de durumun vahametini idrak edemeyenleri gördükçe garipsiyorum. Öncelikle COVID-19 bir grip türü değil. Semptomları benziyor sadece. Öte yandan virüsün öldürme oranı düşük değil. Size belki az geliyor olabilir ama yüzde iki çok yüksek bir rakam. Özellikle 60 yaş üstü ve kronik rahatsızlıkları olanlar için büyük tehlike. Gençlere bir şey olmasa bile o gençler diğer yaşlılara bulaştırıyor. Çevrenizde hiç mi sevdiğiniz 60 yaş üstü insan, anneniz, babanız vb. yok? Bu yüzden gençlerin de kendilerine bulaşmamasına dikkat etmesi gerek. Ve bu çok hızlı yayılan virüsün ilacı, aşısı yok! Dünya nüfusunun yüksek çoğunluğunun bu virüsten etkilenme ihtimali var. Bu durumda yüzde ikinin ne kadar büyük bir rakam olduğunu tahayyül edebilirsiniz sanırım.

microfiction

Kişinin kendisinin korkmasından çok sevdiği ,anası babası ,çocuğu zarar görecek diye korkuyor. Yoksa genç sağlıklı insanlar ve bakmakla yükümlü kimsesi olmayan insanlar kendi için daha az korkuyor olabilir.

Filinta61

Bir de insanların hiç risk grubundaki yakınları olmasa bile topluma karşı sorumlulukları var. Virüs ne kadar yayılırsa o kadar tehlikeli. Bu yüzden yayılmasını önlemek için ne kadar tedbir alınırsa o kadar kişi korunur. Ha bir de Çinli büyükelçinin dediği gibi o yüzde ikiler de rakam değil, can.

microfiction
1

mobil görünümden çık