Selam

Arkadaşlar sanat felsefesi alanına dalmam lazım ama hayatımda hiç felsefe okumadım. Sofinin Dünyası'nı bile okumadım. Liseden hatırladığım kadarıyla (ki ben fen mezunuyum 1999 mezunu) felsefe diye anlatılan şey, bir konuda kimler ne zaman ne demişler. Bu. Tarih ve dedikodu yani. Felsefenin kendisi nedir, üniversitede 4 yıl ne okutuyorlar felsefe nasıl yapılıyor felsefede kabul görmek için illah akademisyen mi olmak lazım...

Lütfen bana anlatın lütfen. Cidden bu bilgilere ve daha fazlasına çok ihtiyacım var.

Amacım doktoraya kendimi hazırlamak ve sanat felsefesi alanında doktora yapmak. Ama hiçbir şey bilmiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

Teşekkürler şimdiden...

 

Liseli olsaniz Sofieden etkilenirdiniz ama geç kalmissiniz bence onun için. Ahmet Cevizci'nin ve Kasım Küçükalp'in felsefi temelleri anlattığı kitabını tavsiye ederim

black holes in the sky

yanlış biliyorsam felsefe bölümü okuyanlar düzeltsin ama felsefe bölümü'nün amacı filozof yetiştirmek olmasa gerek.

daha çok ahlak, bilgi ve varlık felsefesi üzerine okuyorum ben ve benim yaptığım şey aslında felsefe yapmak değil, felsefe tarihini öğrenmek oluyor.

bundan yüzyıllar önce kim hangi sorun hakkında nasıl düşünüyormuş, hayatı nasıl anlamlandırıyormuş, iyiyi kötüyü nasıl ayırt ediyormuş bunu öğreniyorum.

bu felsefe tarihinden öğrendiklerimi değerlendirip kendi düşüncemi ifade etmeye başlarsam felsefe yapmış oluyorum.

tekrar edeyim felsefe okuyan biriyle oturup konuşmadım belki yanlış bir açıdan değerlendiriyor da olabilirim ama felsefe bölümünde felsefe tarihi okutuluyor doğal olarak.

abp.anadolu.edu.tr

felsefeye başlangıç için önerilerim,

www.dr.com.tr

ahmet arslan hoca'nın İlkçağ Felsefe Tarihi serisi.
ahmet arslan'ın youtube'da da bulabileceğin videolarını izleyebilirsin, felsefeye ısınmanı, meraklanmanı sağlayacaktır.

Batı Düşüncesi - Felsefi Temeller (kasım küçükalp, ahmet cevizci)
ahmet ceviz'cinin kendi kitapları.

bunları okuduktan sonra zaten kitaplardaki atıflar seni yönlendiriyor. platon, aristo, demokritos hume, rene descartes....

aziz dostum jack

Sofi mofi hikâye baba. Ahmet cevizci'yi de geç. Yapman gereken en yakın kitapçıya gidip "nigel warburton" yazarının kitaplarını alıp okumak. Ondan sonra devamına bakarız. Türk yazarlara bulaşmamanı tavsiye ederim.

prole

Hocam mümkünse Türkçe çeviri okumayın, eğer yapabiliyorsanız İngilizce kaynak bulup oradan okumaya çalışın. Ben felsefe okumaya başladığımda "niye anlamıyorum lan bunları" diye hayıflanmıştım, sonra meğersem aşırı dandik Türkçe çeviriler yüzündenmiş.

plutongezegendegilmi

www.youtube.com

ahmet arslan videolarını izlersen bir şeyler öğrenebilirsin.

dedim dedim de kime dedim

Sanat felsefesi alanında doktora yapmak zorunda mısınız?

pro9it9is9

@pro9it9is9

Öyle bir mecburiyetim yok ama benim kendime yüklediğim görev bu. Benim bu alana dalmam lazım artık.

muhayyer divan

@anthemis nobilis

Evet gittikçe soğuyorum bu camiadan. Bulunduğum kurumdan da soğuyorum... İlkeleri olan insanlar için akademi de devlet kurumları da şu dönemde hiç durulacak yerler değiller. Resmen ideallerimi ve ilkelerimi çatır çutur yiyip para kazanma odaklı yaşar oldum. Hayattan tiksiniyorum.

muhayyer divan

nigel warburton iyiydi, ahmet arslan da iyidir. ingilizceniz varsa podcastler falan da var internette -benimki iyi olmadığı için bilemiyorum hangileri vardır nasıldır. ahmet cevizciyi ben kendi adıma pek önermiyorum, pek beğenmedim. "felsefe 101" diye bir kitap vardı o da duruyor ama ona bakamadım. yanlış anlamazsanız biraz hayalci bir istek gibi geldi. tabii ki istedikten sonra yapılmayacak şey yoktur ama hem felsefeye sıfırdan başlayıp onun bir alanında spesifik çalışma yapacaksınız (doktora seviyesinde hem de), hem de sanat tarihi ve tarih ile ilgili de mutlaka okuma yapmanız gerekecek çünkü bunlar birbirlerinden ayrılacak şeyler değil.

tabi benimki sadece dışarıdan bir yorum, alandan birileri daha net şeyler söyleyecektir. başarılar

jeanvaljean21

@jeanvaljean21

Dediğine yakın, hayalci değil ama yapmayı çok istedim. Fakat o kadar çok şey çalışmam lazım ki gözüm korkuyor. Üstelik bu kadar çalışmaya gözümü kapatıp dalsam ve cidden çok iyi yol alsam da, memleketin akademik camiasının çürüklüğü içinde emeklerim elbet heba olacak. Çok da alengirli bir konuyu çalışmak ve ülke çapında kabul ettirmek uygulatmak istiyorum ama bu sefer o kafa yok memleketin yönetim mevkilerinde.

İçimin idealizmi hortlamış. Buradan bunu anladık. En azından kendim için okuma seviyesinde kalsam belki daha iyi. Cidden yaşayasım filan kalmadı benim. Niye ot gibi yaşamaya razı gelemiyorum onu da bilemiyorum. Varoluşsal sancılar çekiyorum gördüğünüz gibi. :/

muhayyer divan
1

mobil görünümden çık