Öyle bir kriter yok adam uzun yol yapıyordur 150 bin yapar şehir içi takılır 50 bindedir. Benim araba 2016 model 29 binde, öyle düşün.
Araba taksi ya da filo çıkması olmadığı sürece çok fark etmeyecektir aslında. Yine de senede 30bin km üstü araba hunharca kullanılmış demektir.
Aşağı yukarı 150binin altında ise sorun olmaması gerekir.
Somut araç önerisi ile yazmanızı öneririm. Toyota yüksek kilometrede dahi makul bir araç.
Az km yapılmış olması az kullanıldığı anlamına gelmiyor. istanbulda 1 saatte 10km bile gidemeyebilirsiniz çoğu zaman. Senelik 20 bin normal.2013 120 bin civarlarında olması normal. ama ağır bakımları yapılmış olsun.
Önceki duyuruyu yanlış bölüme açmışsınız oraya yazı yazılmıyor. Buradan yazayım. 0km 2019 clio(bir kaç aya yenilenecek) 75 bine bırakıyorlar. yine bu fiyatlara egea var yine sıfır. düşük faiz kampanyasıyla 65bine kadar bütçeniz varsa zorlayın derim. boşuna eski araba almayın. Tabi bunlar manuel.
Psikoljik sinirlar var, bu da aracin degerini belirler.
Ilk Psikoljik sinir 100bin dir. Bir sonraki ara Psikoljik sinir 150bin ve kilit psikolojik sinir 200bin. 200bini asmis arabanin satisi zor olur.
Bunun disinda arac modeline, motor modeline gore degisiyor hangi km nin kritik oldugu. Bazi araclarin motoru ve/veya mekaniği cok uzun km'ler dayanirken bazılarinimki hatiri sayilir derecede daha erken tamamliyor omrunu. Ayrica doger degiskenler sabitken aracin nasil kullanildigi faktorune göre de. Yani adam akilli bir inceletilmesi gerekiyor aracin. Araçla iki tur atarak anlasilamiyor.
Ayrica benzinli/dizel faktoru var.
Dizel araçlar - duzgun kullanilip duzgun bakim yapildigi surece - 600-700 bin km lere kadar omru varken benzinli araçlarda ortlama 300bin km motor omru. Yani 200-250 binde motoru tas gibi bir dizel denk getirip alabilirsin ama o km lerde alaxsgin benzinli aracin motoru omrunu tamamlamak uzere olacak. He hor kullanildiysa 150binlerde de bitebilir, 300bin ortlama motor omru de normal sartlarda yani.
Bir diger konu ise risk degerlendormesi. Km yukseldikce aracin sana masraf cikartma olasiligi yükseliyor, satisi zorlasiyor. Km dustukce bu risk azalmasi ve satisi kolaylasmasiyla birlikte aracin alis fiyati artiyor. Bir tarafta ileride oara harcama riskin artarken daha işin basinda verdiğin para artiyor, diğer tarafta ilk anda cebinden cikan para az iken ileride cebinden para cikma riski artiyor.
Yani, karar verirken bu iki egrinim kesistigi optimum noktayi bulup o km'lerde bir arac almak rasyonel secim.
Bunun icin dd kapsamli bir piyasa arastirmasi gerekiyor tabii. Almayi düşündüğün modeli farkli km araliklarinda ortalama piyasa degeri piyasada bilinen ve sik sik gorulen arizalari ve sorunlari, bu arizalarin ortlama maliyetleri, bakim ve parça fiyatlari gibi.
Insanlar bir takim ezberler uzerinden gittigi icin bu degerlendirmeyi yapmiyor, "dusuk km al abi masraf çıkmasin" duz mantigiyla ilerliyor, tek taraftan bakiyor. Tipki turk milletinin karşı konulamaz dizel tutkusu gibi.
He uc bes fazla gitmesi sikinti değildir, bütçen pek kisitli degildir, arabaya o kadar kafa yoracak kadar uzun yasamiyoruz bu dunyada diyorsundur ve biraz para kaybi riskini alabiliyorsundur, o zaman pek derine inmeden alir gecersin. Kaybin olsa da saglik olsun dersin.
Kisacasi cok değişkene bagli bu sorunun cevabi. Senin tercihlerin belirleyecek bakacagin km araligini belirlemek icin yapacagin degerlendirmede dikkate alacağın degiskenlerin bir kismini.
dizelse 80 bin altı olmasına, benzinliyse japonsa 150bine kadar olabilir. bir çok araç için farklı kriter var ancak araç preminyum olmadığı sürece ben 80 bin üstü araç almak istemem. bir değişkende şehirdir.araç istanbul aracıysa durkak ve şehir trafiğini düşündüğünde 50 bin olan istanbul aracına 10 binde kafadan ekle, trafikte sürekli durduğu için motorun çalıştığını düşün.
km'nin nerede yapildigina bagli. sehirlerarasi yolda yapilmis 100.000km, istanbul trafiginde yapilmis 50.000km'den cok cok daha az yorar arabayi. ilk durumda ortalama 120km/s dersek motor 833 saat calismis demektir. ikinci durumda 50km/s ortalama desek, ki istanbul trafiginde neredeyse imkansiz, 1000 saat. yani motor ve tum yuruyen aksam daha cok yipranmis fren, depriyaj balatalari daha cok asinmis demek olur.
arac alirken bence arabayi degil de saticiyi/sahibini ekspere sokman lazim. eger sahibi duzgun birisiyse arac 150.000de de olsa duzgun bakmistir ve bir arizasi sikintisi varsa da soyler. sahibi tekinsiz birisiyse 10.000kmlik araci pert edip, yaptirip ciziksiz diye itelemeye calisir.