Koşup av yakalama derdiyle evrimleşmemişiz. Koşunca tüm organlarımızı aşırı yoruyoruz, kalp dayanamazsa ölüp gidiyoruz hatta. Bunun yerine daha sakin hareketler yapmak daha faydalı olabilir mi?




 

haftada 3 veya 4 defa, daha fazla değil, 220-yaş şeklinde, yani 40 yaşındaysanız 180 nabız, olacak şekilde 40-45 dakika tempolu yürüyüş en ideali. çevrenizde, tartan pist olan bir koşu parkuru vs varsa ideal. sert zeminde koşmak veya tempolu yürümek diz kapaklarına zararlı. farklı kaynaklardan faydalanıp araştırdım. en ideal spor formülü bu.

crimson king

Hocam tempolu yürüyüşte nabız 180'e çıkmamalı 130-140. Koşarken ancak 180 görürsün.

malheiros

koşmak ve benzeri kardiovasküler egzersiz myostatin inhibisyonu yolu ile insülin direncini düşürür, kas gelişimini artırır.

kardiyo olmazsa kaslarınız yeteri kadar gelişemez.

inekadam

koşmak dizlerinizi yıpratır.
aynı eforu daha kısa sürede ve dizlerinizi yıpratmadan eliptik bisiklet ile yapabilirsiniz

aslindasorunumpsikolojik

sabahın soğuğunda full ritim. kaldırımda vb. uygunsuz durumlara spor yapmak hem kalbe hem vücuda zararlı

mikahakkinen

kosmak ve evrim konusunda atladiginiz bir nokta var. insan en akilli kosucu oldugu icin evrimde et tuketebilir hale geldi yoksa dogada et tuketen (avci) hayvanlardaki pence ve dis kombinasyonu bizde yok kosu sayesinde elde ettik bu yetiyi ayrica ates yakabilen tek canli oldugumuz icin essiz bir guce kavustuk evrimde

kosunca yorulmak konusunda elbet haklisiniz lakin en hizli kosan hayvani da avlayan yine insandi. bilim insanlari bunun hayvanlar alemindeki kosu kapasitemizin pek cok hayvandan daha iyi hatta mukemmel oldugu yonunde hemfikit. ornek olarak cita evet en hizli hayvan ama teprik olarak bunu kisa surelerde yapiyor onu takip edip avlamak isteyen insan yine teorik olarak belli mesafede belli kapasitede kosarak cita yorulup dinlendiginde onu avliyor bu da direnc aviydi sanirim

ha tabi bence gunumuzde atlet/futbolcu vs degilseniz kosmak cok da mantikli degil

konets
1

mobil görünümden çık