2 şey dikkatimi çekti, özellikle 2. sorumun cevabını merak ediyorum
1) 18 bin ile 50 bin arasında çok fark var. Bu kadar farkın sebebi nedir? Ölen insanları yakınları tarafından sonradan tespit edilip kesin sayı çıkarttırılamadı mı. Kimsesiz insan sayısı bunu çok etkilemez çünkü popülasyonda kimsesiz insan sayısı binde 1'den bile daha azdır.
2) 133 bin bina çöktü yaziyor. Başka bir yerde Yıkılan ve ağır hasarlı bina: 96 bin 796 konut ve 15 bin 939 İşyeri yazıyor. 100 bin ya da 133 bin bina çöksün diyelim
Bu verilere göre Yıkılan her 5 binanın 4'ünde hiçkimse ölmemiş. Sadece 1 binada ölen olmul o da 1-2 kişi. Bu nasıl oluyor?
O zamanlar insanlar deprem konusunda şimdiki kadar bilinçli de değildi üstelik.
Eğer yaklaşık 50 bin insan ölmüşse 5-10 bin bina çökmüştür yıkılmıştır diye tahmin ediyordum.
1.) ohal ilan edilmesin diye resmi olarak 18 bin olarak açıklandığı iddia ediliyor, ki büyük ihtimalle doğrudur. çeşitli metodolojiler kullanarak yapılan hesaplamalara göre en az 45 bin kişi öldü.
2.) 18 bin sayısı doğru olsaydı dediğinizde haklıydınız ancak 45 bin civarı ise, ciddi hasar alan her 2 binadan birinde en az 1 kişi ölmüş demektir. ayrıca videolardan izlediğim kadarıyla binalarda çökme, yan yatma olmuş genelde. yani o binaların hepsi tam manasıyla yerle bir olmamış, bu durum da enkaz altında kalıp da ölen kişi sayısını azaltmıştır.
@tabiri
1) anladım
2) 45 bin olduğunu düşünsek, çökmelerin çoğu yan yatma olsa bile çöken her 3 binada toplam 1 kişi ölmüş. Bu insanların tamamına yakını deprem eğitimi almamış kişilerdi ve binaların çoğu kötüydü. Her 3 binada toplam 1 kişi ölmesi denklemi bize şunu veriyor. Örneğin çöken 1 binada 30 kişi ölmüşse, o bölgedeki diğer 89 çöken binada kimse ölmemiş. Şaşırdığım şey de bu.
Tüm dünyada benzerdir belki bu oranlar. Türkiye daha bile kötü olabilir hatta. Ama afetin sarsıcılığına kıyasla hayatta kalım oranı çok yüksek. (sakatlık vs saymıyorum) Merakımın sebebini belki teknik bilgiler daha iyi açıklar. Demek ki çöken binada hayatta kalma oranı yüksek. Boşluk çok fazla oluyor ve insanların %90 ı boşluklara sığınıp kurtuluyorlar gibi bir durum mu var acaba, masa altı vs?
Beton her şeyi yerle bir eder ve çok az insan kurtulur diye düşünmüştüm.
@rosey
ben en iyi ihtimali yazdım, ki sadece gölcükte 35 bin kişi öldüğü söyleniyor. diğer ilçeleri ve şehirleri de eklediğinizde 100 bine yakın bir sayıya ulaşıyor. pek çok gazete ve haber sitesi 100 bin civarı kişinin öldüğünü yazdı, o 45 -50 bin kişi en iyi ihtimal, minimum kişi sayısı yani. bu durumda bina - ölen kişi sayısı da gayet mantıklı bir orana ulaşıyor.
@
133 bin çöken binadan 20 bini zemine doğru dikey anlamda çökme olduğunu varsayalım (ya da bu sayıyı biliyor muyuz?) bir binada ortalama 20 kişi ölse 400 bin kişi ölse buna şaşırmazdım. Çökmenin öldürücülük etkisinin azlığına şaşırıyorum. Ortalama neden bir binada 20 kişi ölme tahmini yapıyorum çünkü İnsanlar çok boşluk bulamamıştır gece 3 te panik halinde, zaten herkes evinde oluyor ve uyuyor o saatte. İnsanların nasıl kurtulduğunu merak ediyorum. Masanın altına giriyorlar ve üst katlardaki binlerce tonluk kütle nasıl zeminde boşluk bırakıyor yerle bir etmiyor? Kurtulanlar nasıl saklandı da kurtuldu. Çünkü maruz kalan insanların %90'ı ya da %99 u ölmedi.
sayı 18 bine ulaştığı andan itibaren daha ölü sayısı artışı olmadı sana o kadar deyim.
gerçek sayının 45 bin civarı olduğu o zamanda konuşuluyordu.
1) Bir sürü istatistiki gubidik yaptılar, yoksa sayı hakikaten +45bin
2) Bu gubidiklerin başında hasarlı yapıdan çıkan ve hastaneye vardıktan sonro ölenler de depremden ölmemiş sayılıyor. Ağır hasarlı binalardan çıkan ve yaşayan insanlar oldu, çok şükür. Yani 133bin yapı çökmedi.