öncelikle var mı böyle bir genelleme?

özel okullara gittiğinizde çocukları yüzme, tenise yönlendirirler
imkanlarınız kısıtlıysa dövüş sporları daha öne çıkar. ya da ben öyle düşünüyorum.

siyasi veya ekonomik açıdan yorumlamazsak karate, tekvando nun insan sağlığına, disiplinine, özgüvenine daha çok katkı sağladığını düşünüyorum. bir felsefeleri var vs.

ama günün sonunda sınıfsal ayrıma mı maruz kalıyorlar?

 

Hala öyle mi bilmiyorum ama bir dönem kuran kurslarının bodrum katları karate kursu salonları olarak hizmet veriyordu, bu algının kaynağı muhtemelen odur.

angelus

Bence bir ayrım yok ama sizin de dediğiniz gibi imkan sıkıntısı var. Örneğin yüzme, tenis sporları için gereken ekipmanlar, tesisler daha kapsamlı ve pahalı dolayısıyla imkanın yoksa yararlanman daha zor. Dövüş sporlarını ele alırsak temelde her yerde öğrenilip eğitim verilebilir. Zaten çoğu dövüş sanatının felsefesinde hızlı adaptasyon sağlama, tepki verme ve kontrol olduğundan doğal eğitim ortamları aslında varolduğumuz tüm ortamlardır. Bu yüzden her ne kadar eğitimler, antremanlar dövüş salonları, dojolar gibi yerlerde verilse de mekan kısıtlaması bulunmamaktadır.

burka

Bir karate salonu acmanin maliyeti bir yuzme havuzunun maliyetinin yuzde biri falandir.

Haliyle ufak semtlerde bolca aciliyor. Uyelik ucreti de ucuz.

Ama su var, bu sporlar beden ve zihin gelisimi uzerine epey faydalidir

anten

Sen oyle dusunuyorsun.
Gittigim unlu bi ozel okulda (yillarin okulu hala ayni une sahip modern bi okul) tekvando kulubu vardi.
Giden arkadaslarim da tahmin edecegin uzere alt grup aile cocugu degildi. Aileden izinsiz kaydolamazdin ekstra ucreti vardi cunku.

Flipsflops

hali vakiti yerinde, düzgün kabul edilen mesleklerden birine sahip olan kimse birilerini döverek veya dayak yiyerek para kazanmak istemez.
bu da insanları dövüş sporcusu olmaktan uzaklaştırıyor.

diğer önemli etken ise varoştaki kavga olasılığı ve kişinin kendini savunmaya olan ihtiyacı. site içinde büyüyen bir çocuğun kendini savunmaya olan ihtiyacı çok daha düşükken herhangi bir kenar mahallede, ara sokakta, sağında solunda gaspçısı, tinercisi eksik olmayan bir yerde büyüyen çocuğun dövüş sporuna ihtiyacı doğal olarak katbekat daha fazladır.
21 yıldır kickboks camiasının içinde olan ve geçimini bu spor sayesinde sağlayan biri olarak yazıyorum.

d e j i n
1

mobil görünümden çık