Şuan sigortalı calısıyorsunuz galiba, peki saglık hizmeti alacak kadar priminiz ödendi mi? Ödendiyse gss borcu önemsiz çünkü gss kapsamında değilsiniz.
3 yıldır kesintisiz ödeniyor. Ama GSS borcum 1000 TL civarında...
su an sgk kapsaminda calisiyorsan hastaneye gidebilirsin. borc baki kaliyor ama sgk kapsaminda oldugun icin saglik hizmeti alabilirsim
emin olmak icin e devlet mıstehaklik provizyon sorgusu yapabilirsin, mustehaktir provizyon alabilir diyecektir
sigortan olmasa dahi aile hekimliği ücretsiz zaten. bir sorun yaşamazsın yani. son düzenlemeye göre prim borcun olduğu içi 31 aralıka kadar kamu hastanelerinden normal şekilde yararlanabilirsin fakat özel hastanelerde sgk üzerinden muayene olamazsın.
@sivrisinek, yukarıdaki destanda bazı hatalar var bu arada. muayene ücreti 6 değil 2. basamakta 30, 3. basamakta 50tl (yabancılar için 3 katı). o da sadece hastaneye ayak bastı ücreti; sonraki her tahlil, tetkik, operasyon, yatış vs. için ayrıca ücret çıkar. değil operasyon falan bir tüp kan bile almazlar ücretini ayrıca ödemeden. kız çocuklarının ömür boyu aileden yararlanma meselesi de kalktı, 25 yaş olayı kadın erkek herkes için geçerli. sadece şu an kazanılmış hak kapsamında belli yaşın üstündekiler için devam ediyor. kanunun çıktığı tarihten itibaren doğan kız çocukları için bir fark yok. bir akşam büyükşehirlerde bir üniversite hastanesinin veznesini yarım saat-1 saat kadar izlersen ne kadar hastaya ücretli kayıt açılıyor, ne kadarı ücreti görünce doğru düzgün bir sorunu olmadığı halde gereksiz yere acile başvurduğunu farkedip vazgeçip gidiyor, kaç tanesi ayakta duramayacak kadar kötü olduğu halde parayı ödeyemediği için muayene olamıyor vs.vs. hepsini görebilirsin.
@sivrisinek, adsm'lerin kapsamını tam olarak bilmiyorum. oldum diyorsan olmuşsundur. belki atladığın, söylemediğin bir detay vardır bilemiyorum. fakat kamu hastanelerinde "güvencesiz" bir kişi 6tl vererek muayene olamaz, bu mümkün değil. örneklendirerek söylemek gerekirse gss prim borcu olan ve çalışmayan bir tc vatandaşı başvurduğu zaman xx devlet hastanesi (2. basamak) 30tl, sbü yy eğitim ve araştırma hastanesi veya zzz üniversitesi tıp fakültesi hastanesi (3. basamak) 50tl muayene ücreti (halk arasında kayıt parası) ister. önceki cevapta söylediğim gibi bu sadece barkod alıp doktorun odasına girme ücreti. doktor kan tahlili, görüntüleme vs. istedikçe ekstra ücret çıkar. örneğim hemogram 3küsür liraydı yanlış hatırlamıyorsam. xray için 25 lira gibi ücret çıkıyor. bt, mr vs. daha detaylı tetkiklerde ücret gittikçe yükselir. servis veya ybü yatışı falan da girerse işin içine günlük 4 haneli rakamlara kadar çıkabiliyor ücret. bunun aksine bir örnek veya mevzuat gösteremezsin.
"kız çocuklarına tanınan hak her zaman var"
o zaman çıkar göster asdsfdgfhj
ssgss kanunu ile cinsiyet ayrımı kaldırıldı, sadece yaş kuralı var. kanuna google aracılığıyla kolayca ulaşabilirsin. bu kanun yürürlüğe girdiği zaman (2008) önce o yıl 18 yaşında olan 1990 öncesi ve sonrası doğan kız çocukları diye böldüler. fakat baya kavga gürültü çıkınca kazanılmış hak kapsamında mahkeme kararları vs. ile birlikte kanunun yürürülüğe girme tarihinden önce ve sonra doğanlar olarak değişti. 2008'de doğan kız çocukları henüz 18 yaşına gelmedikleri için şu an etkilenen yok. 1 ekim 2026 itibariyle (tabi hala bir düzenleme yapılmamış olursa) gss borçlu kız çocukları da twitterda kampanya yapmaya başlarlar.
"imkan varken değerlendirmemenin cezasını devlete kesemezsin. bak adamlar o kadar imkan vermiş siz bile halen memnun değilsiniz"
devlete ceza kestiğimi falan nereden çıkardın bilmiyorum. makul olana makul, olmayana da değil demeyi bilmek gerekiyor sadece. ayda 88tl vererek veya geliri düşükse hiç prim ödemeden tüm sağlık hizmetlerinden tamamen ücretsiz yararlanabilme gibi bir hak dünyanın başka hiç bir yerinde yoktur. abd'de yalandan bir acil başvurusuna min 2-3bin dolar fatura çıkarırlar. bizde sadece hastane türüne göre 5 ila 10 lira civarında muayene katılım payı çıkıyor eczanede ödenen. fakat vatandaş aylık 88 lira bile ödeyemeyecek durumda ise devletin de burada durup düşünmesi gerekiyor. işsiz bir insanı babası para kazanıyor diye borçlu çıkarmanın mantıklı bir yanı yok. ayrıca veznedekiler ve tahakkuk birimi çalışanları bu konulara son derece hakim. yapılabilecek bir şey varsa hastaları ve yakınlarını bildirip en yakın sgk'ya yönlendirip çözüm yolunu anlatıyorlar zaten. fakat 10 kişi varsa bunun maksimum 2-3'ü çözülebiliyor. ben sağlık çalışanı olarak bazı durumları gördüğüm zaman üzülüyorum sadece. memnun olup olmamamın bir önemi yok.
mesela "25 yaşına kadar öğrenci olmak devlet ücretsiz karşılıyor" demişsin ama öyle bir şey yok. 25 yaşına kadar yükseköğrenim gören öğrenci ailesinin güvencesinden yararlanma hakkına sahip sadece. peki ailesinin güvencesi yoksa ne yapacak bu insan? "ailen zengin ama 90 tl vermiyorsun olsun 6 tl ver yine muayene ol demiş" böyle bir şey olmadığını ise zaten bir kaç defa söyledim. hatta bu 6tl meselesi neymiş akşam hastaneye geçince bir soracağım.
Daha 2 gün önce araştırma hastanesinde bi poliklinikte muayene oldum. 7 tl ücret ödedim. 1000 küsür tl borcum vardı.
Sağlık ocağı herkese ücretsiz, ilaçların hepsi ücretli tabi.
Mobilde olduğum için editleyemedim.
Ayrıca tüm tahliller ve iğne yaptırmak da ücretsiz.
Muayene sonrası kontrol için aynı doktora randevu alırsanız ona da muayrne ücreti almıyorlar