Kurumsal bir firmada yazılım sektöründe çalışıyorum, daha önceden danışman olarak çalıştığım firmalardan hala işler geliyor, bazen ayda 1 ag oluyor bazen 8-10 ag. Etrafımda freelance çalışan arkadaşlara komisyonla hallediyoruz da son zamanlarda sanki ağırlık oluyorum gibi hissetmeye başladım(%20 komisyon da veriyorum aslında)

soruya gelirsek bu işi yapan bir firma vs yok mu? benim istediğim tutarda fatura kessin şirkete ve gelen parayı komisyonunu kesip benim hesabıma geçirsin. vergisi algısı ile ben ilgilenmeyim aynı zamanda da üzerimde bir şahis firması gözükmesin.

ya da bir yakınım üzerine şahıs firması açsam aylık en az ne kadar fatura kesmek gerek ki getirdi götürdüğünden fazla olsun.

 

benzer bir sorunla uğraşıyorum.

ilk olarak freelancerlar için online fatura kesen türk girişimi rimuut var. estonya üzerinden fatura kesiyor ve %12 komisyon alıyor (türkiyedeki vergiler sana ait)

trpayment da aynı işi yaptığını söylüyor ama detay bilmiyorum.

xolo go (eski leap in) estonyada aynı işi yapıyor komisyon %5 ama trick sadece sepa hesaplara euro çekebiliyorsun.

bunun dışındaki ihtimalin gider pusulası ile ödeme almak.

geçmişte düzgün firmalardan iş için fatura kestiriyordum tüm süreç yasal ama %50 varan komisyon oranları çıkıyordu. o yüzden değmez.

orpheus

%20 komisyon demek size yardımcı olan şirketin hiç para kazanması demek. Zaten .ltd şirketlerinin gelir vergisi oranları %20 diye biliyorum. Komisyonu %30 yaparsanız severler sizi diye tahmin ediyorum.

Bu arada naylon fatura böyle bir şey değil, bu senaryoda vergiden kurtulabilecek şirket işi yaptıran şirket. Yardımcı olan şirketin aksine vergi yükü artıyor. Ya da benim kafam çok karışık.

yercekimini kendine ceken adam

bu dediğiniz yasal bir şey değil.

naylon fatura dediğiniz tam da böyle bir şey işte. kanunda "naylon fatura" diye bir şey geçmez. bu ismi halk takmıştır. onun yasal ismi "sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge"dir. biz kısaca SMİYB deriz.

iki çeşidi vardır. faaliyette olmayan bir firmanın elde kalan faturalarını düzenleyip satmak, ya da matbaada dandik fatura bastırıp gerçek diye kesip satmak. bu sahte belgedir. ya da gayet faal bir firmanın kendi faaliyeti ile ilgili olmayıp, başkaları için fatura kesip üçüncü kişilere menfaat sağlamasıdır, bunun adı da muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgedir.

bırak böyle bir iş yapacak firma kurmayı, faal bir firma olarak bunu yapmanız bile ciddi ceza sebebidir. faturanın gerçek olmadığı tespit edildiği anda faturayı kesene vergi cezası + vergi kaçakçılığı sebebiyle savcılık soruşturması açılacağı gibi, o faturayı kullanan kişinin de hesaplarından o fatura çıkartılıp, ödemesi gereken ve o fatura sayesinde düşük ödediği vergileri de cezası ve faiziyle geri alırlar.

kendiniz firma kurup kendiniz keseceksiniz. ya da iş yaptığınız firmalar gider pusulası düzenleyecek (size düzenlenen gider pusulaları belli bir tutarı geçiyorsa yine firma kurmanız gerekir, sürekli gider pusulası ile iş yapılmaz). bu işin yasal yolu budur.

kibritsuyu

Bu tip işleri yapan adamlar genelde istoçda. Onlarda tanıdıklar ile iş yapıyor. Gider makbuzu kesilmesi mantıklı. Annen baban kendi evi olan biri şahıs firması denilen zımbırtı dan kursun olmadı. Ondan sonra sende %30—40 ile başkasına kesersin. Stoklu iş yapmıyorsan sıkıntı olmaz. Mesela kendi yaptığın yazılımı yapıyorsun, yada fotoğrafçısın girdi çıktın yok ki anladın mı. Neyse buradan daha uzatmayalım :)

x571

rimuut.com

tam da aradığım yeri buldum.

prezarlatif

yurtdisi araci firmalar tr'deki yasal islemler ve vergiler icin taahhüt ve garanti vermezler, veremezler. onlar kendi kuruldugu ulkere gore kendi vergilerini veriyorlar.

2 gun sonra size o paranin kaynagi sorulunca, fazlasi ile devlet alir sizden.

komisyon ile yapan tanidiklar icinde kibritsuyu'nun dedikleri dogru, buyuk riskli ve sorunlu.

zaten o is icin gideri olmayan biri kestigi fatura icin %18 kdv + %22 gecici vergi (sahis firmasi ise oran artabilir de) masrafi olacak

en temizi, kendi sirketinizi kurup kendi ulkenizdeki verginizi vereceksiniz; hepimiz gibi...

sweetoffice

ben bir şey sorabilir miyim? Yurtdışından dövizle gelir elde edip bunun vergiden muaf olduğunu iddia eden biriyle tanışmıştım. Şirket maaşının bir kısmını veya hepsini yurtdışındaki şirket üzerinden gönderiyormuş sanırım. Bunun doğruluğu nedir?

Yani ben mesela TR'de şirket kurmak yerine Estonya'da kursam, oradan para çekince buraya gelir vergisi vermiyor muyum oha? Ha bazı ülkelerle çifte vergilendirme olmasın diye anlaşma var sanırım ama, o zaman da o hükümete gelir vergisi verdiğimin belgesini isterler değil mi?

bilenler aydınlatırsa sevinirim.

nhk ni youkosu
1

mobil görünümden çık