makine mühendisi olarak 13k maaş ile çalışıyorum. ankara. bekar. yaş 28. aile fakir.

sıralamalarda dünyanın ilk 50 üniversitesi arasında gösterilen bir üniversiteden mba için %100 burslu dean's fellowship ile kabul aldım. stipend de var. aylık harçlığımı verecekler. miktar orada yaşamaya ancak yetecek kadar.

işi bırakıp 2 sene eğitim aldıktan sonra abd'de iş bulamazsam türkiye'de çalıştığım yere geri dönme şansım var. abd'de mezunlar yıllık 100k usd'ye imza atıyorlarmış.

300 bin lira maaş kaybım olacak. böyle söyleyince çok duruyor. ama diğer yandan abd eğitimi kariyerimi başka bir boyuta taşıyabilir. mba modası geçti diyenler de var.

bu durumda kariyere 2 sene ara vermeye değer mi? gitmeyi düşünüyorum ama farklı yorumlar varsa onları da dinlerim.

 

gidin.
değer, tabiiki değer.

jimjim

Türkiye’de 13 bin çok iyi bir rakam. Büyük ihtimalle 2 sene içerisinde terfi, maaş zammı vs. gibi bir durum da olur. Her iki seçenek de kötü olmaz gibi duruyor. Bence ailenizin düşüncesine göre şekillendirin kararınızı

ex animo

Ben gitmezdim. Maaşın çok iyi. Rahatını bozmaya gerek yok.

insomniac

gelecekte abd'de yaşama ve çalışma imkanı doğurması bakımından ben olsam kesinlikle giderdim. ama siz sadece master yapıp dönerim kafasındaysanız gitmeyin zira burda mevcutta kazancınız iyi.

outis2

Savunmada çalışıyorsanız kesinlikle gidin. Değilse de gidin gerçi ama savunmada 2 sene fazladan tecrübe sizi bir yere götürmeyecek. En kötü ihtimal dönünce (gitmediğiniz senaryoyla) aynı yerden devam edersiniz.

plutongezegendegilmi

Orda kalamazsan buraya geldiginde maas acisindan bi artin olmicak.

Modasi gecti demek sacma ama fark yaratmiyor o master derecesi artik.

Bilindik bi yerde calisiyorum.
Masterim var. Sirket profili bu konuda yari yariya ama master hikaye maas konusunda kimsenin umurunda degil.

Hedef buraya gelince daha cok paraysa yani gitme. Bosuna 300k kaybetme, bosuna para harcama oralarda.

Yok orda kalmayi zorlamaksa asil hedef:

Orda kalma sansi kucuk baya ama o kucuk sans icin bile kesinlikle giderdim ben olsam.

Flipsflops

Kariyerinize ABD'de devam etmek istiyorsanız MBA yapmaya gitmeden de makine mühendisi olarak iş bulabilirsiniz. H1-B süreci epey zahmetli ama iki yıl sürmez.

Ben olsam sadece kalburüstü bir üniversitede iki yıl geçirmenin katacakları nedeniyle (network, CV'ye katacağı değer vs.'den bahsetmiyorum) giderdim.

bruce mclaren

ben isi saglam olanlara kuzey amerika'yi tavsiye etmiyorum.

"abd'de mezunlar yillik 100k aliyormus" serin hikaye, boyle safsatalara inanmayin, istisnalar olabilir ama cogunluk malesef boyle maaslari uzun seneler goremiyor. muhendislik ayaga dusmus vaziyette, arz talep dengesi bozulali cok olmus.

ben olsam bir yandan calisirken bir yandan tr'de duzgun bir yerde MBA yaparim. MBA'in olayi zaten network. yurtdisinda MBA yaptin diyelim, doneceksen baglanti acisindan sana bir katkisi yok. kalacaksan baska.

CV falan ilk birkac iste onemli, sonra CV'ye falan bakan yok ya, ne bildiginden cok daha fazla kimi tanidigin onemli...

cooperr

@ el cevap - eywallah, hadisenin farkinda olanlari tek tuk olsada gormek guzel :o)

cooperr

ben de cooper'a katılacağım tek bir yer hariç.

"CV falan ilk birkac iste onemli, sonra CV'ye falan bakan yok ya, ne bildiginden cok daha fazla kimi tanidigin onemli..."

buna katılmıyorum. tr'de kariyer bir noktada tıkanıyor işte orada tabi ki kimi tanıdığın çok önemli ama iş terfi noktasına geldiğinde, pys'nin iyi çalıştığı şirketlerde elit bir mba çok öne çıkarır.

a darkness coming

Türkiye'de çalıştığınız yere geri dönme şansınız varmış o zaman gidin mutlaka ama geri dönerim kafasıyla gitmeyin.Kalıcı olacak gibi giderseniz psikolojik olarak, kariyeriniz de iyiymiş madem iş bulursunuz orda da sanki.

camene87

mba in modası geçti de çok iyiymiş ya ahaha. mba yi bilmiyorum ancak türkiye de ben genel olarak hiçbir master programı bitirmenin işveren gözünde bir manası olmadığını düşünüyorum. biz daha o seviyelerde bir ülke değiliz. master okumaya ya da btirmeye gerçekten yurtdışında değer veriliyor kendim bizzat yaşadım.

camene87

arkadaslar, iki sayfa kagida zaten yazabilecekleriniz sayili. piyasada biraz da isim yapmaya basladiysaniz pek kimsenin CV'ye falan baktigi yok, zaten olan olmus calismaya baslamissin. son isime CV falan yollamadim, onlar aradilar dusunurmusun diye, tamam konusalim dedim zira bulundugum sirkette mutlu olsam bile yine de mulakatlara mutlaka girerim piyasa takibi icin. konustuk gittim, CV falan almadim yanima. iki proje bastim goturdum onlar ustunden konustuk, 2 gun sonra teklif yolladilar. CV'ye bakip ne yapacak atiyorum 10 sene tecrubem var diyorsun zaten karsindaki salak degil sen konusurken notunu veriyor.

"master okumaya ya da btirmeye gerçekten yurtdışında değer veriliyor" - valla benim de deneyimim o sekilde olmadi. okulu bitirdim mulakatlara giriyorum, 10 mulakata girdim 5 tanesinde " yuksek yaptigin icin almayacaz" dediler. o nasil oluyor ya diyince kitap kurdu aramiyoruz dediler yolladilar. simdi calistigim sirkette 1100 kisi var, benim bolumun basindaki adamin onune doktorali, cift masterli falan CVler gelince cope gidiyor. zaten yonetici takiminin icinde doktorali falan adam yok. CEO, CFO gibi buyuk baslarin alayi duz muhendis zaten. yuksek palavra ya zaten hakkiyla yapan az. (bkz: cok da sey yapmamak lazim)

cooperr

"bu yaşta o maaş, oh maşallah" diyerek söze başlıyorum.

sonra hayretle soruyorum:
"git ya, ne duruyorsun, hemen git, tabii git" diyenler acaba burada 13 bin maaş kazanıyorlar mı ve/veya abd'de herhangi bir şey başarmışlar mı?
vallahi vebaldir, bekara karı boşamak kolay da, böyle işkembe-i kübradan sallanmaz!

hayat senin, gönül senin; burada kalıp da buruk hissedeceksen gidebilirsin.
ancak şimdiden bu standardı yakaladıysan ileride çok daha güzel imkanlar seni bekliyor gibi geliyor bana.

berhudar ol evladim

Giderim, okurum, buraya donup guzel para kazanirim mantigindaysaniz gitmeye degmez ama giderim ve hayatima orada devam ederim diyorsaniz gecirdiginiz her gun cok buyuk kayip.

erectrode
1

mobil görünümden çık