amcam engelli, bir gözü doğuştan görmüyor, zihinsel engeli var, şekeri var. geçenlerde varyemez paragöz halamın amcama engellilere özel ücretsiz seyahat kartı çıkartmak üzere heyet raporu alacağını duyduk. amcamın böyle bi şeye ihtiyacı yok maddi durumumuz fena değil.
şehir içinde sınırsız kullanabileceği bir kart vermek de istemiyoruz çünkü sürekli gezip kaybolmasından korkuyoruz. zihinsel engeli çok ileri düzeyde bir şey değil tek başına bildiği şehirde gezebiliyor. ama yanına çok para vermiyoruz ki uzaklara gitmesin, kaybolmasın diye.
durum böyleyken bu pinti akrabanın engelli raporu almaya uğraması tam da arabayı yenilemek istediği zamana denk gelince ben araba alacaklarından şüphelendim. açıkçası böyle bi şey yapmalarını da istemiyoruz. amcamla ilgilenmeyen alakası olmayan tipler bunlar onun durumundan faydalanmaları canımızı sıkıyor ailece.
gelelim sorularıma: kendi annesi babası sağ olan zihinsel engelli biri adına rapor çıkarıp onun üzerine araba alabilir mi bu kadın?
dedemden imza alması gerekir mi? kendini yasal vasi tayin edebilir mi yine kimseye haber vermeden?
bu konuda bilgisi olan varsa çok makbule geçecek.
direkt kendisine sormuyoruz çünkü çok şirret bir insan.
Zihinsel engelinin bi siniri vardir mutlaka vasi atanabilmesi icin. Su an tam yuzde bilmem kac diyemem. Ama her engelliye vasi atanmaz. Ayirt etme gucunu yitirmesiyle ilgili bi durum bu. Kurul raporu sonucunda zaten cikar engel orani. Ama goz ve sekerden degil zihinsel engel onemli burda.
göz, şeker, tansiyon bunlar da yüzdelik dilime etkide bulunuyor diye yazdım. askerlik raporunda yazan doğuştan zeka geriliği. doğumda bazı sorunlar olmuş.
yani %90 raporu alırsa heyetten bu akraba haberimiz olmadan araba alabilir bu durumda. amcam oy falan verebiliyor çünkü, dedemler şu partiye ver deyince sembolünden tanıyıp oy verebiliyor. okuma yazması olmasa da.
toplam oran %90 üzerinde olursa rapor sahibinin üzerinden araç alınabilir. aracın sahibi rapor sahibi kişi olacağından anlaşmadan o kadar para gömmez herhalde halanız bu işe. bir anlaşmazlık durumunda polise gitseniz arabayı çalmış gibi muamele görür sonuçta.
raporun sahibinde işte zihinsel engel olduğu için gidip hakkını aramayacak.
öğrenmek istediğim, zihinsel engelli olduğu için annesi babasının bilgisi onayı olmaksızın kız kardeşinin bu işi yapıp yapamayacağı.
Aslinda sunu anlatmak istedim soru 2 kisimdan olusuyor. Ilki engelli raporu alabilir mi? Bu kisim tibbi kismi yuzde kac engelli cikicak bu engel orani arac almasina yeterli olucak mi o prosedurun guncel haline hakim degilim.
Ikinci kisim da engelli raporunun oranina gore degisiyor aslinda vasi atanma kismi ve arac alim kismi. Anasi babasi vasi olarak atanirsa engelli oldugu icin onlarin izni olmadan halaniz goturup amcanizin uzerine arac alamaz.
Babam engelli kardeşimin yasal vasisi (böyle mi yaziliyodu bilemedim) olabilmek için mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme emri ile yasal vasi olarak atandı ve kardeşim adına işlemleri yapabildi. Kimseye haber vermeden yapamaz yani halaniz. Dedeniz açsın önce mahkemeyi. Ayrıca raporu alabilmek için zaten amcanizin hastaneye gitmesi gerekli. Dedeniz buna izin vermezse amcanizi nereden bulup götürecekler ki?
Seyahat kartı çıkartmak için götürüyor işte.
- şu an amcanız üzerinde bir vasi tayini olmadığı için eğer uygun rapor verilirse araç alabilmesi için bir engel yok.
- annesi babası dahil kimse kendi kendini vasi olarak tayin edemez. mahkemeye başvurup hastaneden alınacak rapora istinaden mahkemeden karar çıkması gerekir bunun için.
bonus: kendi kendine dışarıda gezebilen birine %90 ve üzeri oranda rapor vermezler. araba işi yaş yani.
Öyle eskisi kadar kolay değil engelli üzerine araba alma işi onu söylemeye geldim.
Babamın halası kimseyi tanımıyor, kendi kendine yemek ve tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını bile gideremiyor ve dedem geçen yıllarda halamın üzerinden kendine araba almak için mahkemeye başvurduğunda hakim dedemi mahkemeye geldiğine pişman etmiş asıl amacının kendine ucuza araba almak olduğunu anlayınca.
Uzun lafın kısası halan da kafasına göre araba falan alamaz.