Bir türlü anlamadım şunu. Bazen kötü zeminlerde, alüvyon zeminlerde 5-6 katlı apartmanlar çökerken tek katlılar ve yüksek katlılar ayakta kalıyor. Bunun bilimsel ve teknik bir sebebi var mı? Neden bazı kötü zeminli alanlara sadece çok yüksek katlı bina izni veriliyor?




 

tek katlıyı evin kendi sahipleri yapıyor.
5-6 katı karadenizli müteahhit
yüksek yapıları da mühendis eşliğinde yapıyorlar. ondan. alüvyon de ne bilim hımıf hımıf.

turbo sadık

bu bahsettiğiniz izin verilmesi konusu inşaat mühendislerini pek ilgilendirmiyor. daha çok belediyelerin görev ve yetki alanında kalıyor.

dolayısıyla ne demek istediğinizi anlamadım ama hocalarımızın sık kullandığı bir cümleyle cevap vereyim.

bataklığa bile bina yapabiliriz ve o bina ayakta kalır. aynı şekilde kuma da bina yapabiliriz ve o bina ayakta kalır. hepsi hesap kitapla ilgili ve ne kadar para vermek istediğinizle.

çok yüksek katlı apartmanları yapan mahalle arası müteahhiti hiç görmedim o yüzden yüksek katlı binaların ayakta kalma şansı daha fazla genelde çünkü yapanlar mahalle arası müteahhiti değil. gerçi bu tartışılabilir ama mahallenizdeki kasaptan daha iyidirler.

ayrıca 20 senelik mühendisim daha sizin gibi genelleme yapamadım. bazen kötü zeminlerde 5-6 katlı apartmanlar çökerken tek katlılar ve yüksek katlılar ayakta kalıyor cümlesinin bilimsel bir dayanağı var mı? ben de takılayım aynı veriye beraber yürüyüp gidelim.

ozdek

özdek'ine ek olarak, imar, emsal, h max vb. durumları belediye bile yapmıyor. belediyeden iş alan, özel şehir plancıları yapıyorlar ve bu firmalar belirli yüzdeler, bağışlar, terkler karşılığı sizin arsanızı taşıyıp, daha yüksek emsal, h max vb. belirleyebiliyorlar. kamu yararına iş yapılmıyor oralarda.

ha bu imar yetkisi belediyelerden, bakanlığa verilecek haberi çıkmıştı. ama yine aynı olay olacaktır. bu nasıl düzelir? ben de fikir yürütemiyorum...

malheiros

Özdek+1 öncelikle.

Bir yerin zemini kötü dendiğinde burada yüzeysel bir kötülükten bahsediliyordur. Yeterince derine inilirse o zemin düzelir. Zemin dediğimiz şey yer kabuğunda katmanlar halinde bulunur ve her katmanın özellikleri farklıdır. Yüksek yapılarda da eğer zemin yüzeysel olarak kötüyse ya o zemin farklı yöntemlerle iyileştirilir ya da özel makinelerle sağlam zemine kadar inen kazıklar çakılarak yapı bu kazıkların üzerine kurulur. Bunlar da ileri mühendislik hesaplamalariyla yapılır. Tüm bu maliyetli işler takdir edersiniz ki buna değecek yapılar için yapılır. Yüksek yapılar da bu tür yapılardır.

temasettin

Alüvyon zeminlerde, yumuşak zemin altındaki kayaç tabakaya kadar inen demir-beton kazıklar çakılarak bina yapılırsa dayanıklılık sağlanır. Bu kazıklar da ancak yüksek binalarla maliyeti kurtarabilir.

Mirket

check-list soyle:
1 - binayi yaptiranin parasi var mi, ciddi bir miktar parayi zemine gommeyi goze aliyor mu?
2 - hesap kitap yapacak zemin konusunda deneyimli bir muhendislik ekibi var mi?
3 - uygulamanin altindan kalkabilecek isini iyi yapan bir muteahhit var mi?

bu ucunde sikinti yok ise her zemine bina yapilir. bunlarin birinde sikinti var ise tek katli binayi kaya ustune de yapsan yine isin allah'a kalmis demektir. turkiye'de bu uc kulvarda da sikinti var, ozellikle 1 ve 3'de.

cooperr

Cevaplar için çoook teşekkürler.

baruch
1

mobil görünümden çık