bunu araştırıyorum ancak somut verilerle yazılarla görsellerle bir anlatıma ulaşamadım. bunun hakkında bilgisi olan yada makale vs atabilecek olan varsa çok memnun olurum




 

2018 (MW)

1  Germany 45,277
2  Italy 20,107
3  United Kingdom 13,054
4  France 9,466
5  Spain 4,751
6  Netherlands 4,3
7  Belgium 4,255
8  Greece 2,652

www.wikizeroo.org

dedim dedim de kime dedim

zaten doğru değil. Almanya Avrupa'da birinci sadece.

Ayrıca kişi başı üretimde dünya birincisi.

Dünya çapında liste şöyle;

China: 176,100 MW (32.3%)
United States: 62,600 MW (11.5%)
Japan: 56,000 MW (10.3%)
Germany: 45,400 MW (8.3%)
India: 32,900 MW (6.0%)
Italy: 20,100 MW (3.7%)
United Kingdom: 13,000 MW (2.4%)
Australia: 11,300 MW (2.1%)
France: 9,000 MW (1.7%)
South Korea: 7,900 MW (1.4%)
All others: 110,600 MW (20.3%)

www.wikiwand.com

babilbaligi

iki hocama da çok teşekkür ederim de acele şekilde yazınca eksik yazmışım. kurulu santral gücü verileriniz doğru onları incelemiştim, yine de teşekkürler.

tam olarak sorum şu olacaktı, almanların bu seviyeye nasıl geldiklerini araştırmak istiyorum. türkiye almanyadan 83,3 gün daha fazla güneşlenmesine rağmen 9 kat fazla enerji üretebilme kapasitelerini neye borçlu olduklarını öğrenmek istiyorum.

hem türkiyenin hem almanyanın güneşlenme süreleri ve seviyelerine ilişkin haritalar var. almanları öne çıkaran neydi? nasıl çalışmalar yada sistemler kurdular?

avatar is back

Neye borclular derken, yenilebilir enerji yatirimlarina borcular tabii ki? Tipki su siralar bilisime yatirim yaptiklari gibi. Neyi sordugunu tam anlamadim sanki ama biliyorsun ki yatirim yapip tesis kurman gerekiyor aldigin gunesten faydalanmak icin. Bizde boyle bir sey yok, Almanlar bunu yapiyor.

Sadece gunes enerjisi degil, genel olarak yenilenebilir enerji kaynagi konusunda Dunya birincisi Almanya. Toplam yenilenebilir enerji uretimi miktarinin genel enerji uretime orani olarak. %74 idi yanlis hatirlamiyorsam.

stavro

bu sektörle içiçe çalışan bir başka sektördeyim. almanlar bu konuda çok uzun yıllardır çalışıyorlar. çin ise hangi alana girerse girsin, ölçeği nedeniyle birinci olma durumu var, bu kapasiteye bir kaç senede geldiler mesela. bu açıdan da araştırabilirsin.

Jesus Christ

güneşte iş yapmış biriyim,

işin aslı tabi almanya'nın kendi güneş paneli üretim fabrikaları vardı. mesela türkiye güneş enerjisine geçmeye başladığında ömrünü tamamlamış alman fabrikalarını komple söküp türkiye'ye taşıdılar.

kendi ürünü ürettiği için almanya dönemine göre oldukça uygun panel fiyatlarına ulaştı. zaten güneş yatırımında iki sorun var. panel fiyatı ve finans. almanya bu iki sorunu çözdü ve bu sayede enerji sorununu 20 yıllık çözdü.

birde alman devlet politikası var tabi. bir ülke güneşe geçmek istediğinde devletin düşünmesi gereken iki soru var. biz şimdi boş arsalara mı güneş paneli kurduracağız yoksa çatılara mı?

boş arsalara kurdurursan firmalar büyük finansal yük altına giriyorlar ve bu finansal yükün kalkması 6-7 yılı buluyor. aynı zamanda sen ülkenin arge'de üretim'de bilim'de kullanması gereken finansı buraya yüklüyorsun. yine aynı zamanda arsaya kurulan tesislere devlet garantisi bekliyorsun. türkiye 10 yıl dolar üzerinden alım garantisi verdi. düşün dolar artınca neler oldu.

diğer politika ise çatılara kurulması. bu sayede insanlar çatıdaki üretimini hemen evinde kullanabiliyor kendi cebindeki parası veya bireysel kredi ile bununla başa çıkabiliyor. düşün ki ankara'da elektrik ihtiyacı olan biri için keban'dan elektrik taşımak zorundasın halbuki adama izin versen kendi güneş enerjisini yapsa belki keban'ı yapmak zorunda bile kalmayacaksın. aynı zamanda elektrik iletirken oluşan kayıpların, bakım onarımın vs önüne geçeceksin. aynı zamanda ülke kredi tutarını daha stratejik şeyler için harcayabileceksin yine aynı zamanda devlet alım garantisi daha düşük olacağı için (yine alım garantisi var ama önce binanın tükettiği düşüyor sonra kalanı devlet ödüyor ki hiçbirşey neredeyse) devlet büyük bir ödeme zorunluluğunun altında kalmıyor.

tahmin edebileceğin gibi almanya ikinci politikayı izledi
türkiye birinci politikayı izledi.

o sebeple almanya çoştu,
türkiye ges yapımlarını durdurup mega ihaleye gideyim başka çözümü yok dedi.

dedim dedim de kime dedim
1

mobil görünümden çık