harvarda alınan kişinin özelliği ne olmalı? zenginlik, sosyal çevre, aşırı zekilik vs. durumu çok iyi olan her çocuk girebiliyor mu?
iyi bir background, toefl ve sat sınavlarında iyi puanlar, iyi tavsiye mektupları bir de iyi bir başvuru mektubu.
zenginlik, sosyal çevre vs. ile alakası yok. benim arkadaşlarım var. hepsi normal tipler ama çalışkan bilgili kültürlü vs. tipler aynı zamanda.
Lisans icin ulkenin iyi liselerinden birinden 4.00 civari gpa, full scored sat, toefl'da 100 civari skor, mumkunse tubitak olimpiyatlarindan derece lazim.
@illuminati salliyor, hbs MBA basvuru surrci boyle degil. Hele mba'e basvururken client-peer-manager uclusu haricinde rektorden lor almak direkt desk rejection sebebidir.
edit: ahah silmis. ulke ruh hastasi kayniyor ameke.
@rusd silinen cevabı kaçırdım. bir de yazdığını biraz daha türkçeleştirebilir misin? client-peer-manager üçlüsü nedir? lor almak nedir? desk rejection nedir?
aslinda sabah yazacaktim ama pek canim istemedi. evet belli basari kesinlikle cok önemli ama aile baglari ve referanslar baska bir degerde.
bunun disinda kendi elde ettiginiz bir basari ile girmekten bahsediyorsaniz, türkiye icin--> türkiyedeki en iyi lise ya da ünilerden mezun olacaksiniz. notlariniz cok iyi olacak, sosyal basarilariniz olacak ve varsa ek ciddi basarilar olacak.
not icin base kriter üzeri olabilir, illa 4.00 gerekmiyor, kriter aktüel olarak nedir bilemiyorum. salliyorum 3,1 minimum belirtildiyse ve bunun üzerindeysen olabilir diger basarilarina göre. ama ortalama bir notla giren arkadasim var(3,4 diye biliyorum, belki 3,5 tir ama degildi).
bunun disinda bir basari gerekiyor minimum, akademik, sosyal ya da bambaska bir alanda olabilir. bir dernek kurarsn dünyada destek görür, olimpiyat derecen vardir matematikte/kimyada, satranc derecen vardir, notlarin iyidir, akademik olarak cok basarilisindir ama bir de dünya sampiyonu olan milli takimdasindir etc.
ingilizceyi yazmiyorum o zaten en minimal kriter.
zenginlik, aile cok büyük etken ama bu olmadan girebiliyorsun. ailen dünyadaki sayili ailedense zaten girebiliyorsun bir sekilde. harvard olmaz ivyden baskasi olur, oluyor.
gerçek anlamda başka kriterler yok mu? yani toefl bir kriter olarak veriliyor ama zaten amerika'da yaşamak isteyen ve ingilizce biliyorum diyen insan bence bir zahmet toefl'dan 100 alsın. alamıyorsa otursun ingilizce çalışsın. o yüzden toefl'dan yüksek almak önemli değil bence.
türkiye'deki bir lise ne kadar önemsemiyor orada? diğer taraftan belli başlı okullardaki öğrencilerin neredeyse hepsinin ortalaması yüksek. bir de son yıllardaki şişirme notları düşünürsek okul sonuncusunun ortalaması bile tepede.
olimpiyatlar vs. için de boğaziçi'nde ya da tıp fakültelerinde olimpiyatçı birçok öğrenci var. üniversite sınavında ilk 1000 içinde birçok öğrenci bulabilirsiniz böyle.
ayırt edici başka bir şey olması lazım sanki. yoksa bunlar ulaşılmaz şeyler değil.
sabah bir programda gördüm bir dizi oyuncusu burslu kabul edilmiş. yani ekonomik durumu ve çevresi büyük ihtimal elit seviye o sebepten mi diye düşündüm.
@mika
bir etkisi olabilir ama sadece ondan degildir, üsküdar amerikan cok iyi bir okul ve her sene bir kac kisiyi yolluyor zaten harvarda.
arkadas bir ihtimal akademik basarisi ile oyunculugunu beraber kullanmis olabilir. oyunculuk, cevre, referanslar etc.
bunun yaninda bazi kisiler var cidden cok zeki oluyorlar. yani nasil diyim bilemiyorum ama cidden cok zeki olanlar var, adam akademik fizik kitabini roman okur gibi okuyup anlayabiliyor. bu kisilerin bazilari akademik cevrede bir hoca tarafindan görülürse etkili referans mektbu yaziliyor. adam ne yapsa basarili olacak.
bu durumda bazi akademik degeri cok fazla olan hocalar tarafindan refere edilen kisiler cok farkli degerlendirilebiliyor. benim calistigim gruptan cok arkadas mit, stanford gibi üniversitelere gittiler.
@duygusuzromantik, üsküdar amerikan değil her yıl 5 yıl da bir 2 kişiyi harvard'a göndersin kendisini eaton ilan eder.
@miha, o tarz haberler %99 pr ajansının uydurması.
@black mamba, mba başvurusu ile phd-undergrad başvuruları çok farklı. mba'e başvururken lor (tavsiye mektubu) akademik değil iş odaklı olmalı. birlikte iş yaptığın müşterilerinden (client-peer) ya da üstlerinden (manager, partner vs ) mektup almalısın. tercihen kendileri de iyi bir mba programından mezun olmuş olsunlar ki senin programa olan uygunluğunu daha iyi değerlendirsinler. desk reject = başvurunun hiç değerlendirilmeden, masaya geldiği gibi red edilmesi.
@rusd teşekkürler.