Yani benim kafama takilan nokta su, otoritenin bir sorumlulugu var mi olum orucuna giren birinin acliktan olmesi ya da hastalanmasi durumunda? Nasil bir yaptırımı oluyor olum orucunun? Bir memur ya da fabrika iscisi is birakiyor ornegin bir seyi protesto icin, isverenine ya da devlet otoritesine yaptirim uyguluyor isleri durdurarak. Olum orucunds kanunen birileri yukumluk altina mi giriyor ki?
Eger otoritenin bir sorumlulugu yoksa olum orucu asiri aptalca cunku.
Bir yaptırımı yok. Zaten amacı da o değil. Hapisanedeki adam yaptırımı olan nasıl bir protesto yapabilir allahaşkına?
90larda çok çıkardı hapishanelerden böyle haberler. Çoğu zaman dikkate alınmazdı zaten. Mahkumların da artık kalıcı ve hayati tehlike arzeden hastalıkları oluyordu.
İşçinin iş bırakması hak isteme açısından olsa da yemesine içmesine devam eder.
Ama mahkum farklı bu durum. hapishane ya da vb. için çalışmıyor ki kendi iradesi ile yeme içmeyi bırakıyor ve onu zorlayan da yok bu konuda. Tamamen anlamsız.
Kamuoyu vicdanini etkilemek icin yapıyorlar o zaman anladigim.
Ben bu kadae sacma degildir, bir mantigi vardir belki diye dusundum ama yokmus.
@pluton
Hapisanedeki adam yapmiyor ki sadece bunu.
@ugpouoiy
Otoritenin hukuki bir sorumlulugu yoksa "oyle" bir donemde olup olmamamizin bir onemi yok ki.
Hukuk sadece ic hukuktan ibaret değil, hukuk politikanın bir aracı. Dışarıdaki eylemcinin yaratacağı komuoyu da önemli olabilir bu nedenle. Bazı olayları sadece biz duymuyoruz, dünyanın değişik yerlerindeki insan hakları örgütleri buradaki resmi kurumlara mektup yağdırıyorlar. Eylem konusu zaten çoğu kez bir hukuksuzluk iddiasına dayanıyor, Uluslararsası hukuk da bu nedenle burada bir argüman olarak kullanılıyor. Örneğin ifade özgürlüğüne müdahale edildiği iddiası ya da yargısız infaz iddiası nedeniyle bir kişinin bu eylemi gerçekleştirmesi halinde dikkat çektiği şey kendi bedeninin ötesine taşıyor.
Hapishanelerde ise durum daha farklı, burada anayasa’da korunan yaşam hakkının devlete yüklediği pozitif bir yükümlülük de tartışılıyor. Yani devlet sadece idam vb sekilde oldurmekten geri durmanın yanısıra insanların ölmemesi için gerekli tedbirleri de almak durumunda. Tabi burada da konu politik çoğu kez. O nedenle ölüm orucundeki kişiye mudahale edilebilir mi tartismasi yapiliyor hukuken, kişinin kendi rizasi olmadan beslenebilir mi gibi.
Yani konu hukuken sorumlu olmaktan ziyade, hukukun siyasetten bağımsız bir olgu olmayışı cercevesinde daha kolay anlaşılabilir
Aslında bu tarz protestolar kitleleri harekete geçirmek için etkili olabiliyor.
Güney Vietnam'ın Katolik yanlısı politikalarını protesto etmek için kendini yakan Budist rahip Thích Quang Duc o kadar etkili olmuştur ki Budistler darbeyle yönetimi ele geçirmiştir.
tarihkurdu.net