?
googlede "ulan manavgat" diye arattim karsima bu cikti.
"Ulan Büyükşehir Manavgata, Manavgatta Büyükşehir belediyesine suç atıyor. Biriside çıkıp çözüm üretmiyor ! "
Bence "Ulan Manavgat" diyerek tam olarak halinin yerini söylüyor.
özel bir esprisi olduğunu zannetmiyorum, yiğit özgür'ün bazı karikatürleri sözlerin ve tepkilerin yersizliği/saçmalığı üzerine kuruludur. onun örneklerinden biri bu bence. "başka yerde bulamazsın" geyiğini tiye almış. adam "başka yerde bulamazsın diyodun, al işte manavgat'ta buldum" diyor. karşılığında da böyle saçma bir tepki alıyor. yani çok zorlarsan, "satıcının özel bir ürün sunamadığı için sinirlenmek yerine manavgat'a sinirlenmesi" üzerinden gidebilirsin ama özel bi anlamı yok yani.
der meister +1
yiğit özgür bu. kalıplaşmış deyimlerle dalga geçer hep. "bundan Türkiye'de başka hiçbir yerde bulamazsın" gediğini ciddiye alan müşteri gidip bulmuş ve bir de geri getirmiş. lafı gerçek zannediyor çünkü. zaten yüzüne bakarsanız aşırı saf halıyı taşıyan adam.
satıcının tepkisi de "lafı ciddi ciddi söyledim ama Manavgat'ı hesap etmedim la" tepkisi. gündelik hayatta söyleyen de, müşteri de bu lafı ciddiye almaz. ikisi de ciddiye alınca ve olayın üstüne gidip değerlendirmelerini söyleyince komik oluyor.
Manavgat da, sadece şu haliyle komik burda: "İstanbul'dan buldum" bile dememiş adam. gidip araştırmış ciddi ciddi, aklımıza gelmeyecek bir yerde bulmuş :)
"ulan gavat" ile fonetik benzerlik yakalayıp kelime oyunu yapıyor gibi geldi bana.
Hani küçük çocuklar süper kahramanlara, noel babay vs inanır bozmak istemezsin, ona göre cevaplar verir, tepkiler verirsin burda çocuk kadar saf bir adam gelmiş, ciddi ciddi ben buldum benzersiz dediğiniz halıyı diyor, satıcı da saflığını görünce hayallerini, kafasındaki tasavvuru yımak istemiyor "Ulan Manavgat""Nasıl oluyor ya" vs aşırı tepki vererek adamı bozmuyor, olağan üstü bir durum olmuş da bulmuşsun izlenimi veriyor.
Artı alternatif bir yorum olarak da satıcı, esnaf kurnazlığı üzerinden yorumlanabilir, saf ve cins bir müşteri gelmiş satış sonrası, bizim çakal esnaf hemen nabza göre şerbet veriyor. Abi reklamdı, slogandı, satış sırasında ağzımızdan çıkmış diye hiç geri vites yapmıyor direk zeytin yağı gibi üste çıkıp aşırı tepki veriyor "Ulan Manavgat"diye çok şaşırmış, şok olmuş gibi artı sinirlenme:) Ulan Şerefsiz Manavgat'a bak ya, bizim halının aynısı yapmışlar, nasıl olmuş bu iş ya Allah Allah, Abi bizlik bir durum yok diye devam edecek sonra :)
never+1 Esnafın anında kaypaklığı, hazır cevaplılığı, hedef saptırması. Müşteri çok absürt bir olay ile gelmiş, olayın saçmalığına, adamın o lafı ciddiye almasına, saflığına vs hiç takılmıyor, sonuç odaklı, pratik zekalı şark kurnazı esnaf. Anında masaya yumruk vurup, öfke, şaşırma duyguları ile karışık müşteriye suçluyu, hedefi gösteriyor: Manavgat. Adam aynısını aşağı mahallede eskici de buldum dese Ulan şerefsiz Eskici diye çıkış yapacak. Manavgatın oraya uymaması önemli değil, orda karşıdaki muhatabına anında bir hedef göstermesi, olayı kendinden saptırması