12 şiddetinde sanırım. ilgli bir başlık okumuştum sözlükten benden o entrynin yalancısıyım.
"Ölçek yukarıya doğru her ne kadar sınırlı olmasa da, bir jeolojik levhanın jeolojik enerji potansiyeli, bilim adamlarına göre, tahminen 9,5 şiddetini geçemeyeceği düşünülür. Açıklama olarak şu noktayı öne sürerler. Her jeolojik levhada, zaman geçtikce farklı derece ve zamanda tektonik hareket ile jeolojik enerji potansiyalı artmaktadır. Bu artma, levhaların rahat ve serbest şekilde hareket edemeklerinden, itici, çekici vb güçlerin levhalarda jeolojik enerji olarak saklanmasından doğar. Bir deprem anı ise, bu levhalarda bulunan jeolojik enerjinin, levhalar tarafından daha fazla saklanamamasından, levhanın en zayıf noktasından aniden hareket edip, jeolojik enerji potansiyelinin doğal yoldan azaltılmasıdır. Ve bu sanı gereğince,dünyadaki mevcut levhaların hiç birinin > 9,5 şiddet oluşturacak, jeolojik enerji potansiyeline sahip olamayacağına dayanmaktadır."
yani ölçeğin bir sınırı yok, ama yer kabuğunun oluşturabileceği şiddetin var.
Ben 12 şiddetinde diye biliyorum.
12 olması lazım.
geçen haftaki vizeden öğrendiğim kadarıyla max 12 şiddeti mercalli ölçeği için geçerli -ki bu göreceli bir sistem olduğu için pek kullanılmaz- richter'de ise bugune kadar olmuş en büyük deprem 8.6 olduğu için richter'in de ölçebildiği max şiddet budur.
yucatan'a dusen ve dinazorlari yok eden meteor'un yarattigi deprem 13 siddetindeymis enerji degeri ise 476 teraton. karsilastirma yapmak gerekirse sili depreminin gucu 238 megaton, 2004 depremi ise 1.3 gigaton.
en.wikipedia.org
"olabilecek" ile bir üst sınır kestirebileceğini sanmıyorum teorik olarak, sonuçta farazi konuşuyoruz. richter ölçeğine göre 20 şiddetinde de deprem olur, dünya ikiye yarılır. sonuçta bu sadece bir ölçeklendirme yolu, uzayın sınırlarını çizme değil.
soyle bir ust sinir konabilir, 15 siddetinde bir deprem yaklasik gunesin bir saniyede urettigi kadar enerji uretir. 20 siddetinde bir deprem ise yaklasik gunesin bir senelik enerji uretimine esittir. 25 siddetinde bir deprem icin ise dunyanin butun kutle-enerjisi gerekir. yani 25 siddetinde bir deprem olmasi icin dunyanin yokolmasi gerekir buradan maksimum degeri yaklasik 25 olarak belirleyebiliriz.
yucathan'a dusen meteor enerjisi yaklasik: 5E+23J (siddet 13)
dunyanin kutle enerjisi yaklasik: 5.37E+41J (siddet 25)
en.wikipedia.org(energy)
Richter olcegine gore "siddet"ten bahsedilemez. "Buyukluk"ten bahsedilir. Bi adamin, "7 siddetinde deprem" ifadesini kullanmasi, onun Richter olceginin dogru kullanimini bilmedigini gosterir. Bu kelimenin Ingilizcesi "magnitude", dolayisiyla "6 buyuklugunde", "7 buyuklugunde deprem" dememiz gerekir. Bana kizmayin, ukalalik ediyorsun demeyin. Sadece kavramlarin dogrusunu kullanmaniz icin yaziyorum.
@kayip ruh
2. cevap da soylenmis zaten. Richter buyukluk olcusunun siniri yok ama tektonik plakalarin belli bir potansiyeli var.
@compadrito
Evet dediginiz gibi richter buyukluk olcusu oluyor. Marcelli siddet olcusu oluyor. Halk dilinde ikisini karistirmisiz biraz, dilimize pelesenk olmus. Bir cirpida yazinca idrak edemedim ben de.