siradan kullanicilar google'a hayran duyabilir. ama arkasinda bir suru cop proje ve magdur ettigi kitleler var. en son url shortener ve arama sonuclarinda cikan sinema seanslari hizmetini kaldirmis. mal gibi kaldim ortada. bu kacinci bilemiyorum. bide youtube'un parayi basan aptal saptal popculari, urunleri uyuz sekilde reklam olarak cikarmasi konusu var ki hic deginmiyorum.
muhendis olsam, parasi iyi olsa bile boyle becereksiz bir sirkete girmeyi istemem. siz ne dusunuyorsunuz?
bana gore marka degeri yerlerde.
3 adim ileri bir adim geri.
google bu sekilde piyasaya urun sokuyor. surulen urun insanlar tarafindan pek tercih edilmezse o urunun fisi cekiliyor.
siz daha cok fisi cekilen urunlere rast gelmissiniz. sans iste.
olaya sadece kendi bakis acindan bakiyorsun. Google dunyanin en basarili 3-4 sirketinden birisi. Google elini attigi sektorlerin hemen hepsinde pazar payinin cogunlugunu ele gecirmis bir sirket(Gmail, Chrome, Android, youtube, GDrive, arama motoru vs). uygulamalarin/servislerin kapatilmasinin sebebi %90'i buyuk cogunluklar tarafindan kabul gormemesi, kullanilmamasi. senin/benim o uygulamayi her gun kullaniyor olmamiz google(ve diger sirketler) tarafindan birsey ifade etmez. populasyonun %kaci kullaniyor(conversion), o urunden elde edilen toplam gelir o urunu ayakta tutmak icin yapilan masrafa degiyor mu? gibi sorularin cevabinda urunler yasamina devam ediyor yada etmiyor.
Google'in bu kadar cok urun cikartip, bu kadar hizli urunleri kapatabiliyor olmasi aslinda sirket ve muhendislik acisindan iyi birsey. bir fikir varsa bunu cok hizli bir sekilde gelistirip, denemekten cekinmiyor/korkmuyor. ve eger basarisiz oldugunu goruyorsa fisini cekmekten de korkmuyor. buna yazilim sektorunde "iterate fast, fail fast" denir. yani bir fikri ne kadar hizli gelistirip, ne kadar hizli batarsan, toplamda sana olan maliyeti daha az olur. ve hatadan ders cikarip ya urunu iyilestirmeye calisirsin, yada hic gelecek gormuyorsan minimum maliyet ile projeyi sonlandirirsin.
youtube'a gelirsek. hayir kurulusu degil, genel kullanicilara ucretsiz video gosterip, bu videolarin arasina reklam alarak para kazanma hedefinde olan bir sirket/uygulama. reklamlari begenmiyorsan, Google'in reklamdan kazanacagi geliri Google'a sen verirsin, reklamsiz izlersin. (bkz: #79252446)
Asıl cevabı vereyim. Google'ın yapısından kaynaklanıyor. Yeni bir proje çıkarıp geliştirince prim veriliyor. O yüzden herkes yeni bir şeyler çıkarma derdinde oluyor ve hatta bu sebeple aynı anda Hangouts, Duo, Google Messages gibi ayni görevi yapan uygulamaları oluyor.
Bu kadar çok uygulama çıkınca, çok popüler olmayanları iptal ediyorlar çünkü eski yazılımı destekleyene prim verilmiyor. Gidip yeni bir projede çalışayım diyor herkes.
aguen biraz sallamis. evet Google'da her developer'in zamaninin %20'sini kendi istedigi projelerde harcamasina musaade ediliyor ama bu demek degildir ki her isteyen yeni proje cikabilir. %20 zamanda gelistirilen projeler %90 internal olarak kullaniliyor. eger proje internal olarak ilgi gorurse ve public olarak cikma ihtimali olabilir. ama bu tamamen planli olarak gerceklestirilen bir surec(ornek: gmail public olmadan once yillarca internal olarak kullanilmis bir uygulama). eger bu sekilde bir uygulamanin fikir babasi isen, Google sana ortak oluyor, yada senin fikrini satin aliyor.
hangouts, duo ve messages gibi uygulamalarin olmasinin sebebi tamamen business ile alakali. bunlardan en eskisi olan hangouts 20% zamanda gelistirilmis bir proje ama diger ikisi tamamen yonetim tarafindan planli olarak cikarilmis projeler.
Google bu şekilde davranabildiği için Google oluyor. "Move fast and break things" ve benzeri kitapları okumanı öneririm. Deneyip, tutmayanları kaldırıyorlar, bu sayede fokuslarını kaybetmiyorlar, verimliliği en yukarıda tutuyorlar, ve bünyesinde çalışan mühendislere de sürekli yeni bir challenge veriyorlar. Eğer girip ölene kadar atıyorum url shortener üzerine çalışmak gibi bir planın varsa zaten google ona göre bir yer değil.
Ürün geliştiriyorsanız ve 3rd parti API'lere dayanıyorsanız, bir gün o API'nın patlama ihtimalni hesaba katmanız lazım. Yıllardır bir sürü acqusition sonucu olan bir şey bu.
valla kendisi üretse yine koymayacak da gidip milletin uygulamalarını satın alıp sonra kapattığı oluyor, ben ona aşırı uyuzum. parse vardı (facebook'undu gerçi o), güzel güzel kullanıyorduk satın alıp kapattılar. şimdi işte golang yazıyorum, yarın öbür gün gelip "vazgeçtik bundan" derlerse şaşırmam. google reader vardı, onu da kapattı pezevenkler.
niye böyle? parasal anlamda zarar etmese bile, atıyorum uygulama yılda 10 milyon dolardan az kazandırıyorsa kapatıyoruz diyebiliyorlar. uğraşmaya gerek duymuyolar sanırım. hatta şöyle bir site bile var: killedbygoogle.com
startup sevdamdan vazgeçersem bi gün belki başvururum diye düşünüyorum. parası güzel, bi de sonuçta yönetim iyi olmasa bile çok sağlam programcılar çalışıyor. gidip görmek lazım her türlü. ama şirket kültürü olarak çok beğendiğimi söyleyemem.
başarıyı sadece ne kadar para kazandığıyla ölçmek bana çok doğru gelmiyor. yani bi alanda monopol olup oranın parasıyla piyasayı domine etmek tüketiciler açısından da çok kötü. abd hükümeti el atıp bunları farklı şirketlere bölse (google search ayrı şirket, youtube ayrı şirket, gmail ayrı şirket vs. gibi) bir çoğu muhtemelen ayakta bile kalamaz. gözlük yapıyorlardı beceremediler mesela, sınırsız funding'i olmasına rağmen. yani bu büyüklüğe gelince yönetilemez oluyor şirketler herhalde, bilmiyorum.
Hatta sadece böyle customer facing uygulamalar da değil, angularjs ve polymer, web components falan gibi rezillikleri de var. Şu an herhangi bir işe girerken kullanacağım teknoloji google tarafından geliştiriliyorsa temkinli yaklaşıyorum.
google'a basarisiz demek bence cok agir bir itham kesinlikle.
ilk olarak bahsettiginiz durumun yasanmasinin en büyük nedeni cok fazla ürün aciklamalari. diger sirketlerde bu kadar yok, hepsi catir catir bitiriyor projeleri. google olunca göze batiyor cünkü en az on milyonlarca kisi kullaniyor kapatilan uygulamayi ama yetmiyor bu elbette.
mühendis olmaniza gerek yok sirkette calismak icin aslinda, girmek istemiyorsaniz girmeyin elbette ama gereksiz atar gidere gerek yok. hic bir sirket icin denmez bu zaten.
size göre marka degeri yerlerdeyse birakin tüm uygulamalarini kullanmayi, google,com, google maps, youtube, gmail, android, drive, calendar, google podcast etc.
hele youtube reklamlarina laf etmeniz komik. dilerseniz ücretli versiyonu var, onda reklam yok.
yorumlar icin tesekkurler ben hala soylediklerimin arkasindayim. marka degeri yerlerde. bunu bana google'un dinamikleri boyle, sistem geregi, bu tur modeller aslinda trend vs.. seklinde aciklamaniz anlamsiz geliyor bana.
google uc tane universitelinin calistigi ve surekli denemeler yapmasi gereken bir yer degil. kaldi ki birseyin tutup tutmayacaginin tahminin yapilmasi bile ayri bir bilim dali. sen fizibiliteni, hazirligini vs... herseyinle tastamam yapmaya baslarsan elbet tutar. cunku arkanda milyar dolarlik butce ve onbinlerce muhendis var. reklam olayina gelince reklam kalitesinden bahsediyorum. kalkip normal reklamlara laf ettigim yok. kendine guzel bi playlist yaptiginda araya soktuklari o yeni yetme zengin bebelerinin aptal sarkilarini sokmasindan bahsediyorum.
aslinda biraz kullanici deneyimi eksikliginden bahsediyorum. yaptigi herseyin bir sebebi ve mantigi var; ama son kullanici olarak bana etkisi buyuk oldugu icin daha yumusak etkileri olmali diyorum.