Yarım saat kayıt sırası bekledim.
Sonra muayenemizi olduk.
Doktor mr ve daha birçok şey istedi.
Sadece mr 250 tl idi. İndirimli olmasına rağmen.
Tüm testleri şusunu busunu yaptırsam 400 tl tutacaktı.
Başlarım öyle işe dedim ve devletten randevu aldım.
Şimdi sorum şu, bu kadar pahalı olmasına rağmen kim, neden gidiyor bu özellere? Aynı işlemler devlette ücretsiz. Özel bu kadar pahalı olmasına rağmen sırf kayıtta yarım saat sıramı bekledim. Demek ki bu millet çok zengin lan.
Aylık kazancım 10k üstü olsa giderim ama altındaysa özele gitmek hastane tarafından silkelenmek olmuyor mu?
Özele giden herkes zengin mi? 10 k kazanmayan adam neden devlet yerine özel tercih etmeli?
Sadece cumartesi gidebildiğim için özelden randevu almayı tercih ediyorum. Tabii osu busu şusu mr'ı olan işlemlerim olmadı hiç. Düz muayene hep.
Birkaç kez devlete gitme girişimim oldu. Ne sıra, ne randevu bulabildim. O kadar kalabalık ki.
Ayrıca tamamlayıcı sağlık sigortası ile bu işlemleri çok çok ucuza getiriyor insanlar.
devlet hastanesinde 30dk bekleyip muayne olabilirsiniz, sonrasında doktorun istediği tahlilleri alıp geri döndüğünüzde doktorun size ayıracağı zaman 10 maksimum 15dk çünkü sistem ancak bu şekilde dönebiliyor. haliyle ne siz verim alabiliyorsunuz ne de doktor verimli olabiliyor (doktorlarda bunu kabulleniyor ne yazık ki.)
neden özel hastaneye gidiliyor? çünkü insan gibi muamele görmek için. devlet hastanelerinin çok çok büyük kısmı ahırdan farksız durumdalar maalesef. özel hastanelerin en azından eli yüzü düzgün. kayıttaki personelden, doktoruna, teknikerine herkes gülümsüyor çünkü siz onlar için hasta değil 'müşteri'siniz.
bu ülkede sağlık ticari var ve bu yüzden bir şeyler daha 'sempatik' kanallarla çözülmeli.
Özel hastaneye giden herkes zengin mi değil mi bilemem ama biraz daha iyi muamele görebilmek adına tercih sebebi oluyor.
* konudan bağımsız dipnot *
istenilen kan/idrar tahlili ya da tıbbi görüntüleme o gün ya da ertesi gün çözülmüş olabilir, bu harika ancak bir çok devlet hastanesinde inanılmaz şekilde ileri bir zaman dilimine atanıyor çünkü sıra çok..
* konudan bağımsız dipnot *
vs. vs. vs.
Özelden özele fark var. Bazı özel hastaneler marka olmuş, isim parası bile alıyorlar. Özele gitmeden önce biraz iyi doktor, uygun fiyat araştırılması yapıp öyle gitmek gerek.
Kurumun anlaşmasıyla ilgili bazı firmalar 100 de 100 anlaşma yapıyor. Sadece muayane, tahlil, görüntülemelerin katkı paylarını ödüyorsunuz. Eğer katkı payı ödemek istemezsen sadece görüntüleme merkezi ile anlaşması olan kurumlar da var oraya da gidebiliyorsun ama genelde insanlar 2-3 günde bütün işlemler tek yerden halolsun istiyor ve farkları ödeyip çıkıyor. Dediğim gibi ödenen farklarda kurumun anlaşmasına göre değişiyor. Mesela acıbademde 2 usg farkı için 27 tl ödedim. Babamın sigortasından faydalanıyorum. Özel sigortayı Garanti bankası emekli sandığı karşılıyor.
çok param olsa doktorla bir saat konuşabileceğim özel hastaneyi tercih ederdim ben ama genel olarak haklısın ya.
benim bissürü sağlık sorunum var ki bazıları için bissürü MR çekilmem gerekiyor, bi çekiyolar çıkarıyolar ilacı basıp geri sokuyolar vs. şırıngayla içine baharat karışımı basılan fırında tavuk gibi hissediyorum. özele gitsem çoktan evsiz kalmıştım, belki benim şansım bilmiyorum ama sağolsun devletteki doktorlar da hep ilgilendi. o kadar ki bi tanesi oturup basbayağı laboratuvarlar arasındaki farkı ve bazılarının değerlerinin neden farklı olabileceğini anlatmıştı sanki ben çok anlayacakmışım gibi.
hastaneden hastaneye, doktordan doktora değişiyor sanırım. bi keresinde mesela haseki'de nörolog bende tehlikeli olabileceğini düşündüğü bi şey keşfedince diğer bikaç doktoru daha odasından alıp bana bakmaya getirmişti, "nesi var bunun, niye düzgün yürüyemiyo bu" diye. normalde iki hafta sonraya verdikleri MR'ı benim için aynı güne aldırmıştı sağolsun. kendimi rockstar gibi hissetmiştim yahu. düşünsene sırada onlarca hasta bekliyor, doktor önde sen arkada branş doktorlarını teker teker odalarından alıyosunuz. niye? der meister'i tedavi edecekler. breh breh. sağolsunlar böyle ilgileniyorlardı işte. tabii bunda kapılarını yumruklamamamın, insan gibi iletişim kurmamın payı olabilir - bu cevap vesilesiyle buna da değineyim, "doktorlar dayağı hak ediyo yağuu" diyen görürsen yumruğu vur, kaslı adamsın zaten iki vuruşta öldürürsün. bunu diyenlerin çoğu doktorlara hayvan gibi davranan, kapı çalmadan odaya dalan, sanki başka kimsenin işi yokmuş gibi "ACELEMİZ VAR YAUU" diye ortalığı birbirine katan barzolar. ben insan gibi davranıp da terslenen, sorun yaşayan birini görmedim gittiğim hiçbir hastanede birkaç istisna dışında. onlar da zaten doktor değil tekniker falandı.
ben o açıdan kendi doktorlarıma minnettarım. 5-6 yıldır farklı şehirlerde bissürü devlet hastanesine gittim. gerekiyosa 25 dakika baktılar, konuştular, incelediler. çok nadir oldu öyle iki dakika bakıp yollayanı. hal böyleyken ben yalnızca çooook param varsa ve doktorla her detayı uzun uzadıya konuşmak istiyorsam falan giderim özele. yoksa çok ciddi olmayan hastalıklar için cidden gerek görmüyorum, devlette çalışan doktor veya cihaz da çok farklı şey söylemiyor neticede. atıyorum bacağın kırıksa devlette de kırık deyip tedavi ediyolar.
ulan çok gaza geldim gideyim de akp'ye oy vereyim, şaka maka türkiye'de devlet hastanelerine sürekli gitmesi gerektiği halde memnun olan tek adam benim herhalde.
özellere beyaz yaka gidiyor. bu çok net. bizim özel sağlık sigorta poliçemiz anlaşmalı kurumları %100 karşılıyor, anlaşmalı olmayan kurumlarda da %80 karşılıyor.
eş çocuk vs.. eğer bir de poliçeniz doğum-diş kapsıyorsa süper.
benim bütün çevremin farklı şirketlerde çalışıyor olmamıza rağmen benzer haklara sahip poliçeleri var, dolayısıyla özele giden herkes çok zengin değil ama cebinden para çıkmıyor.
Sorunuza cevap değil ama okuyunca aklıma geldi. Anlaşmalı özel hastanelerde ücreti fahiş bulursaniz ödeme yapmadan once her seyin kalem kalem göründüğü detaylı fatura isteyin diye bir bilgi okumuştum. Çünkü devletle o tetkik ya da hizmetler için anlaşma yaparken gösterdikleri ücretle hastadan talep ettikleri farklı olabiliyormus. Detaylı fatura istendiginde bu konuyla alakalı şikayet edilme durumu olduğundan sisirme fiyatlarda geri adım atmaları olası diye böyle bir şey tavsiye ediyorlardı.