kıyıda köşede kalmış atm'leri kullanmamak lazım, mecbur kalınırsa aşırı dikkat etmek gerek, düzenek kurulmuş olabilir.
nasıl dikkat edelim;
1-şifre girerken diğer elle kapatın, (üstte kamera olabilir). hatta şifre girdikten sonra diğer tuşlara da basın (ne düzenekler var)
2-atm kartı vermezse, lavuğun biri mutlaka yanaşır ve benim kartı da yuttu vs.. yarın banka açılınca müracaat edecekmişiz şeklinde bir şeyler diyebilir, sakın ola öyle bir şey yapmayın. orayı terk etmeyin. hemen banka müşteri hizmetlerini arayıp kartı kullanıma kapattırın, teyit alın.
QR kodla işlem yapın, tertemiz ^^
kart kopyalamadan ziyade türkiye'den 400 küsür bin kişinin kart bilgileri çalınmış uluslararası illegal sitelerin birinde satışa konulmuş haberini okumuştum geçenlerde. nereden nasıl çalındığı bilinmiyor ama satışta böyle bir ürün var şu anda. teknoloji bilmem ne kurulu da bununla alakalı açıklama yaptı ama tatmin edici bir şey değildi açıkçası.
bu konuda tedirgin olanlar bu entryi okurlar ondan yazayım dedim. mümkünse kredi kartınızı yenileyin bankanızdan.
Bankacılık uygulaması kullandığınız telefonlara tayyip sesleei falan gibi uygulamalar indirmeyin. Kullanmayın.
internet alışverişlerinde sanal kart kullanın. kullanacağınız zaman limit aktarıp kullandıktan sonra limitini sıfırlayın. asıl kartınızı internet ve telefon alışverişlerine kapalı tutun.
atmleri kullanmadan önce kart okuyucuyu elle kontrol edin, hareket ediyorsa atmyi kullanmayın. atmde olsun, posta olsun şifre girerken başkalarının görmesine izin vermeyin. gerekirse şifre girerken pinpadin üzerini diğer elinizle kapatın.
özellikle restoranlarda, kartınızı gözünüzden ayırmayın. garsonun kartınızla bu pos çalışmıyor içeride deneyeyim diye gitmesine izin vermeyin. şifreyi söyler misiniz gireyim diyenlere ağzının payını verin.
poslarda, kartınız destekliyorsa ve alışveriş tutarınız temassız limiti dahilindeyse temassız alışverişi tercih edin. temassız özelliğini kullanırken kartı kendiniz tutun, kasiyere vermeyin.